fbpx

KONSTITUIRAN SABOR Željko Reiner novi predsjednik, dobio je čak 88 glasova, 62 suzdržana, tek jedan protiv

13:47 – Novi zastupnici položili su prisegu na svoju dužnost. Reiner je najavio da će prvo sljedeće zasjedanje najvjerojatnije biti iza 15. siječnja te je potom zaključio konstituirajuću sjednicu osmog saziva Hrvatskog sabora.

13:32 – Zastupnici su prihvatili izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva i provedenim izborima za Sabor – 150 zastupnika glasalo je za, a jedan je bio suzdržan.

13:21 – Predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Margareta Mađerić podnosi izvješće o provedenim izborima. Mađerić je abecednim redom pročitala ime svih izabranih zastupnika.

13:05 – Za izbor Reinera glasali su zastupnici Domoljubne koalicije, Mosta, svi manjinci, dva zastupnika Bandićeve stranke, dva HDSSB-a, Josip Leko i Radimir Čačić. Protiv izbora Reinera glasao zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Više pročitajte OVDJE.

12: 37 – Krenulo se s izborom Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Nitko se nije javio za riječ te se odmah krenulo s glasanjem o predloženim kandidatima. Od 149 zastupnika, 147 je prihvatilo prijedlog, a dva su suzdržana. Predsjednica povjerenstva je Margareta Mađerić (HDZ), a potpredsjednica je Gordana Sobol.

Povjerenstvo će se odmah sastati, zbog čega je Reiner odredio pauzu od 30 minuta.

12:25 – Željko Reiner obratio se u svojem prvom govoru pred Saborom. Zahvalio je svima koji su za njega glasali, ali i onima koji nisu jer su time pokazali da je Hrvatska demokratska država. Zahvalio se i hrvatskim braniteljima čija je žrtva omogućila ovo postignuće. “Njihova smrt” nije bila uzaludna, parafrazirao je Reiner američkog predsjednika Abrahama Lincolna.

Reiner se zahvalio i svojem prethodniku Josipu Leki, za kojeg kaže da je bio svjestan da je često imao različito mišljenje od onoga koji je morao iznositi. “Time je njegova uloga i služba bila veća” – rekao je Reiner.

Reiner je napomenuo i da će predložiti da se Sabor ponovno zove Hrvatski državni sabor.

“Poštovani, ne smijemo nikada zaboraviti, a posebno u ovo vrijeme kada smo dio EU, da je Hrvatski sabor čuvar vrijednosti i demokracije, i ključna institucija za očuvanje identiteta hrvatskog naroda” – kazao je Reiner.

Reiner je naglasio potrebu izvođenja Hrvatske iz ekonomske krize: “Svi smo svjesni potrebe strukturne reforme i nadam se da ćemo nakon više godina beznađa vratiti hrvatskom narodu osmijeh na lice i njihov ponos. Podjele ne smiju biti kočnica razvitka hrvatskog društva, što ne znači da moramo zaboraviti našu prošlost. Djecu i unuke moramo učiti o prošlosti, ali ne i živjeti u njoj. Uvjeren sam da možemo postići konsenzus o ključnim ciljevima hrvatskog društva, što ne može učiniti samo jedna Vlada i samo jedan saziv Sabora.”

Reiner je napomenuo da zastupnici Sabora, političari, uz veliku moć imaju i veliku odgovornost koju ne smiju zaboraviti, jer građani nemaju izravnog utjecaja na njih. Reiner je završio govor s nadom u svijetlu i bolju budućnost Hrvatske.

Josip Leko nakon toga predao je poziciju predsjednika Sabora.

12:20 – Željko Reiner izabran je za predsjednika Sabora s 88 glasova za, 62 suzdržana i jednim glasom protiv. Nakon toga uslijedilo je intoniranje himne Republike Hrvatske. Nakon himne održana je minuta šutnje za sve pale branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

12:15 – Josip Leko potvrdio je da su sjednici nazočni svi novoizabrani zastupnici u osmi saziv Hrvatskog sabora. Leko je u kratkom govoru rekao da su građani izabrali zastupnike različitih opcija kojima bi budućnost Hrvatske trebala biti na prvom mjestu ciljeva. Leko je naglasio koliko je važno poštivanje i čuvanje demokratskih vrijednosti i poštivanje prava manjina. Nadodao je da se svi trebaju držati Ustava i Poslovnika sabora u obavljanju svojih dužnosti.

Za izbor predsjednika Sabora podnesen je samo jedan prijedlog – a to je Željko Reiner iz HDZ-a. Prijedlog je objasnio Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, koji je pročitao kratku biografiju uvaženog gospodina Reinera. Karamarko je spomenuo da je akademik Reiner dragovoljac Domovinskog rata i liječnik iz Hrvatske s najvećim brojem citata u međunarodnim publikacijama, između ostalog. Karamarko je zamolio da se pokaže primjereni stupanj zajedništva prilikom biranja novog predsjednika Sabora.

Za raspravu se nije javio nitko te se krenulo utvrđivanju kvoruma.

12:10 – Josip Leko otvorio je sjednicu Sabora i pozdravio Kolindu Grabar Kiatrović, Stjepana Mesića, Tihomira Oreškovića, Zorana Milanovića, Jasnu Omejec, Branka Hrvatina, Dinka Cvitana, Dragu Lovrića, Josipa Bozanića i mnoge druge uzvanike, među njima i predstavnike religijskih manjina u Hrvatskoj.

12:05 – Dok je Božo Petrov ranije davao izjavu u Saboru, SDP-ovac Ivan Klarin koji je prolazio pokraj, rekao mu je “Lažeš Božo, lažeš”.

12:00 – Točno u podne započela je konstituirajuća sjednica osmog saziva Hrvatskoga sabora koju je sazvala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je u srijedu mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nazevisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika.

Sabor se, prema Poslovniku, konstituira izborom svoga predsjednika.

Do izbora predsjednika Sabora sjednici privremeno predsjeda predsjednik Sabora iz prethodnog saziva, a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji nazočni izabrani zastupnik. Na konstituirajućoj sjednici Sabor bira i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, a može birati i potpredsjednike Sabora, tajnika Sabora i tajnika sjednice Sabora, te druga radna tijela.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na konstituirajućoj sjednici podnosi izvješće Saboru o provedenim izborima za zastupnike u Sabor i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost i dr. Nakon što Sabor prihvati izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima, pred predsjedateljem Sabora zastupnici ili zamjenici zastupnika daju prisegu.

Tekst prisege glasi: “Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.”

Domoljubna koalicija i Most danas u 8.30 sati našli su se u Saboru prije konstituirajuće sjednice, koja se održava u podne, kako bi potpisali prijedlog za predsjednika Sabora: njihov kandidat bit će akademik Željko Reiner iz HDZ-a. Iz izvora bliskog HDZ-u doznajemo kako u Domoljubnoj koaliciji ne sumnjaju da će današnja sjednica proteći mirno te da će se Sabor ovaj put ipak uspjeti konstituirati. Podsjetimo da prošli put HDZ nije želio podržati Roberta Podolnjaka iz Mosta za predsjednika Sabora, stoga je on povukao vlastitu kandidaturu. Iz Mosta su tada još inzistirali na podršci obje strane. HDZ-ovce više ne brine Most jer kažu da su se s njima jučer čuli telefonski te se sve odvija u skladu s dogovorom.

Božo Petrov, čelnik Mosta, poslije današnjeg sastanka je izjavio kako se još ne želi izjasniti hoće li biti potpredsjednik vlade jer tvrdi da o funkcijama još nisu razgovarali. – Izbor premijera mislim da je dovoljan pokazatelj kako je nama stalo do promjena, a ne pozicija. O pozicijama ćemo naknadno, kad se usuglasimo oko ključnih točaka koje se moraju provesti u sljedeće četiri godine – kazao je Petrov, koji je na pitanje zašto izbjegava funkcije, odgovorio:

– Govorili su mi prvo da izbjegavam parlamentarnu razinu , pa su mi govorili da izbjegavam premijera, sad mi govore da izbjegavam potpredsjednika vlade, a ne izbjegavam ništa nego želim da se prvo definiraju bitne stvari, poslije možemo govoriti o funkcijama.

Dva manjinca
– Čuo sam se s nekima iz Mosta, kažu da će sve biti kako smo se dogovorili – kaže nam naš izvor iz HDZ-a. Također doznajemo kako očekuju da će još jedan od manjinaca dići ruku za njih, a riječ je navodno o Vladimiru Bileku, predstavniku češke i slovačke manjine, koji nam je prekjučer rekao da ne može razgovarati te da mu pošaljemo poruku na koju nam nije odgovorio, a ni jučer se nije odazivao na pozive.

Dobili smo i informaciju kako u Domoljubnoj koaliciji očekuju da ih podrži navodno i manjinac Šandor Juhas, predstavnik mađarske nacionalne manjine, koji nam to prekjučer nije želio niti potvrditi, niti negirati, nego je rekao da će postupiti u skladu s dogovorom s ostalim predstavnicima manjina.

Uglavnom, u Domoljubnoj koaliciji ne brinu hoće li imati dovoljno ruku jer kažu da im je potrebna većina prisutnih i sigurni su da će je imati.

Javno glasanje
Ponavljaju kako očekuju da će glasanje biti javno, što će tražiti ako Hrvatska raste iznese svoj prijedlog za predsjednika Sabora. No, naš izvor u koaliciji Hrvatska raste kaže da Josip Leko sigurno neće pristati na to, a nije mu poznato postoji li neki drugi prijedlog jer je i Drago Prgomet, koji se neslužbeno spominjao kao opcija, jučer to demantirao.

– Ako SDP ne bude imao prijedlog za predsjednika Sabora, to znači da su se predali – komentirao je naš izvor iz Domoljubne koalicije.

Leko: Da sam kandidat, saznao sam iz novina. Glasat ću za Reinera
– Odluka SDP-a da nema svog kandidata za predsjednika Sabora nije odluka na mah. Logično je da SDP razmišlja o svojim kandidatima sve dok se ne formira saborska većina. S obzirom na to da je većina formirana, izlišno je ići sa svojim kandidatom, kazao je Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora u odlasku za HRT-ov Studio 4.

Leko je rekao i da vodstvo SDP-a nije razgovaralo s njim o tome da opet preuzme funkciju predsjednika Sabora, ali je dodao da je o tome da računaju na njega doznao iz novina. Istaknuo je i da je zadovoljan što nije sudjelovao u pregovorima s Mostom jer smatra da bi trebao biti neutralan.Leko je uvjeren da će se danas Sabor konstituirati. Podržat ću Željka Reinera: – On je iskusan političar, obrazovan čovjek. No to ne znači da je vođenje Sabora akademska djelatnost, dodao je Leko.

MILANOVIĆ “Nikad nismo bili na nižoj točki. Most je izabrao kriminalnu, špijunsku i proustašku koaliciju!”

‘Neke stvari ne možeš birati – roditelje, rasu, hoćeš li se roditi kao gay. Ali, neke možeš…’

Zoran Milanović bio je suzdržan kada je bio u pitanju izbor Željka Reinera za novog predsjednika Sabora, ali nakon sjednice nije birao riječi kada su bili u pitanju njegovi politički suparnici. Točnije, optužio ih je da su ustaško-špijunsak koalicija!

– Neke stvari čovjek u životu ne može birati, npr. kad se rodiš ne možeš birati spol, ne možeš birati roditelje, koji ti onda daju neku nacionalnost, rasu, rodiš se kao gay… Ali neke stvari možeš birati, a ljudi iz Mosta su izabrali da idu u saborsku većinu s kriminalnom, špijunskom i proustaškom koalicijom kojoj je većinu dao klub u kojoj je gradonačelnik optužen za teška kaznena djela. Ali, to je izbor i taj izbor treba prihvatiti. To je legitiman izbor, a iza svega stojim: Hrvatska nikad nije bila u demokratskom smislu na nižoj točki i ironično je kad smo govorili da Hrvatska raste i da nema povratka na staro da smo bili u pravu. Zaista nema povratka na staro jer u ovo što smo ušli je veća nevolja od starog – kazao je Milanović.

Na pitanje o novom mandataru rekao je:

– Čini mi se da je predsjednik Sabora govorio kao mandatar. Jednom sam samo razgovarao s Oreškovićem prije tri godine, ali mi imamo problem da smo mala zemlja i to ne možemo promjeniti. Nismo ni bogata zemlja i jako je važno da nas vani predstavljaju premijeri i premijerke s jakim političkim legitimitetom, osobe s demokratskim legitimitetom, jer kad to nemate, a to se osjeti u zraku kao miris kad dođete u EU institucije. Onda se zna da se u toj zemlji ne postoje procesi i da se odluke donose negdje drugdje i to je problem. Zato kažem da je ovo “low point”, vrlo niska točka hrvatske demokracije. To neću nazvat prijevarom, ali svjesnim izborom ljudi iz Mosta ostali su zajedno. To je njihov izbor, s time moraju živjeti, ustati se i pomoliti se Bogu i onome čemu se već mole. To je potpuno ljudski i to je tako. Ali isto tako to moramo nazvati pravim imenom – koalicijom koja je sastavljena od ljudi s optužnicama kojoj je podršku dao klub čiji je gradonačelnik optužen. Tamo su na čelu bivši šefovi tajnih službi i ljudi koji imaju proustaške elemente, to su činjenice – kazao je MIlanović.

‘Neću otkriti ljude iz Mosta s kojima sam razgovarao’

Milanović je još na pitanje o tome s kim iz Mosta su bili razgovarali, odgovorio:

– Ne mogu reći s kim smo iz Mosta razgovarali, jer su oni bili korektni prema nama, to su ljudi koji su htjeli rješenje i imali su određene moralne upite. Politika bez svjetonazora nije politika – to je tezga, trgovina i bojim se da je Hrvatska opet zagazila u to vrijeme, jer ne da nema povratka na staro, ovo je još gore – poručio je Milanović.

– Ti ljudi nisu nikakvi izdajnici. Ja nisam svećenik, običan sam čovjek, tehnički predsjednik Vlade, ali to treba otvoreno reći.

Milanović tvrdi da je na spomenutim sastancima bilo riječi o politici i da je to “potpuno normalno”. Ne zna, tvrdi, je li se razgovaralo mimo čelnika Mosta Bože Petrova.”Ne znam, ali to se događalo davno, i sigurno ne u zadnjih nekoliko dana”, ističe Milanović.

“Razgovarali smo o politici, (…) tamo je bilo ljudi s raznim referencijama, neki su htjeli ovako, neki onako. Na kraju su svi ostali zajedno, to mogu prihvatiti, u nekim elementima i respektirati, ali moramo stvari nazvati jasnim imenom i jasno reći s kim su odlučili ići u koaliciju”, kaže Milanović.

JL/ZDanas