fbpx

OBITELJ LERGA ZATRAŽILA ISTRAGU “Naš Roberto je umro od posljedica premlaćivanja!”

Obitelj 47-godišnjeg Roberta Lerge, koji je u petak oko 13 sati umro u zadarskoj Općoj bolnici, zatražila je obdukciju i istragu okolnosti njegove smrti jer sumnjaju da je njihov sin preminuo od posljedica premlaćivanja.

To nam je u telefonskom razgovoru potvrdio Petar Lerga, mlađi brat Roberta Lerge, koji je, kao i cijela obitelj, u šoku zbog bratove smrti. Štoviše, Petar Lerga tvrdi da je njegov brat podlijegao ozljedama zadobivenim u noći s nedjelje na ponedjeljak kad ga je privela zadarska policija zbog verbalnih prijetnji upućenih gradonačelniku Božidaru Kalmeti.

– Moj brat nije bolovao od niti jedne bolesti zbog koje bi nakon tri dana pritvora tek tako umro. Što mu se zapravo dogodilo možda nikada nećemo doznati, jer ga više nema, ali znam ono što je rekao mojoj sestri kad ga je policija u ponedjeljak dovela kući da bi pretražila stan zbog oružja. Moj brat je bio razvojačeni branitelj, bolovao je od PTSP-a, ali nikakvo oružje nije imao, niti ga je policija našla – kaže Petar Lerga.

– Moj brat je te noći krenuo u policiju prijaviti napad na sebe, a završio je iza rešetaka. Došao je prijaviti da su ga u parku Vruljica pretukla tri ćelavca, kako je rekao, no umjesto da ga policija sasluša, oni su ga uhitili jer je policiji rekao da su napadači bili Kalmetini igrači. Istog dana, u poslijepodnevnim satima, u pratnji dva policajaca doveden je kući na pretres stana. Tada je razgovarao s mojom sestrom. Rekla mi je da je bio vidno pretučen, da je na polovici stražnjice imao hematom “debel” 20 centimetara, da je imao podljeve po trbuhu i cijelom tijelu. Toliko ga je sve to boljelo da se nije mogao sagnuti kad su mu cigarete pale sa stola. Kada je sestra htjela da joj pokaže ozljede, rekao je da će o svemu razgovarati kada izađe, jer su iznad njega cijelo vrijeme stajala dvojica policajaca – priča Petar Lerga.

Dok je bio u pritvoru netko od obitelji Lerga nije posjetio Roberta jer im to nije bilo dozvoljeno, kaže Petar člerga, koji nije ni znao da mu je brat još u ponedjeljak zatražio liječničku pomoć zbog čega ga je policija odvela u zadarsku bolnicu. Tamo je pregledan na odjelu psihijatrije te je nakon kraćeg vremena opet vraćen u pritvor.
U petak ujutro oko osam sati Roberto Lerga je ponovno zatražio liječničku pomoć jer mu nije bilo dobro. Opet je odveden u zadarsku bolnicu gdje je oko 13 sati preminuo.

Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan najodlučnije demantira cijelu priču članova obitelji Lerga.

– Malo prije me nazvala jedna novinarka s tezom koju je čula od sestre pokojnika i koja kaže da su joj brata pretukli u policiji. Vi sada tvrdite da vam je njegov brat rekao da su ga pretukla tri ćelavca prije dolaska u policiju! Podsjećam, da je Roberto Lerga priveden u policiju u ponedjeljak oko 4 sata ujutro, jer je ispred sjedišta policije, sa 1,4 alkohola u krvi, vrijeđao i prijetio gradonačelniku Kalmeti.

Priveden je po službenoj dužnosti, bez primjene sredstava prisile, nisu korištene ni lisice. Nakon što je priveden, požalio se da ga boli glava i policija je pozvala Hitnu pomoć. Hitna pomoć ga je pregledala i nije ništa sumnjivo pronašla, ali kako je on i dalje žalio na bol u glavi, upućen je u zadarsku bolnicu gdje je primljen i pregledan na Odjelu psihijatrije. Oko 10 sati ujutro je pušten iz bolnice uz liječničku dokumentaciju da je zdravstveno sposoban boraviti u pritvoru. U policiji je prespavao cijeli dan i to u prostoriji pod video nadzorom.

Sutradan, u utorak, odveden je najprije na ispitivanje kod državnog odvjetnika, a potom, istog dana, i kod istražnog suca. Pritvorenik ni u jednom trenutku nije rekao da je bio napadnut, odnosno da ga je neko istukao, ni prije dolaska u policiju, ni nakon dolaska u policiju. Nitko od medicinskih djelatnika Hitne pomoći i Opće bolnice Zadar nije primijetio nikakve ozljede ili hematome na njemu, niti je to vidio državni odvjetnik i istražni sudac. Što se događalo nakon toga u pritvoru, ja ne znam niti o tome mogu govoriti, jer je za taj dio odgovoran središnji sustav za zatvorsko upravljanje – kazao nam je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

Iz Ministarstva pravosuđa nismo uspjeli dobiti službeni odgovor osim neslužbene potvrde da je Roberto Lerga u petak preminuo u zadarskoj bolnici nekoliko sati nakon nakon što je zatražio liječničku pomoć.

Izvor: zadarski.hr