fbpx

Na Županijskom natjecanju Noel Lakić iz OŠ Šime Budinića ostavrio najbolji rezultat

Daleko najbolji rezultat na Županijskom natjecanju je imao učenik Noel Lakić, osmaš iz OŠ Šime Budinića, čija je mentorica Anka Marinović. S osvojenih 49 od 50 mogućih bodova u konkurenciji 19 učenika

Osnovna škola Sukošan šestu godinu za redom bila je domaćin Županijskog natjecanja iz matematike za učenike od 4. do 8. razreda osnovnih škola Zadarske županije. Na natjecanju je sudjelovalo čak 142 najbolja osnovca, pobjednika školskih natjecanja iz matematike, koji su u Sukošan došli u pratnji 50-ak mentora i ravnatelja.

Lošija matematička godina

Daleko najbolji rezultat na Županijskom natjecanju je imao učenik Noel Lakić, osmaš iz OŠ Šime Budinića, čija je mentorica Anka Marinović. S osvojenih 49 od 50 mogućih bodova u konkurenciji 19 učenika. Noel je protekle godine na Državnom natjecanju iz matematike u konkurenciji 7. razreda osvojio četvrto mjesto.

Prvi matematičar Zadarske županije, osim što je već nekoliko godina u samom županijskom vrhu, jedini je natjecatelj od 5. do 8. razreda koji je ostvario rezultat preko 40 bodova. Prvi do njega sa 37 bodova bio je njegov školski kolega iz 7. razreda Mislav Maldini, mentorice Eleonore Bilać. Moglo bi se reći, jedna od lošijih matematičkih godina na Županijskom natjecanju u matematici.

Doduše u konkurenciji 4. razreda, koji nemaju državno natjecanje, Martina Čulina iz zadarske OŠ Šimuna Kožičića Benje, mentorice Katarine Markulin, imala je 41 od 50 bodova. Po 40 bodova imale su Dora Ćosić iz OŠ Krune Krstića iz zadarskih Arbanasa (mentorica Rossana Discordia Knežević) i Anđela Dujak iz OŠ Zemunik (mentorica Nada Vrkić).

Nazočne je na otvorenju natjecanja u atriju škole u ime županijske Zajednice tehničke kulture i Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije pozdravio Duško Kraljev, poznati zadarski meteorolog, rekavši da je za pristupanje natjecanju iz matematike potrebno uložiti mnogo truda.

– Matematička natjecanja ne bi trebalo uspoređivati s natjecanjima iz drugih nastavnih predmeta, jer je sama priprema za natjecanja specifična po načinu pripremanja za ispite, naglasio je Kraljev, zahvalivši učenicima za veliki trud dok je riječi potpore i pohvale uputio mentorima koji su otkrili matematički talent mladih ljudi.

Na školskim natjecanjima 803 učenika

Ravnatelj sukošanske škole Branimir Peričić zahvalio je svima na dolasku i poželio im srdačnu dobrodošlicu. U ime Županijskog povjerenstva za provođenje natjecanja iz matematike, koje je brojilo 21 člana, domaćinima je na susretljivosti zahvalila predsjednica povjerenstva Anđelka Marin iz zadarske OŠ Bartula Kašića.

– Vama učenicima i vašim mentorima čestitam na plasmanu na Županijsko natjecanje. Znam da možda zvuči kao floskula, međutim kad se uzme u obzir da je na školskim natjecanjima sudjelovalo 803 natjecatelja, a tu je vas 142, što čini oko 18 posto osnovaca, onda ste zaista među najboljima, na zadnjoj stepenici za odlazak na državno natjecanje, kazala je Marin.

Općinsko-gradska natjecanja iz matematike provode se u svim školama. Stručno povjerenstvo ocjenjuje pristigle rezultate te odlučuje tko natjecanje nastavlja i na županijskoj razini.

– Učenici shvatite ovaj dan, kao dan u kojem ste među najboljima a to ste svi vi. Naime, pobjedu će odnijeti onaj koji možda bude precizniji, točniji i malo sretniji, poručila je predsjednica Anđelka Marin pošto je mentorima zaželjela da se ugodno osjećaju u školi gdje ih domaćin već šestu godinu dočekao otvorena srca i s radošću.

Kao i do sada za obradu podataka bio je zadužen Mario Koritnik, prof. matematike i informatike u OŠ Stjepan Radić iz Bibinja.

U konkurenciji 40 četvrtaša do Martine, Katarine i Dore bili su učenici: Bartol Lakić iz OŠ Stjepan Radić Bibinje (mentorica Natalija Kero), Ante Čakarun iz OŠ Šime Budinića Zadar (mentorica Jadranka Dunatov), Petar Vulin iz OŠ Pakoštane (mentorica Jelisaveta Uglješavić), Luka Bralić iz Bibinja itd.

33 petaša

U konkurenciji 5. razreda natjecalo se 33 mladih matematičara, sa 35 bodova najuspješniji je bio Namik Agić iz zadarske OŠ Krune Krstića (mentor Emir Agić). Potom s 25 bodova slijedi Luka Rako iz OŠ P. Preradović Zadar (Lucija Bušljeta), Mario Ljubičić iz OŠ Š. K. Benje (Marija Glavan) s 22 boda, Lovre Jurjević iz OŠ Smiljevac (Ana Kišurek) s 20 bodova itd.

Među 30 mladih matematičara šestog razreda najbolji rezultat od 26 bodova imao je Marin Jurišić iz OŠ Š. K. Benje (mentoric Nada Petrić). Sara Ivandić iz OŠ P. Preradovića imala je 24 boda (mentorica Anita Štimac), s 21 bodom slijedi ga Roko Pilić iz OŠ Pakoštane (mentorica Valentina Mikulec), 16 bodova osvojili su Leo Sikirić i Cvita Puhov iz zadarske OŠ Š. K. Benje (mentorica Gordana Lepur) itd.

Na natjecanju mladih matematičara sedmih razreda bilo je 26 učenika. Mislav Maldini iz OŠ Š. Budinića (mentorica Eleonora Bilać) riješio je zadatke za 37 bodova, Lovro Dujić iz OŠ Stanovi (mentorica Josipa Čuka) osvojio je 31 bod, Hana Vlahov iz OŠ Š. K. Benje (mentorica Ljiljana Koritnik) osvojila je 26 bodova. Po 22 boda imaju Mirta Bačić iz OŠ B. Kašića (mentorica Anđelka Marin) i Luka Koritnik iz OŠ Stanovi (mentorica Lucija Parić) itd.

U konkurenciji osmaša, uz šampiona Noela Lakića s 49 bodova, drugoplasirana sa 32 boda je bila Matea Radov iz OŠ Petar Preradović Zadar (mentorica Anita Štimac), trećeplasirani sa 31 bodom je bio Marko Bakmaz iz OŠ Bartula Kašića (mentorica Natalija Zvelf). Do njega sa 25 bodova je Ivona Knežević iz OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca (Kapitanović), sa 24 boda Petra Lukačić iz OŠ Vladimira Nazora iz Neviđana na otoku Pašmanu (mentor Siniša Amanović) itd.

Zadarski list/ZDanas