fbpx

U Zadru drugi po redu festival Tuna, Sushi & Wine Festival 2016.

Sutra u Zadru počinje Tuna, Sushi & Wine Festival 2016. Organizatori festivala su Turistička zajednica grada Zadra i Grad Zadar u suradnji s Ministarstvom turizma i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene te Počasnim Konzulatom Republike Hrvatske u Osaki. Program traje od 03. do 07. veljače 2016. godine.

Ovogodišnji, drugi po redu festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.

Događanjima će nazočiti brojni japanski i hrvatski uglednici i gospodarstvenici te četiri veleposlanika u Hrvatskoj.

Program je podijeljen na stručni dio i program za javnost:

Program za javnost obuhvaća:

– origami radionice u Arheološkom muzeju Zadar s voditeljicom Sanju Srbljinović Čuček, predsjednicom Hrvatskog origami društva. Radionice će se održavati 03., 04., 05. i 06. veljače u 10:00, 11:00 i 12:00 sati

– izložbu fotografija japanskog ikebana umjetnika Atsunobu Katagiri u crkvi sv. Donata pod nazivom “Vraćanje energije, vjere i nade u život, tamo gdje to više ne postoji” od 03. do 06. veljače od 10:00 do 14:00 sati

– nastup tradicionalnih wa-daiko bubnjara Kiyo Kito Taiko na humanitarnoj večeri u Arsenalu 05. veljače te na otvorenom eventu na zadarskom Forumu 06. veljače

– prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih Kendo, Kyudo i Aikido klubova na humanitarnoj večeri u Arsenalu 05. veljače te na otvorenom eventu na zadarskom Forumu 06. veljače

– svečanu humanitarnu gala večer u Arsenalu 05. veljače s početkom u 20:30 sati. Na svečanoj večeri performance uživo održat će velika japanska TV zvijezda, MBS TV MASTERCHEF i vlasnik lanaca VIP restorana g.TOSHIHIRO NAKATSUJI zajedno sa suradnicima, sushi majstorom g.TAKAHIRO KOMORI i pomoćnicom gđom.NANA FUJIKAWA. Pokazat će kako se na tradicionalni japanski način reže riba potrebna za pripremu sushija, formiranje sushija i ostalih jela od tune, odnosno performance u Japanu poznatog pod imenom “Maguro Kaitai”. U glazbenom dijelu programa nastupit će jazz grupa iz Zadra Black Coffee. Uz zabavni program u ponudi će biti buffet večera sa specijalitetima od tune i sushijem uz povoljne cijene pića. Specijalitete od tune predstavit će Udruga zadarskih ugostitelja, Udruga restoratera Jre – Jeunes Restaurateurs, Ceh ugostitelja Zadar i gore navedeni japanski sushi majstori. Cijena karte je 100,00 kn. Ulaznice se mogu kupiti putem on-line sustava Eventim i u Turističko informativnom centru na Narodnom trgu radnim danom od 08:00-20:00 sati te na dan događanja u Arsenalu. Prikupljena sredstva namijenjena su obnovi praktikuma Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar.

– veliko javno predstavljanje svega gore navedenog na glavnom događanju za javnost na zadarskom Forumu u subotu, 06. veljače s početkom u 11:00 sati. Predviđeno trajanje programa na Forumu je do 13:00 sati.

Posebna poslastica je i tjedan prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima od 03. do 07.veljače. U ovu akciju uključeni su sljedeći restorani: RESTORAN FOŠA, RESTORAN KORNAT, RESTORAN DVA RIBARA, RESTORAN KAŠTEL – HOTEL BASTION, BISTRO PJAT, HOTEL RESTORAN NIKO, RESTORAN FRAGOLA, PAPICA BURGER, RESTORAN SABUNJAR, RESTORAN PET BUNARA, RESTORAN ŠIME, KONOBA SKOBLAR, RESTORAN ROKO, ZRAČNA LUKA ZADAR, HOTEL RESTORAN MEDITERAN.

Velik doprinos organizaciji festivala dale su brojne hrvatske i međunarodne tvrtke i institucije, od kojih posebno naglašavamo ulogu sljedećih tvrtki: Turkish Airlines, Ministarstvo turizma RH, HTZ, TZ Zadarske županije, HGK, Veleposlanstvo Japana, Kali tuna, Pelagos Net Farma, Jadran tuna, Žuvela Hvar d.o.o., Kraljevski vinogradi Petrčane, Ilirija d.d., Maraska i Arheološki muzej Zadar.

Više o programu možete doznati na sljedećem linku: http://sushifest.zadar.travel/

Stručni dio obuhvaća višednevnu edukaciju i stručnu izobrazbu chefova najboljih zadarskih i hrvatskih restorana u kulinarskim vještinama pod vodstvom japanskih sushi majstora u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru. Edukaciji će osim profesionalnih chefova prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole. Za japanske uzvanike, novinare i agente turističkih agencija i tour-operatora planiran je višednevni obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije te B2B poslovna radionica s hrvatskim turističkim agencijama u hotelu Kolovare.

ZDanas