fbpx

Otpada li Švaljek? Ako Bandiću ukinu pritvor vraća se na posao, ako ne, mora imenovati nasljednika

NAKON što je danas sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio zahtjev Uskoka da se zagrebačkome gradonačelniku ponovno odredi istražni zatvor, odlučio je i kako će se, u slučaju pravomoćne presude, naplatiti i jamstvo od 15 milijuna kuna.

> Bandić vraćen u Remetinec

O današnjem neočekivanom razvoju situacije, u kojemu je Bandić prvo vraćen na posao, samo kako bi potom bio otpremljen iza rešetaka, Index je porazgovarao s Bandićevim odvjetnikom Marijanom Hanžekovićem.

Hanžekovića smo upitali koji su mogući scenariji vezano uz Bandićev povratak na mjesto zagrebačkoga gradonačelnika.

“Ako se Bandiću ukine pritvor, vraća se na posao”

“U ovom trenutku moramo vidjeti hoće li pritvor biti pravomoćan ili ne, dok to ne doznamo, sve je ostalo špekulacija. Ova odluka o ukidanju mjera zabrane obavljanja dužnosti je konačna, ako se gospodinu Bandiću ukine pritvor – on se vraća na posao.

Ako ne, onda on u skladu sa statuom Grada mora imenovati zamjenika. U ovom trenutku, sve ostaje kako i jest, dok to ne bude pravomoćno”, rekao je Hanžeković za Index.

Bandićev odvjetnik na današnji dan osvrnuo se i u Dnevniku Nove TV. Hanžeković je kazao kako je Bandić imao jasne uvjete ponašanja te kako ih se držao.

“Bandić nije prekršio uvjete”

“Nikoga nije ni na što nagovarao. Gospođa Demarin nije bila svjedok s kojim on nije smio razgovarati”, rekao je, dodajući kako Bandić nije razgovarao ni s drugim svjedocima.

“Nije ni s drugim svjedocima razgovarao, samo se stavlja ona na teret, ali po našem saznanju, ona uopće nije trebala biti svjedok”, dodaje Hanžeković.

Odgovarajući na goruće pitanje o jamčevini i 15 milijuna kuna koji će morati biti isplaćeni u proračun ukoliko presuda postane pravomoćna, Hanžeković je kazao kako vjeruje da će drugostupanjsko vijeće odbaciti današnje rješenje.

“Drugostupanjsko vijeće će odbaciti ovo rješenje”

“Vjerujem da će drugostupanjsko vijeće Županijskog suda sve razloge koje ćemo staviti u žalbu ozbiljno razmotriti. Jedino što mogu zaključiti jest da se ne dozvoli gospodinu Bandiću da ponovno bude gradonačelnik i da ga se pokušava onemogućiti u njegovom političkom djelovanju. S druge strane, ja vjerujem da će drugostupanjsko vijeće, kada pogleda sve te argumente, ukinuti ovo rješenje”.

Bandićev odvjetnik istaknuo je i kako je ova presuda za posrnulog zagrebačkoga gradonačelnika bila šokantna.

“Policija prijetila svjedocima”

“Ne moram vam puno govoriti da je to za njega bio šok. Ponašanje prema njemu cijelo vrijeme, pritisci na svjedoke. Svako malo PNUSKOK je dolazio u kuće svjedoke i pitao jesu li s njim kontaktirali. Kod ispitivanja se svjedocima na razne načine prijetilo. Na žalost, mi ćemo morati s tim saznanjima izaći van. Ne bih želio da hrvatsko pravosuđe ostane u ovakvom ozračju jer smatram da je to neprimjereno i opasno za sve i da iza toga stoje vrlo snažni politički magovi. Mislim da se krše prava koja se ne bi smjela kršiti najobičnijem čovjeku, a kamoli gradonačelniku”, naglasio je.

Bandić sad uopće ne razmišlja o ostavci, konstatirao je u nastavku Marijan Hanžeković.

“Ne vidim razloga, idemo pričekati prvo rješenje, još ga nisam dobio. Nakon toga imamo rok od tri dana za žalbu, nakon toga ćemo vidjeti odluku drugostupanjskog vijeća, a onda možemo o bilo čemu drugome razmišljati”, zaključuje.

Izvor: Index.hr/ZDanas