fbpx

OLUJNA BURA NA JADRANU Zatvoren promet na A1

Iako je kontinentalni dio Hrvatske uskrsno jutro dočekao u svježem, ali uglavnom suhom i sunčanom vremenskom okruženju, u ostalim se dijelovima zemlje očekuje više oblaka. To se osobito odnosi na Dalmaciju i gorje, gdje se ponegdje mogu očekivati i slabe oborine.

Prognoza je to Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), koji najavljuje i da će najviša dnevna temperatura zraka danas većinom biti od 5 do 10, u gorju malo niža, a na Jadranu i do 13 °C.

Vjetar povremeno umjeren, na udare ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni,a na Jadranu umjerena i jaka, mjestimice olujna bura.

U Begovom Razdolju preko 20 cm snijega

U osam je sati ujutro snijega bilo na četiri meteorološke postaje.

U Begovom su Razdolju preko noći pala četiri centimetra snijega na već postojećih 19 centimetara. U Pargu pored Čabra pala su tri centimetra snijega, a na Sljemenu jedan centimetar. Na Zavižanu je snijeg počeo lagano padati tek jutros, baš kao i u Delnicama te na području Nacionalnog parka Risnjak.

Najavljeno zahlađenje s jakom burom i kišom zahvatilo je jutros cijelo Makarsko primorje gdje se temperatura spustila na 8 Celzijevih stupnjeva. Na obližnjem, Biokovu gdje još od sinoć pada snijeg, na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 5 Celzijevih stupnjeva, a snijeg je viši od pola metra.

“Zima se vratila na Biokovo”, kazao je Hini dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a na Svetom Juri Josip Samac, dodajući kako je u nanosima snijeg viši od metra i pol, a ima ga i na primorskom dijelu Biokova več od 700 metara nadmorske visine.

Biokovska prometnica je zatvorena za promet jer je prekrivena snijegom već od prijevoja Staza, doznaje se od Gradskog centra Osejava u Makarskoj, koji zbog loših vremenskih prilika upozorava na opasno vrijeme.

Snijeg nošen jakim vjetrom od jutra mjestimice pada i u Lici. Vrhovi Velebita ponovo su se zabijelili, a snijeg padan i u naseljima pod Velebitom.

Na Zavižanu, na Sjevernom Velebitu snijeg pada od noćas, a meteorolog Ante Vukušić Hini je kazao kako je palo deset centimetara novog snijega.

“Inače, na tom dijelu Velebita visina snježnog pokrivača i mjestimičnih smetova doseže i do 80 centimetara”, kaže Vukušić i dodaje kako je današnje vrijeme sličnije Božiću nego Uskrsu.

HAK: Vozači, usporite jer su kolnici diljem zemlje mokri i skliski

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su :

dionica autoceste A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok (obilazak: (A1) čvor Sveti Rok-(DC50) Gračac-(DC27) Obrovac-Donji Karin),
DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, u oba smjera (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3) i
dionica Jadranske magistrale između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene i
riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica, u oba smjera.

Na Krčkom mostu, autocesti A7 između čvorova Sv.Kuzam i Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Jak vjetar usporava vožnju i na dijelu autoceste A7 od NP Rupa do GP Rupa.

Snijeg povremeno i mjestimice pada u Lici, Gorskom kotaru i unutrašnjosti Dalmacije. Na nekim dionicama cesta vozi se otežano zbog nanosa od vjetra.

Narančasti Meteoalarm za Rijeku i Split: Vjetar će puhati i do 120 kilometara na sat

Meteoalarm ni danas ne miruje na području sjevernog i srednjeg Jadrana, gdje se oglasilo narančasto upozorenje.

Za Rijeku i Split te šire područje to znači da su vremenski uvjeti opasni, a danas se tamo očekuju olujni udari vjera i do 120 kilometara na sat.

Za područje Dubrovnika, Gospića, Knina i Zagreba vrijedi žuto upozorenje, što znači da u vremenske prilike potencijalno opasne, ali nisu neuobičajene. Svakako budite na oprezu.

Izvor: Index.hr/ZDanas