fbpx

GRADSKO VIJEĆE Četiri točke koje su se odnosile na Višnjik skinute na početku sjednice s dnevnog reda!

12:45 – Komentirajući Kalmetinu izjavu o pojavljivanju Tomislava Karamarka u IX. izbornoj jedinici na listi HDZ-a, a u kojoj Kalmeta Karamarka smatra čovjekom iz našeg kraja i lokal patritom, Erol Gaši (SDP) je Kalmetu pitao po kojoj ga osnovi smatra lokal patriotom, piše Slobodna Dalmacija.

– Odgovor ćete dobiti 8. studenog kad budete znali koliko smo mandata osvojili mi, a koliko vi. Sabini preporučujem da bude među prva tri na listi jer više mandata nećete dobiti.

Gaši odgovorom nije bio zadovoljan pa je podsjetio da je Karamarko bio njegov kolega ministar u Vladi Ive Sanadera i istovremeno potpredsjednik KK Zagreba.

– Taj čovjek je slao svoje emisare u Zadar koji su vrbovali zadarsku djecu da dođu igrati za Zagreb. To nije lokal patriotizam, to je iživljavanje nad svojim gradom zbog čega su treninzi u KK Zadru bili zatvoreni za menadžere – rekao je Gaši dodajući kako je Karamarko veći Turčin od njega.

Za Kalmetu su to bili pokušaji “jeftinih i blesavih štoseva”.

– Vi bi valjda voljeli da je Beograd glavni grad Hrvatske, a Karamarko je, za razliku od vas, kršten u Crkvi Svetog Šime – nastavio je Kalmeta.

12:34 – Nakon što se dražava upisala kao vlasnik DHM-a njegov nekadašnji direktor Željko Mikin(SDP) zatražio je od Kalmete da napravi sve kako bi objekt izgrađen samodoprinosom građana bio vraćen u njihovo vlasništvo. Mikin je potom, nakon što je Kalmeta objasnio da se Grad na to žalio Visokom trgovačkom sudu, skrenuo pažnju i na rekonstrukciju rive na kojoj se do sada nalazilo istezalište malih brodica na Ljepotici. Odogovorio mu je dogradonačelnik Zvonimir Vrančić (HDZ) kazavši da je projekt rađen u suradnji Gradske uprave, Županijske lučke uprave, projektanta i predstavnika “Zubatca”.

– Sve je usuglašeno, Zubatac ostaje gdje je i danas, nema želj, klanova ni namjera da ga se dislocira. Tu neće više biti istezalište kakvo je bilo do sada nego će brodove dizati posebna dizalica. Nikakvih otpora takvom projektu nije bilo tako da su vaši strahovi i strepnje neopravdan i- rekao je Vrančić objašnjavajući da će otpadne vode zagađene bojama i lakovima prolaziti kroz poseban pročišćivač.

12:00 – Žestoku prepirku gradskih vijećnika na temu “gdje si ti bio ’91” otvorio je HSLS-ovac Joso Knez. Njega je zanimalo zašto na proslavi Dana obrane grada pojavljuje sve više likova koji u vrijeme obrane Zadra uopće nisu bili u gradu i koji su zbrisali izbjegavajući svoju patriotsku obavezu, a neki od njih su “izbjegavajući punktove u Kožinu razbijali kartere na svojim automobilima”. Knez je pitao gradonačelnika Kalmetu ima li tako nešto među njegovim suradnicima, a ovaj mu je odgovorio kako proslavu organiziraju i govornike biraju braniteljske udruge.

– Ne znam tko je to razbio karter u Kožinu ali znam da su moji suradnici bili u Domovinskom ratu- rekao je Kalmeta.

Nedugo nakon toga vjećnik SDP-a Antun Novoselović je proslavu Dana obrane okarakterizirao kao predizborni skup HDZ-a na koji je autobusom dovezena kompletna gradska uprava, svi viđeniji HDZ-ovci iz županije te predsjednik stranke Karamarako čime je “sveti dan pretvoren u predizborni skup HDZ-a”

– Gdje ste vi gradonačelniče bili 6. listopada 1991. godine, na kojoj bojišnici od Kožina do Dračevca?

– Prvo sam bio u nenaoružanim dobrovoljnim postrojabama a kad je Zadar napadnut na Dračevcu s puškama sam trčao braniti grad. Kasnije sam bio u Otočkom bataljunu koji je bio u Dubrovniku, na Velebitu i u Smrdelju gdje sm ja bio, za razliku od vas koji ste se šetali po gradu- odgovorio je Kalmeta i dodao kako sada “neće reći što je Novoselović radio zadarskoj djeci kako jugoslovenski milicioner”. Kalmeta je također zamjerio SDP-u što na Dan obrane nisu položili vijenac poginulim braniteljima.

– Nema vas nigdje gdje su ljudi, vi živite u salonima i u okviru mraka donosite neke odluke. Vi ste politička elita koja misli kako je narod tu zbog vas- nastavio je Kalmeta na što je Novoselović žestoko uzvratio rekavši kako “Kalmeta u ratu nije ispucao ni metka dok je on bio jedan od zapovjednika obrane grada raspoređen na Bokanjcu”.

– U kojoj ste vi postojbi bili? Ušli ste kasnije, vaš je rat počeo kad je moj rat završio- rekao je Novoselović na što je Kalmeta ponovno uzvratio protupitanjem.

– Gdje je bio vaš šef stranke, gdje ste vi bili. Znate što ste radili kao jugoslavenski milicioner prije rata- kazao je Kalmeta

– Zatvarao lopove kao što ste vi- uzvratio mu je Novoselović.

– Tukli ste zadarsku djecu kad su na Badnjak i Božić išli u crkvu- ponovno je odgovorio Kalmeta čime je ova rasprava na temu “gdjei si bio 91” i službeno završena.

11:04 – Nastavlja se “čašćenje uvredama” na Gradskom vijeću. Nakon što je Sinovčić Sabinu Glasovac nazvao guskom, u sličnom tonu nastavila se rasparava kad je SDP-ovac Darko Vrdoljak pitao “koliko je članova uže i šire obitelji Jose Nekića zaposleno u školskom sustavu, od predškolskog do visokog školstva?”. Za govornicu je izašao sam Nekić.

– Na žalost, moja je obitelj jako mala. Nemam brata, praktički ni sestru, samo suprugu i dvoje djece. To je faštističko pitanje, nije u redu u 21. stoljeću tjerati nekoga da stavi zvijezdu na rever, a vi to tražite od moje obitelji- rekao je Nekić koji je, odlazeći s govornice, nekoga od opozicijskih vjećnika u prolazu nazvao “idiotom”. Na to je reagirao Marko Pupić Bakrač i klupe, a jednako tako – iz klupe- njemu je odgovorio Nekić.

– Ne samo da je on idiot, nego si i ti idiot. A uz to što si idoit si i majmun. Nemate se pravo dirati u moju obitelj- poručio im je Nekić.

Darko Vrdoljak (SDP) rekao je kako svoje pitanje smatra potpuno legitimnim jer je riječ o “ministru školstva”i od gradonačelnika tražio pisani odgovor “koji će možda proslijediti ODO-u po uzoru na neke druge skupštine”, aludirajući pritom na Županijsku skupštinu i slučaj prijavljivanja Sabine Glasovac na profesorsko mjesto nakon odlaska s mjesta pomoćnice ministra. Na kraju je za govornicu izašao gradonačelnik Kalmeta.

– Rastanak se primakao, ali ne vidim čemu ovolika nervoza. Koliko znam, nitko od obitelji Nekić nije zaposlen, pogotovo nezakonito, za razliku od istrage ODO-a oko zapošljavanja Sabine Glasovac kojoj su inače puna usta poštenja- rekao je Kalmeta

RANIJE

Tijekom rasprave o dnevnom redu nezavisni vijećnik Reno Sinovčić nazvao je gradsku vijećnicu SDP-a Sabinu Glasovac guskom.

“Kad ti izađeš za govornicu i govoriš tri ure kao guska, nitko te ne spriječava i ne zaustavlja ” – kazao je Sinovčić.

Vijećnik SDP-a Darko Vrdoljak upozorio je predsjednika Gradskog vijeća Živka Kolegu da mora reagirati na uvrede, dok je Erol Gaši (SDP), kazao da će, ukoliko se vrijeđanje nastavi, i on početi s vrijeđanjem i usporedbama.

Antun Novoselović (SDP) je rekao da je i njega Sinovčić ranije vrijeđao.

“Molim Vas da sankcionirate takvo ponašanje, nije u redu da se kolegicu vrijeđa i naziva životinjskim imenom.”-kazao je Novoselović.
Četiri točke koje su se odnosile na Višnjik skinute su jutros na početku sjednice s dnevnog reda Gradskog vijeća!

Točke koje se odnose na urbanističke planove i unošenje vrijednosti zemljišta u temeljni kapital Višnjika skinute su nakon što je to predložila Sabina Glasovac (SDP) a podržali je Ante Rubeša i Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih.

Po mišljenju Sabine Glasovac, studija isplativosti oko izmjena i dopuna urbanističkih planova na području Višnjika, o čemu i Državna revizija dala ozbiljne zamjerke a javnost ostala sa strane, nedovoljno upoznata, kao i vapaj rekreativaca i sportaša koji koriste ovaj prostor za koji se predviđaju korijenite promjene, razlozi su zašto o ovim točkama treba puno više rasprave. Također, na području Skročinih nisu jasni imovinsko-pravni odnosi oko vlasništva, a u ugovoru koji je Grad Zadar sklopio s MORH-om stoji upis čestice zemljišta u temeljni kapital iako taj teren nije u vlasništvu Grada.

– Želimo razvoj Grada Zadra ali bez repova u razvojnim projektima te da javnost s njima bude upoznata. Sve ovo treba doraditi bez ikakvog skrivanja od javnosti- rekla je Glasovac koju su podržali Rubeša i Pupić Bakrač, nakon čega je i gradonačelnik Kalmeta prihvatio iznesene argumente te izjavio:

– Podržat ću ovaj prijedlog zbog dijelom argumentirane rasprave. Namjera nam je bila i ostala Višnjik razvijati kao centar sporta i turizma. Javnost je bila upoznata s vizijom razvoja Višnjika, koja je iznesena na jednom kolegiju gradonačelnika, ali da ne bi sad na ovu temu politizirali neka se točke skinu s dnevnog reda do šire javne rasprave sa svima, uključujući i udruge- rekao je Kalmeta.

ZDanas

Foto: Luka GERLANC / CROPIX