fbpx

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Teroristički napadi ISIS-a u središtu Jakarte, sedmero mrtvih

SEDMERO osoba poginulo je u nekoliko eksplozija i pucnjavama u središtu Jakarte, a 19 ih je ranjeno.

U terorističkim napadima ISIS-a je poginulo sedmero osoba – pet napadača i dva civila. Troje napadača ubijeno je tijekom pucnjave ispred Starbucksa, a druga dvojica su poginula kad su se svojim motociklima zaletjeli prema policijskoj postoji u blizini šoping centra i aktivirali bombe.

Na ulicama glavnog grada Indonezije snajperisti su izmjenjivali vatru s napadačima.

U nastavku pratite tijek događanja:

12:25 Šef policije u Jakarti potvrdio je da je Islamska država definitivno izvela napad.

“ISIS definitivno stoji iza napada”, rekao je Tito Karnavian.

Dodao je da je indonežanski borac ISIS-a Bahrun Naim, za kojeg se vjeruje da se nalazi u Siriji, “planirao ovo neko vrijeme”. “On stoji iza napada”, rekao je.

12:20 Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, objavila je novinska agencija povezana s tom džihadističkom organizacijom.

“Borci Islamske države izveli su jutros oružani napad na strane državljane i snage sigurnosti koje su ih štitile u indonezijskom glavnom gradu”, obavila je agencija Amak na kanalu Telegram.

11:45 Među poginulima je jedan Kanađanin, objavila je televizijska postaja MetroTV, pozivajući se na policijski izvor.

11:15 Ministar indonezijske vlade Luhut Panjaitan kazao je kako još nije utvrđeno jesu li napade izveli militanti ISIS-a.

“Još uvijek nismo sigurni postoji li još napadača, istraga još uvijek traje”, kazao je ministar i pozvao na oprez.

10:53 Broj ranjenih se prema najnovijim policijskim informacijama popeo na 19

10:36 Policija je opet iznijela nove podake o broju žrtava i napadača.

“U napadima je poginulo sedmero osoba – pet napadača i dva civila. Među ubijenim napadačima trojica su upucani tijekom pucnjave ispred Starbucksa, a druga dvojica su poginula kad su se svojim motociklima zaletjeli prema policijskoj postoji u blizini šoping centra i aktivirali bombe”, kazao je Anton Charliyan, glasnogovornik policije.

10:06 Policija vjeruje kako iza današnjeg napada stoji teroristička grupa smještena u gradu Solo. Grupa je poznata po podršci ISIS-u te već neko vrijeme održava kontakt s militantima u Siriji.

09:45 Policija sada javlja kako je u napadima sudjelovalo petero osoba te su sve ubijene

09:30 Indonezijska policija objavila je kako je situacija pod kontrolom.

“U napadima je sudjelovalo sedam osoba – troje je mrtvo, a četvero uhićeno”, navodi su objavi policije.

09:15 Dopisnik ABC-a Adam Harvey javlja kako je u napadu sudjelovalo šestero osoba koje su bile u kontatku s osobama iz Sirije.

09:05 Nizozemski radio javlja kako je među ozlijeđenima i Nizozemac koji je radio za Ujedinjene narode te se trenutno nalazi na operacij

09:00 Zamjenik šefa policije Budi Gunawan dao je najnovije informacije o broju žrtava. Poginulo je šestero, a ranjeno je deset osoba.

Potvrdio je kako su ubijena četiri napadača, dvoje u pucnjavi ispred kina, a dvoje ispred šoping centra Sarinah, nasuprot Starbucksa. U napadima je poginulo dvoje civila od kojih je jedan strani državljanin.

Deset osoba je ranjeno, od čega je pet policajaca, a jedna je osoba državljanin Alžira.

08:45 Starbucks je izdao priopćenje kako je tijekom napada u njihovom kafiću ozlijeđena jedna osoba. Poručili su i kako su svi njihovi zaposlenici na sigurnom.

08:30 Zamjenik indonezijskog šefa policije Budi Gunawan kazao je kako je u Starbucksu ubijen jedan strani državljanin dok je drugi ranjen, javlja BBC News.

08:25 Starbucks je objavio kako će do daljnjeg zatvoriti sve svoje kafiće u Jakarti.

08:22 Glasnogovornik policije poručio je kako je u napadima ubijeno sedmero ljudi, uključujući četvero napadača, javlja Guardian

08:19 Dvoje ili troje napadača još se uvijek skrivaju u zgradi dok traje oružani obračun sa snagama sigurnosti, javlja singapurski list The Straits Times

08:15 Indonezijska policija potvrdila je kako je ubijeno četvero napadača

08:10 Glasnogovornik policije Iqbal Kabid kazao je kako se pucnjava odvila u kinu koje se nalazi u istoji u zgradi kao i kafić Starbucks na koji je planiran napad.

07:54 Reuters javlja kako je policija upucala četvero napadača i osigurala zgradu gdje su se skrivali

07:46 Indonezijska televizja TV1 javlja kako je poginulo najmanje 6 ljudi – tri policajca i tri civila

07:25 Indonezijski predsjednik Joko Widodo osudio je napad te izrazio sućut obiteljima žrtava. Naradio je specijalnim snagama da uhvate počinitelje, javlja BBC News.

07:20 Policijske snage još se uvijek bore s počiniteljima koji se nalaze u jednoj od zgrada u blizini mjesta eksplozije

07:15 Iako još nije poznato tko stoji iza napada, policija u Jakarti prethodno je poručila kako je napad na indonezijskom tlu pitanje vremena. Čini se kako je cilj napada bio nanijeti maksimalnu moguću štetu.

07:10 U središtu grada nalaze se mnogobrojne vojne snage kao i nekoliko tenkova

Index.hr