fbpx

ŠTRAJK RADNIKA U VODOVODU Razlog pobune niske plaće koje se od 2005. godine nisu mijenjale

U ponedjeljak ujutro 70-ak nezadovoljnih radnika iz operative zadarskog Vodovoda razgovaralo je s direktorom Tomom Matekom što je bilo dovoljno da se brzo proširi priča o “spontanom štrajku” u jednom od najvećih gradskih poduzeća koje se tek nalazi pred sklapanjem kolektivnog ugovora. Jedan od razloga pobune su niske plaće koje se od 2005. godine nisu mijenjale, ali i najavljena reorganizacija cijelog poduzeća koja bi mogla promijeniti dugogodišnji “ustaljeni red”.

– Nije to bilo ništa dramatično, neće biti štrajka. Provodimo reorganizaciju radi ušteda i povećanja efikasnosti, a ne da bismo otpuštali ljude. Činjenica je da plaće nisu rasle deset godina, ali bunu dižu uglavnom oni koji imaju veće plaće i to u strahu od sistematizacije koju radimo i koja će, nadam se, zaživjeti do rujna, kaže direktor Matek.

Po njegovom mišljenju, ukupan iznos za plaće nije mali, ali je loše raspoređen i to iz više razloga.

– Koncem 90-ih je ukinut koeficijent složenosti radnog mjesta, pa je bilo “kako kome”, pojavile su se razlike u plaći od 1.000 kuna za isti posao. Sistematizacijom želimo vratiti koeficijente i platne razrede, ujednačiti plaće, da ljudi budu plaćeni po radu i učinku, da se tako dobivaju i stimulacije, a ne po “kumu” ili “imenu i prezimenu”. Sada reagiraju baš ti lovci u mutnom koji osjećaju da se u Vodovodu više neće moći raditi kao dosada, tvrdi Matek priznajući da je bilo nereda s evidencijom radnog vremena i dodjelom stimulacija.

Direktor otvoreno govori kako mora doći kraj dobrano uhodanom obavljanju privatnih poslova materijalom i sredstvima Vodovoda, privatnom korištenju službenih vozila, otkrivanju gubitaka vode ili “kolektivnom ispijanju kava po zadarskim kafićima” u radnom vremenu. Matek najavljuje kako više neće biti moguće “bagerom Vodovoda nekome zakopavati uginulog psa”!?

– S tim privatnim biznisima više neće ići! Većina zaposlenih u Vodovodu želi korektno raditi i zaraditi plaću, a ove se bundžije ne vide u nekim novim shemama, jer ostaju bez povlastica, kaže Matek navodeći kako je dao nalog pravnoj službi da se preispitaju visoki putni troškovi zbog saznanja da je preveliki broj radnika Vodovoda prijavio prebivalište u okolnim selima, često jako udaljenima od Zadra u kojemu stvarno žive.

– Primijetim li bilo kakve kriminalne radnje, neću se libiti u poduzeće dovesti policiju! Odgovornost mora postojati na svim razinama, a ne da direktor i tvrtka budu odgovorni ako vozač prekrca kamion ili ne nosi kacigu, ali ne i oni, kaže direktor Matek ponavljajući da nova sistematizacija ne donosi otpuštanje radnika nego uvođenje reda i povećanje efikasnosti poslovanja.

– Dosadašnji direktori nisu rješavali probleme Vodovoda nego su od njih bježali i ostavljali ih nasljednicima. Ovaj se direktor uhvatio posla, želi od Vodovoda stvoriti uglednu gradsku firmu, srediti plaće, uvesti red, rad i disciplinu, a to nekim pojedincima ne odgovara, pa dolazi do sukoba jer pokušavaju izazvati nered. Naši vodoinstalateri imaju samo 3.500 kuna plaće! Sindikat daje podršku direktoru u izradi sistematizacije, da povlaštenih u isplati plaća više ne bude, nego da plaće svih budu sređene, kaže Željko Batur, sindikalni povjerenik SSSH u Vodovodu, te najavljuje skoro potpisivanje kolektivnog ugovora.

Gasi se “kužina”, gradi se “šalter sala”

– Trenutno imamo 285 zaposlenih od čega je njih četvero u kuhinji. Kako se to svelo na 30-ak obroka dnevno, planiramo zatvoriti kuhinju, tim će ljudima biti ponuđeno radno mjesto sukladno njihovoj stručnoj spremi, a zaposlenicima ćemo isplaćivati naknadu za topli obrok. Prostore današnje kuhinje namjeravamo preurediti u “šalter salu”, pristojan prostor za rad sa strankama, najavljuje direktor Vodovoda Tomo Matek.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas