fbpx

HRT predstavio novi Dnevnik: Upropastili vlastitu udarnu temu, većinu emisije dali HDZ-u

PONEDJELJAK 2. ožujka u povijest hrvatskog etera ući će kao dan kada je umro Dnevnik u pola osam. U sklopu borbe za gledanost s komercijalnim televizijama, HRT je odlučio unijeti drastične promjene u svoj najpoznatiji brend pa smo večeras tako vidjeli prvo izdanje “novog” Dnevnika.

U novom formatu središnji Dnevnik javnog servisa je, kao što je najavljeno, trajao okruglih sat vremena, a zajedno su ga vodili Đurica Drobac i Sanja Mikleušević Pavić. Već sutra će gledatelji imati priliku vidjeti drugi voditeljski par kojeg čine Tina Šimurina i Stipe Alfier.

Upropastili vlastitu udarnu temu

Novi Dnevnik HRT je podijelio u četiri bloka po 15 minuta (s tim da zadnja četvrtina otpada na 10-minutni sportski segment i vremensku prognozu), unutar kojih su vijesti podijeljene i po svojevrsnim tematskim cjelinama.

Počelo je s najavom udarnih tema: ankete napravljene za HRT o mišljenju građana o bolnim rezovima za izlazak iz krize, HDZ-ove ekonomske konferencije, intervjua s Tomislavom Karamarkom, oslobađajuće presude za Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam i sportskih intervjua s novim košarkaškim izbornikom Velimirom Perasovićem i najbolje plasiranim svjetskim tenisačem Novakom Đokovićem.

Anketa koja je trebala biti udarna tema Dnevnika, pretvorila se tek u suhoparno čitanje statističkih podataka. Doznali smo da se 70,4 posto građana zalaže za bolne rezove, a 52,4 posto građana rezove bi podržalo čak i ako bi to utjecalo na njihova primanja. Čak 94,6 posto građana smatra da treba smanjiti preglomazni državni aparat, a 65,4 posto građana na otkaze u javnom sektoru pristalo bi čak i ako bi zbog toga bila ugrožena njihova radna mjesta ili radna mjesta njihovih obitelji.

Iako je iz citiranih podataka jasno da se radi o zanimljivoj temi, HRT nije gledateljima ponudio nikakvu analizu ovih brojki, kao ni komentare na anketu koja ih je vjerojatno skupo koštala. Štoviše, nisu se čak potrudili izraditi ni vizualno atraktivne infografike da gledateljima barem na zanimljiv način predstave podatke do kojih su došli.

Najviše minuta za HDZ

Puno više pažnje posvećeno je HDZ-ovoj gospodarskoj konferenciji, koja je u Dnevniku dobila najveću minutažu, a prezentirana je kroz reportažu sa skupa, analizu novinara s terena, izjave sudionika, kao i oporbenjaka Zlatka Komadine, a na istu priču nadovezao se i unaprijed snimljeni intervju s Tomislavom Karamarkom emitiran u 19:30, u terminu u kojem je HRT-ov Dnevnik još do jučer započinjao, a u kojem konkurentska Nova TV prezentira svoje udarne teme.

Nakon izvještaja iz Pariza, gdje je HRT-ov novinar pratio avanture hrvatske gospodarske delegacije predvođene Brankom Grčićem, uslijedio je blok vijesti društvene tematike, koji je ujedno bio i najbolje odrađen dio Dnevnika. Iako je Vladina mjera energetske solidarnosti, odnosno oslobođenja plaćanja dijela računa za struju za najsiromašnije građane, koja je ranije najavljena u tiskanim medijima spomenuta tek ovlaš, uslijedili su reportaža o siromaštvu u Hrvatskoj u čijem fokusu je bila nezaposlena majka troje djece koja je bez posla ostala kada je treći put zatrudnjela, a zatim i javljanje iz prihvatilišta za beskućnike u Splitu i razgovor s čovjekom koji se nakon 33 godine radnog staža preko noći našao bez posla i završio na ulici.

Blok društvenih tema nastavljen je izvještajima o cijenama goriva i najavljenom pojeftinjenju plina, prije nego je kroz terensku reportažu predstavljena aplikacija Ministarstva gospodarstva putem koje će građani moći doznati na kojim je pumpama gorivo najjeftinije, a kojoj je većina medija izvijestila još prije dva tjedna kada je web stranica i pokrenuta.

“To su i vaši novci”

Prije intervjua s Karamarkom, koji je večeras gostovao u središnjim informativnim emisijama sve tri televizije s nacionalnom koncesijom, odrađen je još i ni po čemu posebnom zanimljiv blok vijesti iz svijeta, u kojem je središnju ulogu zauzela oslobađajuća presuda za Jocu Amsterdama u susjednoj Srbiji.

U sedmominutnom intervjuu s Katarinom Perišom Čakarun, Karamarko je najavio da će HDZ svoj gospodarski program objaviti mjesec dana prije izbora, obećao je da će njegova Vlada biti sastavljena od stručnjaka i imati dovoljno hrabrosti za provođenje bolnih rezova, poručio da će HDZ biti spreman za preuzimanje vlasti iako još nisu utanačili tko će sjediti u ministarskim foteljama ako dobiju na izborima, te na kritike Drage Prgometa odgovorio tvrdnjom da se radi o frustracijama sada već bivšeg člana HDZ-a.

Zadnje minute prije sportskog dijela Dnevnika HRT je uglavnom iskoristio za reklamiranje sadržaja u svom večernjem programu: njemačkog dokumentarca o Udbi i igranog serijala “Crno-bijeli svijet”, koji bi građani, prema riječima HRT-ove novinarke, svakako trebali gledati jer je u njega uloženo 12 milijuna kuna, “a to su i vaši novci”.

Nedovoljno da se HRT-ov Dnevnik vrati na vrh

Već iz prvog iz prvog izdanja je jasno da ekipa s Prisavlja nije baš sasvim sigurna kako producirati emisiju koja će kroz čitavo svoje trajanje zadržati pažnju publike. Šlampavo odrađena udarna tema čak je i manji problem u usporedbi sa činjenicom da je jednosatni Dnevnik mjestimično naprosto bio smrtno dosadan.

U pokušaju da po gledanosti konkuriraju konkurentskim komercijalnim televizijama, HRT je svoje priloge pokušao učiniti dinamičnijim djelomično kopirajući infotainment Nove TV (ali ipak u ozbiljnijoj i manje šarenoj varijanti), a djelomično stavljajući veći fokus na tzv. “tople ljudske priče” koje su inače svojstvene RTL-ovoj središnjoj informativnoj emisiji. Rezultat je povremeno nezanimljiv, ali veći dio vremena gledljiv hibrid za koji se ne može reći da je pretjerani napredak s obzirom na dosadašnju formu Dnevnika u pola osam, zbog čega promjene koje je HRT uveo sasvim sigurno neće biti dovoljne da njihovoj središnjoj informativnoj emisiji vrate gledanost i ugled koji je nekad uživala.

Izvor: Index.hr/ZDanas