fbpx

Lažni ratni vojni invalid iz Zadra oštetio državu za milijun kuna

Je li 58-godišnji Zadranin lažni ratni vojni invalid koji je primio oko milijun kuna mirovine koja mu ne pripada uskoro će utvrđivati zadarsko pravosuđe. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je, naime, jučer podnijelo optužnicu protiv 58-godišnjeg muškarca stavljajući mu na teret produljeno kazneno djelo prijevare kojom je stekao znatnu imovinsku korist, zbog čega mu prijeti zatvorska kazna u trajanju do pet godina.

– Okrivljenika se tereti da je počinio kazneno djelo prijevare na način da je od siječnja 1992. godine do 23. lipnja 2015. u Zadru, kao pripadnik jedinice, a iako svjestan da je ustrijelnu ranu desnog bedra zadobio 29. rujna 1991. na otoku Pašmanu tijekom vožnje osobnim automobilom kojim je upravljao iz smjera Banja prema Ždrelcu, prikazao kao ozljedu zadobivenu prilikom prolaska uz vojarnu, stoji u optužnici koju je Općinsko državno odvjetništvo jučer objavilo na službenoj internetskoj stranici. U opisu kaznenog djela navodi se kako je 58-godišnjak tog 29. rujna 1991. godine vozio automobil te da je od putnika na stražnjem sjedalu zatražio da mu doda pištolj, a kako je on bio napunjen, da je došlo do slučajnog okidanja uslijed čega je hitac ovog Zadranina pogodio u predio desne bedre. Prostrijelna rana, za koju je tada ovaj Zadranin liječniku rekao da je nastala samoranjavanjem, sanirana mu je u Općoj bolnici Zadar, ali se, sudeći po navodima tužiteljstva, svega par mjeseci kasnije predomislio.

– U cilju da se u znatnoj mjeri nepripadno materijalno okoristi 58- godišnjak je zapovjedniku neistinito predočio kako je tu ozljedu zadobio u Zadru prilikom prolaska uz vojarnu gdje je bio upućen radi čuvanja objekta bivše TO Zadar na način da je na njegovo vozilo iz navedene vojarne bila otvorena vatra iz automatskog oružja pri čemu je ranjen u desnu natkoljenicu. Po navedenoj osnovi zapovjednik mu je 1. siječnja 1992. izdao potvrdu o ranjavanju pripadnika oružanih snaga koju je on 24. veljače 1994. priložio uz zahtjev za priznanje svojstva ratnog vojnog invalida.

– Po osnovi invalidske mirovine isplaćen mu je iznos od najmanje 909.302,45 kuna, a iz svega navedenog, okrivljenika se tereti da se nepripadno okoristio za ukupno 959.834,86 kuna na štetu Republike Hrvatske.

Neslužbeno smo doznali kako je riječ o pripadniku Mješovitog mornaričkog odreda, a da njegov zapovijednik nije optužen jer je prije nekoliko godina preminuo.

Izvor: Zadarski list/ZDanas