fbpx

Budućnost dovela Zadar do petog uzastopnog poraza

Iako su gosti odigrali jednu od lošijih utakmica sezone, Zadar ponovo nije imao dovoljno raspoloženih igrača za prekid negativnog niza
Budućnost je Zadru nanijela peti poraz u nizu u ABA ligi, te je upisala čak desetu uzastopnu pobjedu u međusobnim susretima. Znalo se da igrači Ante Nazora za pobjedu protiv prve momčadi lige moraju odigrati najbolju utakmicu sezone, no to se nije dogodilo. Prvo poluvrijeme u grču, ali ipak na samo minus pet. U drugom Budućnost bježi na +11, ali Zadar se vraća. Na otvaranju četvrte četvrtine uspio je i izjednačiti na 46:46, ali ne i povesti. Propustio je dva napada za vodstvo, a onda su se Podgoričani uozbiljili, prebacili u višu brzinu i upisali osmu uzastopnu pobjedu. Realno, oni su u ovom trenutku dimenzija više i tu je sve jasno. Zadrani će bodove za ostanak u ligi, jer sada ozbiljno trebaju početi razmišljati i o tome, morati tražiti protiv slabijih protivnika. A slijede dva uzastopna gostovanja – Mega Leks pa Tajfun, a onda Cedevita na Višnjiku.

Početak u grču

O tome u kakvom su grču Zadrani ušli u susret najbolje svjedoče uvodni šutevi Coseya i Pašalića koji nisu pogodili niti obruč. Budućnost je promašila prva četiri šuta, Zadar prva tri, a nakon posljednjeg je Suad Šehović lagano poentirao u kontri za 0:2. Prvi koš domaćih stigao je u trećoj minuti i to trica Delaša, da bi malo kasnije iza linije 6,75 pogodio i Ivan Ramljak za 6:6. Na drugoj strani je gotovo sve išlo preko Tadije Dragićevića, koji je zabio sedam od prvih 11 poena svoje momčadi za +5 (6:11). Zadar je pritom promašio nekoliko zicera, ali se malo trgnuo ulaskom Filipa Kraljevića i Lovre Bašića. Bacanjima prvoga i asistencijom drugoga za Baraća stigao je na 10:11, ali su se Cook tricom i Dragićević novim košem pobrinuli da Budućnost na prvi mali odmor ipak ode sa +4, 12:16. Za istaknuti je i bizaran način na koji su Zadrani primili posljednji koš iz reketa, bez da su pritom iskoristili bonus. I to govori o nedovoljnoj koncentraciji, što je posebno naljutilo trenera Nazora. Ako su do tada prevladavale obrane, odnosno neefikasni napadi, što tek reći za prvih šest minuta druge četvrtine. Za domaće je dvaput poentirao Kraljević, a za goste jednom Marić. I to je bilo to. Šest minuta – šest poena. Takva igra više je pogodovala Zadranima, koji su košem Marinkovića uspjeli izjednačiti na 18:18. Opustila im se tada malo ruka pa su stigle i dvije trice, Bašića i Coseya za vodstvo (21:20 i 24:23), međutim, Marić i Dragićević nisu dopuštali odvajanje. Mogli su “bijeli” s kudikamo boljim rezultatom otići na poluvrijeme, ali su u posljednjoj minuti Suad Šehović dvicom i Jaramaz tricom ponovno odveli “plave” na dotad najvećih +5, 24:29. Sve u svemu, nije Zadar mogao biti ni nezadovoljan, jer je sa samo 12 postignutih poena po četvrtini još uvijek bio u igri.

Povratak pa pad

Na otvaranju drugog poluvremena Ivan Ramljak i Kraljević u tri su navrata smanjivali na -3, ali nije Zadar u tim trenucima imao ni sreće. Bašić je promašio tricu za izjednačenje, da bi u sljedećem napadu Jenkins pogodio od tablu za 30:36. S tim košem krenulo je odvajanje Podgoričana. Četiri poena vezao je Marić, Cook je nakon niza promašaja pogodio tricu, a Dragićević prvi put odveo svoje na dvocifrenu razliku, 34:45. Kod Zadra je u napadu postojao samo jedan čovjek – Lovre Bašić, ali sam nije mogao. Barać i Marinković promašili su bacanja pa samo srećom Budućnost nije otišla i na veću, nedostižnu razliku. Kao da su se igrači Luke Pavićevića opustili i pomislili da je utakmica riješena pa su Zadrani u završnici treće četvrtine uhvatili priključak. Razigrani Bašić proizveo je četiri poena braće Ramljak, a Marko je potom smanjio i na 40:45. Probudila se i publika! U posljednju dionicu igre ušlo se s prednošću “plavih” od šest poena, ali su Marinković i Marko Ramljak koševima za 44:46 natjerali Pavićevića na time-out već nakon minute i pet sekundi. Marinković je zakucao za izjednačenje, no u pravom trenutku za goste ukazao se Jenkins tricom. Zabio je opet Marinković za 48:49, nakon čega je Zadar imao i dva napada za vodstvo, ali u prvom je izgubio loptu, a u drugom promašio tricu (Delaš). Na drugoj strani su Dragićević i Marić lagano poentirali za +5, 48:53 pa je Nazor točno pet minuta prije kraja morao pozvati time-out. Nije mu pomoglo, jer se njegova momčad posve ugasila, potrošila, ispala iz ritma. Budućnost je na iskustvo Suada Šehovića, Marića i Dragićevića novom serijom ponovno pobjegla na +11, 48:59 i utakmica je u 38. minuti definitivno prelomljena.

ZADAR – BUDUĆNOST 52:65

(12:16, 12:13, 16:17, 12:19)

ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 2000. Suci: Saša Pukl (Slovenija), Dragan Nešković (Srbija) i Mario Majkič (Slovenija).

ZADAR: Bašić 7, Cosey 3, Jelenković, Kraljević 12, Šango, Delaš 5, Špaleta, M. Ramljak 6, Marinković 8, Barać 2, I. Ramljak 9, Pašalić. Trener: Ante Nazor.

BUDUĆNOST: Su. Šehović 7, Jaramaz 5, Subotić, Se. Šehović, Čarapić, Cook 8, Baćović, Dragićević 22, Marić 13, Jenkins 10, Rikić, Joseph. Trener: Luka Pavićević.

Izvor: Zadarski list/ZDanas