fbpx

NAKON ZABRANE PROSVJETNE INSPEKCIJE UČITELJICA I DALJE RADI Učitelj u istoj školi nakon pet godina rada na zamjenama dobio otkaz, na natječaju primljena druga učiteljica

Prošlo je više od dva mjeseca otkako je Prosvjetna inspekcija poništila natječaj za učitelja razredne nastave u Područnoj školi Tribanj Kruščica i izabranoj kandidatkinji Martini Čavić zabranila obavljanje poslova u toj školi.

Bio je to epilog velikog skandala u malome mistu pod Velebitom koji je pokrenuo 29-godišnji učitelj Šime Jović jer je nakon pet godina rada na zamjenama u toj područnoj školi, umjesto posla, na kraju dobio otkaz budući da je na natječaju primljena druga učiteljica. Jović se, naime, na brojnim adresama žalio kako je u ovom slučaju riječ o evidentnom nepotizmu i sukobu interesa jer je kandidatkinju Čavić izabrao Školski odbor od sedam članova, od kojih je jedan njezin suprug, zaposlen u Općini Starigrad, a drugi je njezin kum.

Uz to se žalio i na brojne druge proceduralne pogreške, od toga da nije na uvid dobio zapisnik Školskog odbora o izboru učitelja niti objašnjenje zašto je druga kandidatkinja na natječaju bila bolja od njega.

Nakon što smo objavili tekst o tom slučaju, reagiralo je i nadležno ministarstvo, odnosno Prosvjetna inspekcija, koja je inspekcijskim nadzorom zabranila obavljanje poslova učiteljici razredne nastave zbog nepravilnosti u postupku izbora kandidata po natječaju.

To je bilo 7. siječnja. Do danas se ništa nije dogodilo, niti se za korak pomaknulo u ovom slučaju. Novog natječaja nema, a učiteljica kojoj su zabranili rad zbog nepravilnosti starog natječaja i dalje radi u Područnoj školi Tribanj Kruščica. Na pitanje što se događa, odgovor smo tražili od Ministarstva obrazovanja, odnosno Prosvjetne inspekcije.

“Na navedeno rješenje i škola i radnica uložile su žalbu, a kako se ne radi o hitnoj mjeri, žalba odgađa izvršenje rješenja te stoga škola nije bila dužna postupiti po rješenju dok drugostupanjsko tijelo ne riješi žalbu. Navedeni je predmet u postupku rješavanja”, rečeno nam je u Ministarstvu.
Suprug u odboru

Martina Čavić, koja se žalila na odluku inspekcije, od samog je početka tvrdila da njezino zapošljavanje u Područnoj školi Tribanj Kruščica nema nikakve veze s nepotizmom, nego da je i ona sama prošla brojne zamjene u šest različitih škola u Zadarskoj županiji i dobila 30 odbijenica dok nije primljena na ovaj posao.

Štoviše, uzvratila je Šimi Joviću da njegova majka radi kao učiteljica u OŠ “Starigrad” i da je na temelju toga on bio pozivan na zamjene, a i da se njezin suprug povukao s glasanja Školskog odbora kad se odlučivalo o njezinu zaposlenju. Uz nju, žalila se i OŠ “Starigrad”, čija ravnateljica Jadranka Marasović i dalje tvrdi da je izbor učiteljice bio u skladu s procedurom i zakonom.

Jedino što u cijeloj priči nije jasno jest zašto se ovoliko oteže s konačnim rješenjem ovog slučaja. Naime, i škola i radnica imaju pravo žalbe na prvostupanjsko rješenje Prosvjetne inspekcije u roku od 15 dana, a po toj žalbi rješenje donosi drugostupanjsko tijelo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. A tog rješenja nema ni nakon dva mjeseca.

Izvor: SD/ZDanas