fbpx

Danas na Narodnom trgu humanitarni Maslinarski marendin

Uz prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih domaćih proizvoda danas na Narodnom trgu u planu je i humanitarni Maslinarski marendin na Forumu. Poznati zadarski kuhar Renato Kraljev će s učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za 500 osoba.

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije organizira 18. Međunarodnu manifestaciju Dani masline 2016. koji će se održati 29. i 30. travnja. Članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uzorkuju ulje direktno kod proizvođača i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija već i u Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori.

Marendin na Forumu – Uz prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih domaćih proizvoda na Narodnom trgu u planu je i gastronomska priredba – Maslinarski marendin na Forumu. Radi se o svojevrsnom gastro showu u izvedbi poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba.

Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.

Humanitarne akcije – Manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima tijekom maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati akciju Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histereoskopa koji služi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice.

Osim toga, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirati će se Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra.

Stručni skupovi – U popodnevnim satima u velikoj dvorani zadarskog Sveučilišta na programu su teme iz struke, okrugli stol o navodnjavanju, uzrocima neredovite rodnosti domaće sorte orkula, o gubitku ulja od berbe do prodaje, te o stavljanju ulja na tržište.

Sudjeluju poznati znanstvenici i stručnjaci prof. dr. sc. Đani Benčić, dr. sc. Frane Strikić, prof. dr. sc. Željko Prgomet, Gordana Dragun, dipl. ing., Šime Marcelić, dipl. ing, prof. dr. sc. Mirko Gugić, dr. sc. Dario Lasić, prof. dr. sc. Jasna Bošnir Anita Peraić, dipl. ing… Očekuje se sudjelovanje i ministra poljoprivrede prof. dr. sc. Davora Romića.

Izvor: HRT/ZDanas