fbpx

TUŽITELJ ZA KURTOVIĆA TRAŽI 12 GODINA ZATVORA Priznao 16 kaznenih djela

Kurtović je nagovarao potencijalne kupce da u pola cijene kupe vozila, brodove, stanove i zemljišta, a kad bi unaprijed platili traženi iznos u eurima, on je dio, prema fiktivnim ugovorima, plaćao leasing kućama, a dio zadržavao za sebe

Ante Kurtović (35), glavni akter afere leasing, nazvane i zadarskom prijevarom stoljeća, sjeo je jučer na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru pred sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Ana Brkić zbog optužbi da je počinio kazneno djelo prijevare čime je u zabludu doveo 52 osobe i oštetio ih za milijunske iznose.

Nautički tehničar, bez djece, zaposlenja i imovine priznao je 16 djela, a ostale je porekao nakon čega su njegovi odvjetnici, Zagrepčani Boris Jukić i Tihomir Rubeša, najavili kako će tijekom dokaznog postupka njegovu obranu potkrijepiti dokazima.

– Obrana će dokazati da okrivljenik nije počinio djela koja poriče, rekao je Jukić, a Rubeša dodao da, iako zvuči paradoksalno, će dokazati kako navodne žrtve nisu bile u zabludi već itekako svjesne o čemu je riječ. Suprotno njima zastupnik tužiteljstva Dragan Bogatić zatražio je da se Kurtovića osudi na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina te najavio kako će navode optužnice potkrijepiti materijalnim i personalnim dokazima.

Oslobađajuća presuda

Upitan o dosadašnjoj osuđivanosti Kurtović je kazao kako mu je za jednu presudu, i to oslobađajuću, žalbeni postupak u tijeku na Vrhovnom sudu te da ODO u Zadru protiv njega vodi istragu, također, za prijevaru.

Zbog obima optužnice, odnosno saslušavanja brojnih oštećenika, sutkinja Brkić za ovaj predmet rezervirala je koncem siječnja tri uzastopna dana, a pozvala je 15 svjedoka-oštećenika koji će ispričati kako su prevareni. Prvi dan svjedočit će Davor Perić, Tomislav Kasap, Nusret Osmanović, Ivan Bukvić i Ante Lapić. Drugi dan na svjedočku klupu sjest će Ive Mustać, Lenko Milin, Šime Refić i Paolo Bajlo, a treći Marijan i Eduard Kotrulja, Asly Minak, Nikola Katalinić i Luka Luštica.

Izvor: Zadarski list/ZDanas