fbpx

BABIĆ TUŽIO ROGIĆA “Čudim se da traži 30.000 kuna kad ja novac nemam, jedino da ga uzmem od njega, koji ga ima”

Sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Nives Vrvilo je za 9. lipnja zakazala pripremno ročište u predmetu čiji su sudionici njene kolege – predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić i sudac Županijskog suda u Zadru Boris Babić. Ta nesvakidašnja sudska parnica prvi je pravosudni epilog verbalnog rata i žestokih javnih istupa zadarskih sudaca kojega je na jesen prošle godine otvorio Željko Rogić progovorivši o odnosima u zadarskom sudstvu, nepotizmu, interesnim i političkim klanovima, pa i imovinskom stanju nekih zadarskih sudaca. Protiv Rogića najavljene su još četiri tužbe, ali Babićeva je prva za koju je zakazano ročište.

Smatrajući da su mu Rogićevim reagiranjem, objavljenim u Slobodnoj Dalmaciji 29. listopada prošle godine pod naslovom “Babiću, otkud ti 42.000 E za brod iz afere Leasing”, povrijeđeni ugled, čast i dostojanstvo, županijski sudac Boris Babić tužio je Željka Rogića tražeći od njega naknadu štete od 30.000 kuna.

U svom je reagiranju Rogić pozvao Babića da objasni otkud mu 42.000 eura kada on i njegove kolege mjesečno od svoje plaće mogu uštedjeti svega 430 kuna. To pozivanje, po Babićevom mišljenju, ima za cilj stvaranje dojma kako je Babić do 42.000 eura došao na nezakonit način.

-Premda su navedeni navodi tuženika u potpunosti deplasirani i ne zahtijevaju gotovo nikakav odgovor, tužitelj ipak ističe kako je on u pravosuđu od 1979., dok je tuženik tek u prosincu 1998. završio pravni fakultet, što znači da tužitelj ima čak 35 godina radnog staža u pravosuđu, odnosno najmanje 20 godina više od tuženika. Povrh toga, valja istaknuti i kako je mjesečna plaća samo jedna od osnova po kojoj netko može ostvariti određene primitke, te je u potpunosti osobna stvar svakoga pojedinca koliko će mjesečno od svojih primanja, te primanja članova obitelji, uspjeti uštedjeti. Stoga je razvidno kako su ovakvi paušalni navodi usmjereni isključivo prema tome da se povrijedi tužiteljeva čast i ugled, te izazove njegov medijski linč, stoji u Babićevoj tužbi koju je u njegovo ime podnijelo Odvjetničko društvo Čogurić&partneri iz Zagreba.

Rogić je, stoji nadalje u tužbi, “bez ikakve provjere svojih navoda i bez ikakvih dokaza optužio” Babića da je “pripadnik nekakve partijske (zadarske, interesne, pravosudne) grupe, da organizira njegov progon, te da je ovisan o financijskim moćnicima” što za cilj ima osobni obračun i Babićevo ocrnjivanje u javnosti. Rogićevim iznošenjem takvih tvrdnji bez uporišta, sudac Babić i njegova obitelj “su bili izloženi brojnim neugodnostima”, osobito zato što je Babić “ugledan sudac ŽS u Zadru i predsjednik Sudačkog vijeća kojemu su neistiniti napisi prouzrokovali neugodnosti ne samo u privatnom, već i u poslovnom životu, te mu nepovratno narušili čast i ugled”.

Zbog svega toga, Babić je bio i još uvijek je “pod izrazito velikim stresom i napetosti, što je narušilo njegovo zdravstveno stanje i prouzrokovalo psihičke boli”, stoji na kraju Babićeve tužbe protiv Željka Rogića.

ŽELJKO ROGIĆ: Zar moram dokazivati da u Hrvatskoj ima nepotizma i korupcije?!
-Jučer mi je Babićeva tužba došla na kućnu adresu i ostao sam iznenađen jer ja sam prema njemu reagirao tek nakon što je on u intervjuu govorio o meni i sam spomenuo da je u aferi “Leasing” kupio brod od 42.000 eura. U svojoj sam ga reakciji usput pitao otkud mu toliki novac. Ako to shvaća kao ukazivanje na korupciju, moram reći da ga ja nisam istraživao i da to nije moj posao. Čudim se da traži 30.000 kuna kad ja novac nemam, jedino da ga uzmem od njega, koji ga ima. Slijedi nekoliko procesa protiv mene (Babić, Klišmanići, Lovrin, Zubčić…) u kojima ću kao jedini u Hrvatskoj morati dokazivati da u Hrvatskoj ima nepotizma i korupcije, a ako to ne dokažem, svakome od njih ću, kako je krenulo, morati dati 30.000 kuna, izjavio nam je Željko Rogić.

Izvor: Zadarski.hr