fbpx

Kao da ga je pogodila nuklearna bomba: Kineski Tianjin pod pepelom, broj poginulih i dalje raste

BROJ poginulih u nizu snažnih eksplozija koje su u srijedu kasno navečer potresle kinesku luku Tianjin porastao je na 44, a hospitalizirano je 520 osoba, od kojih je 66 u kritičnom stanju, objavila je u četvrtak agencija Xinhua..

Vlasti su izgubile i kontakt s 36 vatrogasaca koji su sudjelovali u gašenju požara izazvanih eksplozijama skladišta zapaljivih tvari u industrijskom dijelu luke na sjeveroistoku Kine, a sumnja se da ih je barem 12 poginulo.

U četvrtak su krhotine stakla bile razasute u krugu od tri km oko mjesta nesreće, izvijestio je novinar AFP-a, što svjedoči o iznimnoj snazi detonacija.

Eksplozije su počele u skladištu u lučkoj zoni Tianjina, gdje se zapalio eksplozivan teret, izvijestila su državna glasila.

Požari su u četvrtak još gorjeli u tom 15-milijunskom gradu a na snimkama se mogu vidjeti zgrade u plamenu, nizovi olupina izgorjelih automobila na parkiralištima i kontejneri razbacani poput lego kockica.

Prema lučkim vlastima promet u luci se odvija normalno.

Kako prenosi glavna televizija CCTV, kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je da se “učini sve kako bi se pomoglo žrtvama i ugasio požar” koji i dalje gori na mjestu nesreće, gdje se očekuje porast broja poginulih.

U gradskim bolnicama spasioci neprestano donose ozlijeđene na nosilima, od kojih su mnogi obliveni krvlju.

Kineska državna televizija objavila je kako je do eksplozije došlo u skladištu eksploziva nešto prije ponoći i nastali udar protresao je zgrade nekoliko kilometara ukrug. Druga je eksplozija uslijedila oko 30 sekundi nakon prve, prenose državni mediji.

Prema državnoj novinskoj agenciji Xinhui prva ekspozija imala je snagu tri tone TNT-a a druga 21 tone TNT-a.

Video snimke pokazivale su požare koji su nadvisivali okolne stambene višekatnice te stanovnike i radnike, od kojih neki ozlijeđeni, kako bježe s mjesta nesreće.

Tianjin, 140 km jugoistočno od Pekinga, jedan je od najvećih gradova u zemlji, s gotovo 15 milijuna stanovnika, po statistici iz 2013.

Izvor: Index.hr/ZDanas