fbpx

Branimir Glavaš hitno prebačen u bolnicu

BRANIMIR GLAVAŠ prebačen je u zatvorsku bolnicu, potvrdio je za Index njegov stranački kolega Josip Salapić, saborski zastupnik HDSSB-a.

“Osobno sam danas zajedno sa zastupnikom Ivanom Drmićem išao Glavašu u posjetu u Remetinec. Nismo ga ni vidjeli ni čuli pet dana otkad je pritvoren, a sad smo od Županijskog suda dobili dozvolu da ga vidimo. Najavio je štrajk glađu koji i provodi, a odbio je konzumirati i vodu, zbog čega je njegovo zdravstveno stanje jako loše pa je uprava zatvora odlučila da ga treba prebaciti u bolnicu”, kaže nam Salapić.

Jedan od njegovih odvjetnika izjavio je Hini da je Glavašu danas pozlilo zbog čega je hitno prebačen u bolnicu. Dodao je da je Glavaš od trenutka stupanja u zatvor počeo štrajkati glađu, ali i odbijati piti tekućinu.

“Rekao je da ide do kraja”

“Uspjeli smo s njim kratko porazgovarati. Rekao je da ne priznaje pravni presedan da je opet pritvoren nakon oslobađanja iz zatvora u BiH, nakon povlačenja međunarodne tjeralice, nakon odluke Županijskog suda da nema razloga za ponovni zatvor, iako naše procesno pravo ne priznaje da mogućnost pritvaranja za nekoga tko je već počeo služiti kaznu”, kaže Salapić.

Salapić tvrdi da Glavaš nema namjeru prekinuti štrajk glađu.

“Rekao je da ide do kraja i da je, ako ga se hrvatska država za koju se borio spremna odreći, neće više trpjeti ovakav pritisak pravosuđa. On je deset godina u kaznenom progonu, odslužio je pet godina, dva mjeseca i dva dana zatvora, a Vrhovni sud mu priznaje samo istražni zatvor u trajanju od devet mjeseci. Dakle ovih četiri i pol godine kao da je negdje išao na odmor, a ne u zatvor. Očekivao je, što je potvrdila i pravna struka, da je trebao ponovljeni postupak čekati na slobodi. Ne pristaje da ponovo bude pritvoren jer smatra da je nedužan”, kaže Salapić.

Predana ustavna tužba

Od Salapića smo doznali i da je Glavašev pravni tim danas predao tužbu Ustavnom sudu, koji treba odlučiti jesu li Glavašu prekršena ljudska prava. HDSSB očekuje, kako kaže Salapić, brzu reakciju Ustavnog suda.

“Očekujemo odluku o tome je li prekršeno njegovo temeljno ljudsko pravo da pravomoćnost presude čeka na slobodi, s obzirom da je već bio u režimu izdržavanja kazne. Europski sud za ljudska prava prije dva tjedna naložio je Hrvatskoj da pokušaju nagodbu, jer je Glavaš tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava zbog povrede prava na razuman rok zbog stajanja njegove tužbe na Ustavnom sudu. Hrvatska je ponudila Glavašu 2500 eura nagodbe da odustane od tužbe. On neće odustati, rekao je da ne želi nikakav novac od države, samo je očekivao da će Ustavni sud odluku donijeti u razumnom roku. Naš Ustav kaže da je razumni rok jedna godina, a on je čekao četiri i pol godine”, kaže Salapić.

Na Facebooku najavio štrajk glađu

Podsjetimo, po Glavaša je prošlog četvrtka oko 10.40 sati stigla policija, nakon što je Zagrebački Županijski sud zatražio od osječke policije da Branimira Glavaša dovede u istražni zatvor u Remetincu. Oko 11,20 sati Glavaš je bez lisica na rukama, u pratnji četvorice policajaca, izišao iz svoga stana na Preradovićevom šetalištu u Osijeku, i policijskim vozilom krenuo prema zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Nešto prije 14 sati Glavaš je u terencu koji ga je pokupio u Osijeku stigao do Remetinca. Glavaša pred zatvorom nisu dočekali njegovi odvjetnici, koji su već ranije najavili ustavnu tužbu. U Remetincu Glavaš može ostati dok mu se ne izreče pravomoćna presuda, ali ne dulje od kazne na koju je nepravomoćno osuđen.

Povodom uhićenja na službenom Facebook profilu Branimira Glavaša pojavila se i objava u kojoj je Glavaš najavio štrajk glađu.

“Poštovane građanke i građani!

Ovo je šesti puta da sam uhićivan od strane hrvatskog pravosuđa, a upravo se događa još jedan pravni presedan u mom desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu. Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem zbog svoje obitelji, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih onih koji su sudjelovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i obranjena neovisna Hrvatska. Znajte, obrana grada Osijeka je čista kao suza i nemate se čega stidjeti. Vama svima, zahvaljujem na dugogodišnjoj potpori.

“Ovakva vlast teška je sramota za hrvatski narod”

Daljnju pravnu bitku će nastaviti voditi moji odvjetnici, a meni nažalost preostaje jedini način borbe i prosvjeda protiv desetgodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama – ŠTRAJK GLAĐU, sa kojim započinjem ovoga trenutka, odnosno mojim šestim uhićenjem.

HDSSB nastavlja političku borbu i pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast (izvršna, zakonodavna i sudska) je teška sramota za hrvatski narod koji takvo što ne zaslužuje.”

Izvor: Index.hr/ZDanas