fbpx

NOVOST NA POPULARNOJ APLIKACIJI: Whatsapp uveo potpunu zaštitu poruka, doznajte kako je aktivirati

WhatsApp, jedan od najomiljenijih načina komunikacije, od sada će koristiti tzv. end-to-end enkripciju kako bi privatnost korisnika bila potpuno zaštićena.
Usred skandala u kojem se tjednima prepucavaju Apple i FBI, a posljednju rundu dobio je FBI otključavši telefon terorista bez pomoći spomenute tvrtke, WhatsApp je odlučio podići razinu sigurnosti toliko da gotovo nitko ne može ugroziti privatnost korisnika i njihovih poruka i razgovora.
Svi koji žele aktivirati ovu mogućnost moraju samo instalirati najnoviju verziju aplikacije i ona će se automatski aktivirati. Oznaka malog lokota pokraj imena osobe s kojom komunicirate znači da je razgovor s njom siguran i privatan.
End-to-end kodiranje znači da poruke, fotografije i video snimke mogu samo vidjeti dvije osobe koje međusobno komuniciraju bez miješanja treće strane.
WhatsApp je dodavanjem end-to-end enkripcije izazvao tihi bunt u određenim vladajućim krugovima, koji su sigurni da to neće donijeti samo dobro.
Isto misle i neki korisnici, iako su prvih sati od objave ove informacije po forumima i društvenim mrežama pljuštali samo hvalospjevi.

Vlastima se to nimalo ne sviđa
Tim WhatsAppa od 15 ljudi je na novom sustavu kodiranja radio protekle dvije godine zajedno s tvrtkom Open Whisper Systems.
Danas će korisnici WhatsAppa dobiti obavijest su njihovi podaci potpuno zaštićeni.
Ovakva odluka dolazi u vrijeme oštre debate između IT tvrtki i vlasti, posebno onih u SAD, o pitanju zaštite osobnih podataka.
Vlasti tvrde da teroristi koriste ovakav sustav zaštite da bi koordinirali svoje akcije.
WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, koristi oko milijardu osoba u cijelom svijetu.
WhatsApp enkripcija ostat će bez backdoor podrške, koja bi omogućila vladama i FBI-ju, recimo, da na mala vrata, kroz posebno napravljene mehanizme zaobiđu enkripciju i prodru u podatke koje korisnici razmijenjuju, prisluškuju ih ili nadgledaju.

Izvor: net.hr/ZDanas