OBRATILI SE MEDIJIMA Rekreativci zabrinuti zbog najava izmjena na ŠRC Višnjik

Rekreativci koji koriste sadržaje ŠRC Višnjik obratili su se medijima sa molbom za objavu njihova reagiranja na izmjene i projekte koje Grad Zadar planira graditi na Višnjiku. Reagiranje prenosimo u cijelosti.


Iskazujemo svoju zabrinutost najavljenim planovima i upozoravamo kako se nitko nije konzultirao sa nekoliko tisuća rekreativaca i sportaša u vezi projekta koji bi navodno trebao biti podređen građanima Zadra, izgrađen njihovim novcima. Štoviše, javnost je o promjenama 100.000 m2 u centru grada informirana sa nekoliko rečenica i sitnih fotografija. Studija nije dostupna javnosti. Ta činjenica dovodi u pitanje ozbiljnost studije koja iz temelja mijenja glavni, jedini i najposjećeniji športsko-rekreacijski centar u središtu grada.

U ponedjeljak (12. listopada) je sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se odlučivati će o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja sportsko-rekreacijskog centra Višnjik, smatramo da je neophodan javni dijalog.

Pitanje upravljanja: Građani nemaju garanciju kako se javni prostori neće u skoroj budućnosti prodati stranim ulagačima, u kojem slučaju će građani (djeca, športaši, školarci, rekreativci) biti stranci na terenima koji njima pripadaju. Kako će se prema postojećoj ideji atletika i cijeli niz prostora izmjestiti na druga mjesta, financiranje će preuzeti lokalna samouprava (novac poreznih obveznika) postavljamo pitanje da li je opravdano uložiti javni novac u, u biti, privatnu investiciju, i gdje će se predviđena zarada slivati.

Poticanje na javnu raspravu: Skandalozno je da javnost o potpunom mijenjanju 100.000 m2 u centru Zadra sazna nekoliko rečenica, popraćenih sa nekoliko nekvalitetnih fotografija. Prezentacije i studije moraju biti kompletno dostupne svakom građaninu na uvid kako bi se potaknula javna rasprava. Građani Zadra, među kojima su brojne stručne osobe: treneri, športaši, članovi akademske zajednice, rekreativci, itd., mogu pružiti vrijedne savjete i kritike koji su neizbježni za uspješan projekt.

Atletska staza: Sadašnju atletsku stazu 6 x 400 m, koja zadovoljava sve potrebe i standarde zamijenit će se sa 1600 m šljunčane staze. Time se zadarskim rekreativcima trajno, zauvijek uskraćuje rekreiranje na pravoj atletskoj stazi (s obzirom da će spominjani atletski stadion biti zatvorenog tipa). Postavlja se i pitanje smisla i funkcije šljunčane staze koja može biti samo lošija kopija već postojeće u parku Vladimira Nazora. Uništenje postojeće staze je odluka koja se kosi se željama stotina rekreativaca. Ne samo to, već je uništenje sadašnje i izgradnja planirane staze skuplja od obnove sadašnje.

Košarka: Glavno mjesto “zadarskog basketa” se sa sadašnjih 6 koševa smanjuje na samo dva terena (4 koša). S obzirom na iznimnu posjećenost ovih (derutnih) košarkaških igrališta u središtu grada i identitet Zadra, košarka treba biti u fokusu novih intervencija. Ova odluka dovoljno govori o površnoj studiji koja je tek djelomično prezentirana javnosti. Najbolji primjer je tretiranje košarkaških igrališta u usporedbi sa teniskim i nogometnih terenima. Najavljena je gradnja komercijalnih sadržaja: pet teniskih terena, aquaparka, brojnih nogometni terena. Sadržaji otvoreni za sve građane gube primat.

To je tek nekoliko od brojnih pitanja koja se pojavljuju oko manjkavog, prezentiranog projekta “Višnjik”. Odgovorni izjavljuju da “razvoj projekta Višnjik ide u korak sa potrebama športaša i rekreativaca”, no to je daleko od istine. Pozivamo sve korisnike “Banine” da izraze svoje mišljenje, ne smije se dopustiti ignoriranje nekoliko tisuća ljudi koji svakodnevno, desecima godina koriste rekreacijski centar. Još je dovoljno rano kako bi se javnost mogla uključiti u valoriziranje studije i oblikovanje prostora. Ako se rekreacijski centar uistinu gradi za građane Zadra, konzultacija sa tisuće korisnika je neophodna kako bi projekt bio uspješan na obostrano zadovoljstvo.

S poštovanjem,

Brojni rekreativci “Banine”