fbpx

Broj slučajeva pedofilije u godini dana porastao za više od 50 posto

U POSLJEDNJIH dvije godine broj kaznenih djela povezanih s pedofilijom je porastao za više od 50 posto, javlja HRT. Prošle godine je počinjeno 520 kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece mlađe od 15 godina, dok je u 2013. taj broj iznosio 370.

Policija vjeruje da će broj prijava i dalje rasti i podsjeća na “red button” (crveni gumb), gdje građani jednim klikom miša mogu prijaviti sve sumnjive i nezakonite sadržaje na internetu.

Trend je u Dnevniku HRT-a komentirala profesorica OŠ Veliki Bukovec i voditeljica projekta “Sigurniji internet za djecu” Lidija Kralj.

“Djeca često ne razmišljajući dijele različite osobne podatke, svoje fotografije, videozapise, informacije o tome gdje se nalaze i s kim se druže. Pedofili i zlonamjerne osobe mogu sve te podatke iskoristiti kako bi stvorili virtualni profil osobe koja bi bila bliska djetetu. Dijete se u komunikaciji na društvenim mrežama lako može naći u razgovoru s osobom koja je odrasla i nema baš dobre namjere. Osim djece, griješe i roditelji koji objavljuju fotografije maloljetne djece. Statistike kažu da 92 posto djece mlađe od dvije godine u Americi ima svoje profile na društvenim mrežama. Za to su ipak krivi roditelji a ne djeca,” rekla je Kralj.

Profesorica je ponudila i odgovor na pitanje kako djecu zaštiti od opasnosti koje vrebaju na internetu.

“Velika odgovornost je na svima nama odraslima. Trebamo raditi na prevenciji i zato su učitelji iz pet osnovnih škola osmislili obrazovne sadržaje,” koji podrazumijevaju priručnike i videozapise za djecu i odrasle, a s ciljem da djecu osvijeste o opasnostima.

Bitno je da se djeca “ne dovedu u situaciju da odu na susret uživo s nekom nepoznatom osobom. To je definitivno situacija u kojoj se ne smiju naći,” rekla je Kralj i dodala da djeca moraju znati da postoje odrasle osobe koje će im pružiti podršku ako se nađu u opasnosti.

HRT piše da se najgore ipak ne događa u virtualnom prostoru i da čak dvije trećine kaznenih djela podrazumijeva fizičko nasrtanje na djecu.

Izvor: Index.hr/ZDanas