fbpx

AKTIVISTI ŽIVOG ZIDA, EKO UDRUGA RAVNI KOTARI I MARKO PUPIĆ BAKRAČ ZAJEDNO OKO PROBLEMA CRNOG BRDA Ako treba natrpat ćemo kamion tog otpada, odvest ćemo Kalmeti pa nek onda razmislI je li opasno ili nije

Poručili su danas s konferencije za novinare aktivisti Živog zida na čelu s Viliborom Sinčićem, predsjednik Eko udruge Ravni Kotari Zdravko Belušić i gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač.

Pozvali su i mještane toga područja da ne odustaju od borbe za svoje zdravlje i zdravlje svoje djece.

Radi se, kako je istaknuto više puta, o dokazano kancerogenom a ne o neopasnom građevinskom otpadu koji preko podzemnih vodotokova ugrožava zdravlje ljudi ne samo okolnih sela već šireg zadarskog područja. Vilibor Sinčić iz Živog zida:

Ako treba natrpat ćemo kamion tog otpada, odvest ćemo Kalmeti u Zadar, odvest ćemo Zmajloviću u Zagreb pa nek onda razmisle je li opasno ili nije.

Zdravko Belušić predsjednik Eko-udruge Ravni Kotari:

Nas kao udrugu zanima tko je to naručio, tko je to odobrio i tko je stavio navac u džep jer ne radi se o malom novcu. Koliko je nama poznato taj ekocid je platio Fond za zaštitu okoliša Hrvatske i smatramo da se to ne može nazvati sanacijom ako vi otrovni otpad iz jedne županije prenesete u drugu i stavite na otvoreni prostor.

Ministar Mihael Zmajlović usmeno je podržao zahtjeve za sanaciju tzv Crnog brda kazao je također Belušić te nastavio:

Međutim on je odmah rekao ako država ima novaca, znači ako nema novaca on će i dalje trovat stanovništvo ovdje.

Belušića pri tom čudi što glavna inspektorica ministarstva zaštite okoliša i prirode u tri navrata daje rješenje da se radi o inertnom neopasnom građevinskom otpadu pa Belušić ponavlja kako su dva laboratorija jedan njemački a drugi u Hrvatskoj potvrdili da je troska kancerogena. Osim toga:

Pa sve da se i radi o inertnom građevinskom otpadu, a to ne može biti građevinski otpad jer je dobiven u industrijskoj proizvodnji, on se ne može odlagati na takav način. i točno je ovo što se kaže da je Hrvatska pravno uređena država to se nikad ne bi dogodilo – poručio je, uz ostalo, gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač dajući podršku aktivistima u traženju žurne sanacije tzv. Crnog brda.

HRT/ZDanas