fbpx

BURA NA JADRANU IZ SATA U SAT SVE JAČA Kod Velebita prosječna brzina uskoro mogla postati orkanska

Bura na Jadranu iz sata u sat sve je jača, a bilježe se i prvi orkanski udari, objavio je Crometeo na svojim Facebook stranicama. Očekuje se da bi kod Velebita prosječna brzina uskoro mogla postati orkanska.

Najjači udari bure do 14 sati zabilježeni su na Paškom mostu gdje je izmjereno 126 kilometara na sat. Ne zaostaje ni Maslenica na kojoj je najveća izmjerena brzina do 14 sati iznosila 125 km/h. Najjači udari vjetra u Senju iznosili su 120 km/h, Krčki most je na 112 km/h.

Nešto manji udari su na južnom Jadranu. U Makarskoj je izmjereno 100 km/h, a u Čilipima 76 km/h.

Bura zatvorila ceste

Zbog olujnog vjetra autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) zatvorene su za sav promet. Obilazak je državnim cestama preko Obrovca i Gračaca (DC27 i DC50).

Samo za osobna vozila otvorene su:
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica,
Paški most, Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na mostu dr. F. Tuđmana u Dubrovniku, autocesti A7 Draga-Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a između Novog Vinodolskog i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Meteoalarm izdao narančasta upozorenja

Meteoalarm je izdao narančasta upozorenja za Istru, Rijeku te za većinu Dalmacije uključujući i Dalmatinsku zagoru. Na tim se područjima očekuju olujni i orkanski udari bure.

Prekinuta trajektna veza prema Makarskoj

Zbog jakog sjevernog vjetra i valova u Bračkom kanalu je od 15,30 sati u prekidu je trajektni promet na liniji Sumartin – Makarska.

Na Makarskom primorju puše bura prosječnom brzinom od 60-ak, a na udare i do 100 kilometara na sat, doznaje se od Gradskog centra Osejava iz Makarske.

Zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra, vozačima se preporuča pozornija vožnja na Jadranskoj magistrali (državnoj cesti D8) kod Baškog Polja kao i na cesti od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu.

ZDanas