fbpx

AFERA LEASING Petorica nepravomoćno oslobođeni krivnje

Od samog početka znam da sam nevin i sve ovo uopće nije bilo potrebno, ali, eto, neka se sprovelo pa da se to i dokazalo pa da se skine sva ova ljaga s moga imena. Nadam se da će i u ostatku postupka tako ostati. Žao mi je što je do svega ovog došlo, što sam ovom postupku izložio cijelu svoju obitelj i prijatelje i okaljao ime svoje obitelji što će se zapravo teško ikad oprati, rekao je Ante Kurtović nakon što je, zajedno s još četvoricom okrivljenih za “aferu leasing” na Županijskom sudu u Zadru jučer nepravomoćno oslobođen krivnje.

Kako je rekla predsjednica sudskog vijeća, Enka Moković, svi oni koji su željeli kupiti skupocjene automobile u pola cijene, morali su znati da prihvaćaju rizik.

– Oni su očito očekivali da će taj rizik po nekom putu eliminirati Ante Kurtović, dakle, prihvatili su rizik, ali očekujući da će ga vjerojatno riješiti Kurtović kao ‘Deus ex machina’. Oni su u suštini bili partneri u takvim radnhjama. Ne mogu se automobili plaćati po kafićima, benzinskim crpkama i parkiralištima i očekivati da je to normalno. Smatram da u kazneno-pravnom smislu nije dokazano da su prevareni, rekla je Moković, dodajući da se oštećenici upućuju da obeštećenja traže u građanskim parnicama te da se tamo razjasni “tko je kome koliko novca dao i tko je kome koliko dužan”.

– Na ove situacije oštećenika može se primijeniti i latinska pravna izreka ‘Decipi non censetur, qui scit se decipi’, što znači ‘Ne smatra se prevarenim onaj koji iz okolnosti slučaja zna da može biti prevaren’, zaključila je sutkinja Moković kratko obrazloženje oslobađajuće presude na koju se Županijsko državno odvjetništvo može žaliti Vrhovnom sudu.

Izvor: ZL/ZDanas