fbpx

Zadarska gradska Čistoća d.o.o. služi kao tvrtka uhljebljenja simpatizera vladajuće stranke

Zadarska gradska Čistoća d.o.o. (čiji je slogan “Zadar je lijep koliko je čist”) zanimljivo je poduzeće. Osim što, ako je za vjerovati tamošnjoj opoziciji, služi kao tvrtka uhljebljenja simpatizera vladajuće stranke, čije zapošljavanje vjerno odražava njezinu politiku, i postupci javne nabave, iako provedeni bez vidljivih nezakonitosti, u skladu su sa spomenutom politikom, kao i partnerskim odnosima s prijateljskim bankarskim kućama. Jedna od njih svakako je ERSTE&STEIERMARKISCHE, odnosno leasing iste banke, za koju upućeni stanovnici grada-kandidata za europsku destinaciju 2016. godine, tvrde da je u većini gradskih poslova naslijedila HYPO ALPE ADRIA banku, piše Fairpress.eu.

Prema podacima baze javne nabave Integrityobservers.eu, čelnici zadarskog gradskog poduzeća Čistoća d.o.o. od početka prosinca 2012. godine do danas sklopili su ukupno 54 ugovora temeljem Zakona o javnoj nabavi ukupne vrijednosti 32 i po milijuna kuna. Najviše – pet ugovora – sklopljeno je s ERSTE&STEIERMARKISCHE S-LEASINGOM d.o.o. Zagreb, i to vrijednosti nešto većoj od šest i pol milijuna kuna.

U prvom slučaju riječ je o nabavi novog višenamjenskog radnog stroja putem operativnog leasinga vrijednog milijun i po kuna. Zaprimljeno je pet ponuda, a ERSTE & STEIERMARKISCHE S-LEASING ponudio je najnižu cijenu. Dva mjeseca kasnije, zadarska Čistoća d.o.o. nabavila je komunalna vozila za skupljanje otpada vrijedna milijun i pol kuna putem operativnog leasinga. Ugovor na 60 mjeseci sklopljen je 16. prosinca 2013. godine. Od ukupno pet ponuditelja prihvaćena je ona E&S S-leasinga koja je bila najniža, baš kao i u slučaju kad se nabavljala čistilica (specijalni radni stroj zapremine pet kubičnih metara). I tada je (studeni 2014.) među tri pristigle ponude prihvaćena najniža, ona ERSTE & STEIERMARKISCHE S- LEASINGA od milijun kuna. U siječnju 2015. godine zadarska Čistoća d.o.o. preko ERSTE & STEIERMARKISCHE S-LEASINGA nabavila je putem operativnog leasinga nešto manje od dva i pol milijuna kuna vrijedan kompaktor – specijalni stroj za sabijanje otpada.

U prosincu 2013. godine ponuda ERSTE & STEIERMARKISCHE S-LEASINGA za nabavu dva dostavna vozila vrijedna 212 tisuća kuna ponovno je ocijenjena kao najniža. Bila je to ujedno i jedina pristigla ponuda za dostavna vozila.

Čelnici zadarskog komunalnog poduzeća bili bi sklopili još dva ugovora s E&S S-LEASINGOM, i to za nabavu dva i po milijuna kuna vrijedna “smećara” – specijalna komunalna vozila za prikupljanje otpada zapremine 16 kubičnih metara, da se žalbom na njihovu odluku o odabiru najpovoljnije ponude nije umiješao Societe Generale leasing d.o.o. Zagreb. Naime, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u kolovozu 2013. godine prihvatila je njihovu žalbu te naložila Čistoći Zadar d.o.o. da poništi odluku o nabavi dvaju specijalnih vozila za prikupljanje otpada preko operativnog leasinga ERSTE & STEIERMARKISCHE S-LEASINGA. U odluci Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, između ostalog stajalo je da je u ponudi ERSTE&STEIERMARKISCHE S-LEASINGA bio naveden neistinit podatak: u troškovniku je pisalo da debljina sanduka poda iznosi 4 mm, dok je u ponudi stajalo da ona iznosi 5 mm. Osim toga, ponuditelj nije priložio uputstva za upotrebu na hrvatskom jeziku s katalogom rezervnih dijelova.

Postupak javne nabave ponovljen je, da bi u listopadu 2014. godine Čistoća Zadar d.o.o. sklopila ugovor za nabavu jednog od tih vozila sa SG leasingom te drugi ugovor u veljači 2015. godine, također sa SG leasingom.

Na službeni upit upućen u zadarsko gradsko komunalno poduzeće o okolnostima sklapanja najvećeg broja ugovora s ERSTE&STEIERMARKISCHE S-LEASINGOM, odgovorio nam je direktor Tomislav Ćurko. U njegovu pisanom odgovoru stoji kako je u svim provedenim nadmetanjima kriterij odabira najpovoljnije ponude bila valjana ponuda sposobnog ponuditelja s najnižom cijenom ponude.

Javni naručitelj „Čistoća“ d.o.o., Zadar za nabavu komunalnih vozila putem financijskog i operativnog leasinga ima sklopljene ugovore sa sljedećim leasing kućama: „ERSTE & STEIERMARKISCHE S-LEASING“ d.o.o., Zagreb, „SG LEASING“ d.o.o., Zagreb, „HYPO-LEASING STEIERMARK“ d.o.o.,, „IMPULS LEASING“ d.o.o., Zagreb, „RAIFFEISEN LEASING“ d.o.o., Zagreb, „UNICREDIT LEASING CROATIA“ d.o.o. Zagreb i „OTP LEASING“ d.d., Zagreb, odnosno gotovo pa da su zastupljene sve leasing kuće koje se nalaze na tržištu. Stoga ne stoji tvrdnja da javni naručitelj s leasing kućom „ERSTE & STEIERMARKISCHE S-LEASING“ d.o.o., Zagreb ima najveći broj sklopljenih ugovora, napisao je Ćurko, no podaci iz baze javne nabave Integrityobservers.eu govore drukčije: upravo s ERSTE&STEIERMARKISCHE S-LEASINGOM sklopljeno je pet ugovora ukupne vrijednosti šest milijuna 658 tisuća i 964 kune.

Sa SG leasingom sklopljena su ukupno tri ugovora, od kojih su dva realizirana tek nakon njihove žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, odnosno DKOM-ove odluke o ponavljanju postupka, dok je s ostalima koje je u svom odgovoru naveo direktor zadarske Čistoće bio sklopljen tek po jedan ugovor o nabavi vozila putem operativnog leasinga i to za višestruko manje iznose.

Što se pak tiče odgovora na pitanje o okolnostima sklapanja ugovora s ERSTE&STEIERMARKISCHE S-LEASINGOM kao jedinim ponuditeljem, Tomislav Ćurko napisao je:

Za sve nabavke proveden je otvoreni postupak javne nabave objavom u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH gdje je svim zainteresiranim gospodarskim subjektima omogućeno preuzimanje dokumentacije za nadmetanje i ukoliko su zainteresirani, dostava ponude. Isti je slučaj i sa navedenim predmetom nabave dva dostavna vozila iz 2013. godine.

U uredu gradonačelnika Božidara Kalmete nisu htjeli ništa komentirati, uz obrazloženje da se radi o poslovima komunalnog poduzeća, koje je samostalno provodilo postupke javne nabave. No, nije nam promaklo ni da Čistoća d.o.o. ima službeni račun u ERSTE&STEIERMARKISCHE banci, kao ni da Grad Zadar, kako tvrde dobro upućeni izvori, također većinu poslovanja obavlja putem iste banke, kao što je nekad bio slučaj s Hypo Alpe Adria bankom. Tako je Kalmetina gradska uprava preko ERSTE&STEIERMARKISCHE banke izdala obveznice za novu sportsku dvoranu i bazen na Višnjiku, a preko iste banke išlo je i refinanciranje dvorane.

U svom izvješću upućenom Saboru, Državna revizija nedavno je utvrdila kako su troškovi zaduženja Grada Zadra i društva Sportskog Centra Višnjik izdavanjem obveznica bili čak tri puta veći od troškova kod uzimanja kredita te su ocijenili da financiranje nije bilo učinkovito. Ukupno zaduženje iznosilo je 483,2 milijuna kuna. Revizori su utvrdili i da su u SC Višnjiku od 2008. do 2014. godine ostvareni prihodi od 24,8 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 155 milijuna.

Što se pak tiče same Čistoće d.o.o., koja slovi za komunalnu tvrtku u kojoj prokušani HDZ-ovi kadrovi, neovisno o stručnoj spremi i profesionalnim referencama nalaze dobra namještenja i to u jeku gospodarske krize, direktora smo pitali i koliko je je novih djelatnika zaposleno u protekle dvije godine. Direktor Tomislav Ćurko odgovorio nam je kako je u tom razdoblju u njihovu poduzeću novo zaposlenje pronašao čak 41 radnik!

Za komentar smo zamolili i zadarskog gradskog vijećnika Akcije mladih Marka Pupića Bakrača, koji nam je kazao:

Kad sam na jednoj od sjednica gradskog vijeća upozorio kako se bivši HDZ-ov vijećnik Petar Špika, koji u osam godina nikad ni riječi nije izgovorio na govornici, po kafićima hvalio da je u Čistoći masovno zapošljavao po stranačkoj liniji, nitko me nije demantirao. Ne znam što vas u čitavoj priči čudi, zaključio je Pupić Bakrač.

Neslužbeni pak izvori za Fairpress tvrde i kako se jedan od viđenijih pripadnika Tornada na internetskim forumima hvalio da je puna tri mjeseca primao plaću u jednom gradskom poduzeću, a nije dolazio na posao. Isti “zlobnici” zaključuju i da je u pitanju upravo Čistoća.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas