fbpx

Kalmetin kum olako shvatio posao obnove tvrđave Barone u Šibeniku

Radovi na tvrđavi Barone, koje izvodi zadarska tvrtka Ploter, kasne već 17 dana, a prema svemu sudeći, otvorenje te tvrđave koja se obnavlja europskim novcem, bit će tek u siječnju što mjesec dana premašuje rok. U šibenskoj gradskoj upravi svjesni su problema pa tako dogradonačelnik Danijel Mileta kaže da je izvođač radove shvatio olako, dok u lokalnim građevinskim krugovima kruži priča da je puno veći problem to što je angažirana firma kojoj je jedini adut činjenica da je njezin vlasnik Slavko Šimović u kumskim vezama s Božidarom Kalmetom kojeg još uvijek istražuje USKOK.

Veliki problem, ističe jedan od šibenskih građevinara koji je htio ostati anoniman, je i taj što je tvrtka Ploter na natječaju, na kojem je sudjelovalo sedam građevinskih firmi, ponudila nerealno nisku cijenu od 4,8 milijuna kuna. Naime, svjesno su išli ponuditi ‘damping’ cijenu i to im se sad obija o glavu, njima i Gradu Šibeniku budući da se bliži kraj projekta. Više nemaju dovoljno novca pa za neke poslove koje ne mogu obaviti sami, zovu podizvođače, ali im nude toliko niske cijene da poslove nitko ne želi prihvatiti.

– Čim su krenuli s poslom nisu sa sobom iz Zadra doveli nijednog iskusnog radnika. Sve zaposlenike pronašli su na šibenskom birou, pa i voditelja gradilišta Joška Ćupića. On im je jedina isplativa akvizicija i dobar stručnjak s bogatim iskustvom, ali sve druge je doslovno morao učiti kako zidati, šalovati i sve ostalo. Tako da nije čudo da im je za prve temelje, kad im je pripremljen teren, trebalo 20 dana, a neki stručniji radnici napravili bi to za dva dana. Kad su se našli u stisci, otpustili su te neiskusne radnike i napokon doveli svoje iz Zadra – kazao nam je dobro obaviješteni građevinar.

Građevinski tata-mata

Sličnu priču pričaju i zadarski građevinari s kojima smo razgovarali. Kažu da firma Ploter na svim natječajima nudi damping cijene. Prema njihovim tvrdnjama, računica je jednostavna. Za posao koji vrijedi milijun kuna, ponude upola manje, odrade dio posla pa se vrlo brzo pojave problemi i ugovor se u pravilu raskida. Zadarski građevinari kažu i da Ploter ima mnogo problema s radnicima koji daju otkaze, da nemaju niti jednog radnika sa stažem duljim od godine dana, a u njihovim kuloarima kruži priča da je Slavko Šimović građevinski tata-mata pod Kalmetinim okriljem.

Tvrdnje da je Kalmetin čovjek, Šimović nije htio komentirati. Kazao nam je da je on sam svoj čovjek, a napadi konkurencije su, veli, ispod svake razine. Također, čudno mu je da svaki put kad ponudi najnižu cijenu na natječaju, svi tvrde kako ‘dampingira’ cijene.

– Istina je da će radovi kasniti, ali riječ je o vrlo malom kašnjenju od petnaestak dana jer moramo nabaviti vrlo specifične materijale čiji dolazak kasni. Imamo vantroškovničkih radova koje nismo mogli predvidjeti. Što se tiče činjenice da smo zaposlili ljude iz Šibenika, jednostavno, htjeli smo zaposliti lokalne ljude i to nam sad zamjeraju. Ovo je završna faza radova, a idući tjedan će manje-više sve biti gotovo – rekao je Šimović.

Najjeftinija ponuda je obvezujuća

Šibenski građevinari tvrde kako je dobro poznata povijest tvrtke Ploter, a nije im ni jasno kako Grad Šibenik može angažirati ‘sumnjivu’ tvrtku za tako važan projekt poput Baronea. Mileta kaže da Grad nikome ništa nije dodijelio, već je firma Ploter na javnom natječaju imala najjeftiniju ponudu. U tom slučaju, dodaje, problem je zakonodavstva jer jedinice lokalne samouprave moraju uzimati najjeftiniju ponudu.

– Izvođač radova imao je premalo ljudi na terenu kad ih je trebao imati najviše. Znamo da je Ploter imao problema s plaćanjima podizvođača jer mi plaćamo Ploteru. Moram naglasiti da Grad neće biti ni lipe oštećen u cijelom poslu – kazao je Mileta te dodao da Europa sigurno neće praviti probleme oko kašnjenja od mjesec dana.

Na pitanje zašto, ako je znao da ima premalo radnika na tvrđavi, nadzorni inženjer nije upozorio izvođača radova da zbog manjka radnika kasni s završetkom radova, Mileta je odgovorio da nadzor ne može dovoditi radnike na gradilište.

– Nikad ne planiramo s time da će radovi ići idealno, a ovo kašnjenje uvrstili smo u svoj plan. Ipak, iskoristit ćemo sve pravne mehanizme koji su nam u rukama, a firmi Ploter najavili smo i penale – kazao je Mileta te poručio da otvorenje tvrđave u siječnju ne dolazi u pitanje. Nažalost, otezanje s rokovima, pa čak i u EU projektima, nije novost za ovu gradsku administraciju koja je sve to već doživjela tijekom obnove tvrđave sv. Mihovila europskim novcem, ali i uređenjem objekta na gradskoj plaži Banj gdje je privatni poduzetnik Anton Dobra mjesecima gubio živce u ratu s gradskom upravom želeći otvoriti objekt za koji je uredno dobio koncesiju.

Izvor: Sibenik.in