fbpx

NAJPOZNATIJI ZADARSKI BJEGUNAC IVAN MAKIJENKO Tražio od suda da mu se spoje spisi za dva ostala sudska procesa

Najpoznatiji bjegunac iz zadarskog zatvora, 23-godišnji Ivan Makijenko, koji je uhvaćen nakon spektakularnog bijega s prvog kata zadarske bolnice, u utorak je s lisičinama na rukama i nogama doveden iz Remetinca u sudnicu Općinskog suda u Zadru. Mladiću s očitim poremećajem u ponašanju i posljedično već podebljim dosjeom pred sudskim vijećem za mladež kojim predsjeda sutkinja Ana Mišlov nastavljeno je suđenje zbog razbojničke pljačke od 20. travnja 2013. godine.

O mladićevoj ubrojivosti i mogućnosti rasuđivanja tijekom pljačke trgovine jučer je govorio stalni sudski vještak psihijatrijske struke dr. Darko Labura koji je ujedno sačinio i pisani nalaz.

– Optuženik je imao i ima poremećaj osobnosti asocijalnih i impulzivnih karakteristika kao i elemente nestabilne ličnosti. Psihijatrijski se diskontinuirano liječio uz brojne, ali kratkotrajne hospitalizacije uglavnom tijekom boravka u zatvoru, vrlo često radi samoozljeđivanja i prijetnji suicidom, izložio je vještak koji je došao do zaključka da je u inkriminirano vrijeme Makijenko bio smanjeno ubrojiv, ali da je mogao rasuđivati i biti svjestan svojih postupaka.

Svoju je obranu jučer iznosio i optuženi Makijenko koji je kazao kako je na dan razbojništva s tri tisuće kuna otišao u kasino, a nakon što je ostao sa svega nešto sitniša s kojima je krenuo kupiti cigarete i slane štapiće dobio je, kaže, poriv za pljačku.

– Kad je trgovkinja otvorila kasu rekao sam joj da mi dade cigarete i dok je ona posezala za njima ja sam ugledao novac, uzeo ga i pobjegao. Nju nisam ni dotaknuo, kazao je Makijenko. Štetu od tisuću kuna nije nadoknadio tvrtki Bakmaz jer je dve mjeseca kasnije uhićen i zatvoren.

– Tek kasnije sam razmislio što sam to napravio i bilo mi je žao. I sad se kajem radi toga, rekao je mladi prijestupnik.

Jučerašnje ročište je odgođeno nakon što je Makijenko kazao kako je pisanim putem tražio da mu se spoje spisi za dva ostala sudska procesa koja se protiv njega trebaju voditi pred istim sudom.

Izvor: ZL/ZDanas