fbpx

PISMO MINISTRU ZDRAVLJA Zadarska Liga za borbu protiv raka pokrenula inicijativu za kupnju novog digitalnog mamografa

Zadarska Liga za borbu protiv raka, uz podršku još nekoliko zdravstvenih udruga i ustanova, pokrenula je inicijativu za kupnju novog, digitalnog mamografa za zadarsku bolnicu. Iako u bolnici na raspolaganju sada imaju dva mamografa, oba aparata su dotrajala i po godinama starosti i po broju pretraga koji su na njima obavljene.

Prvi je star osam, a drugi čak 11 godina i na njima je, otkako su nabavljeni, ukupno napravljeno više od milijun pretraga.

– Ako gledamo kriterije u svijetu, smatra se kako je uređaj nakon pet do sedam godina već zastario. A naši su uređaji iz 2001. i 2004. godine. Ali, unatoč toj činjenici, pokušavamo obaviti sve preglede iako nas u tome sprječavaju česti su kvarovi na novijem mamografu – kazao je dr. Damir Kasap, spec. radiologije u zadarskoj Općoj bolnici.

Zadnji veliki kvar, zbog čega su pacijentice koje nisu bile hitni slučajevi, iz Zadra na pregled morale ići u Šibenik, dogodio se krajem kolovoza. Ponovno je u kvaru bio digitalizator koji se koristi u procesu dobivanja ili izrade RTG snimki nakon izvršene pretrage, a razlog je maksimalna iskorištenost radnih sati aparata jer uz redovne pacijentice koje s uputnicama dolaze obaviti mamografske pretrage, na ovom se mamogragu pregledavaju i žene koje su pozvane u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke MAMMA.

Preventivni program

U prvom ciklusu tog preventivnog programa u Zadarskoj je županiji na mamografu obavljeno 15.500 pregleda, u drugom 13 tisuća, a u trećem 12.700. U ovom, četvrtom ciklusu, do sada je obavljeno 3700 pregleda baš zbog čestih kvarova uređaja pa se zadarski liječnici nadaju kako će do svibnja, do kada traje ciklus, ipak uspjeti odraditi cijeli program.

– Cijena novog mamografa iznosi nešto više od milijun kuna. Zajedno s udrugama čiju podršku imamo, pismo inicijative za nabavku novog uređaja poslali smo Ministarstvu zdravlja.

Pretrage koje se vrše digitalnim mamografom traju kraće, manje su bolne za pacijentice, a i zračenje samog uređaja je smanjeno tako da je ova inicijativa od velikog interesa za sve žene u Zadarskoj županiji, ali i šire – objašnjava tajnik Lige za borbu protiv raka Vladislav Tomčuk.

Ligi su se u ovoj inicijativi prema Ministarstvu zdravlja pridružili i Europa Donna, Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara, Otočni sabor, Udruga za promicanje prava pacijenata, te Hrvatska udruga leukemija i limfomi.

S dijagnozom 951 žena

Koliko je mamograf Zadrankama potreban, najbolje govori brojka od 100 do 110 novih slučajeva karcinoma dojke godišnje. Od 1997. do 2015. godine taj je karcinom otkriven kod 1500 žena, od čega su 532 umrle. Prema izvješćima liječnika obiteljske medicine za 2014. godinu, u Zadarskoj županiji živi 951 žena s dijagnozom raka dojke od čega ih je čak 48 posto mlađih od 65 godina.

Žene oboljele od karcinoma dojke mamografiju moraju obavljati jednom godišnje, a na kontrole ultrazvukom, koji je isto dotrajao po godinama i iskorištenosti, dva puta godišnje.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas