fbpx

Saborska većina visi o koncu, HDZ i Most na korak od novih izbora

Ivan Kovačić više nije predsjednik Kluba zastupnika Mosta, ali je i dalje član Mosta te dio njihovog saborskog kluba zastupnika. No Kovačić je u posljednjih nekoliko dana u javnim istupima jasno dao do znanja da na njegovu ruku nitko ne može računati sa sigurnošću, već da će on svoju ruku dizati po vlastitom uvjerenju.

To bi ionako slabašnu i jedva skrpljenu saborsku većinu moglo itekako uzdrmati. Naime, iako su na maratonskoj sjednici 22. siječnja ove godine Vladi povjerenje dala 83 zastupnika, što je znatno više od potrebnih 76, eventualnim gubitkom Kovačića vladajuća većina itekako bi mogla doći u pitanje.

Tog je 22. siječnja za Vladu, od 149 prisutnih zastupnika, glasalo njih 83. Protiv je bio 61 zastupnik, a petero ih je bilo suzdržano.

Uz zastupnike Domoljubne koalicije i Mosta, izuzev Ivana Lovrinovića, podršku Vladi dali su i zastupnici HDSSB-a, stranke Milana Bandića, reformist Radimir Čačić, zastupnici manjina Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj, Šandor Juhas i Mirko Rašković. Suzdržani su bili Mile Horvat, Milorad Pupovac, Furio Radin, Veljko Kajtazi te SDP-ovac Damir Mateljan.

Ako se pogleda brojčano, za Vladu je tada glasalo 59 zastupnika Domoljubne koalicije i 14 zastupnika Mosta (Ivan Lovrinović nije dao podršku Vladi, a od izbora do tada iz Mosta su već ispali Stipe Petrina te Drago Prgomet sa svoje dvije zastupnice Gordanom Rusak i Irenom Petrijevčanin Vuksanović).

Uz 73 zastupnika Domoljubne koalicije i Mosta, podršku Vladi dalo je dvoje Bandićevih zastupnika, dvoje HDSSB-ovih, Radimir Čačić te petero gore spomenutih, što daje ukupnu brojku od 83 zastupnika koji na prvi pogled čine uvjerljivu većinu.

Velik broj upitnih

No, već na drugi pogled jasno je da nije tako. Naime, aktualna vlast teško da može računati na podršku Glavaša i drugog zastupnika HDSSB-a. Glavaš s HDZ-om već godinama nije u dobrim odnosima, a i tada kad su davali podršku Vladi nisu zaboravili napomenuti da je ta podrška samo načelna. Štoviše, u ožujku je Glavaš rekao kako Vlada ubuduće neće moći računati na podršku dvoje HDSSB-ovih zastupnika.

Radimir Čačić oduvijek je bio bliži lijevoj političkoj opciji (u prošloj je Vladi gotovo pola mandata bio uz Milanovića ključna figura) i teško je zamisliti da njegovu ruku HDZ može uzeti zdravo za gotovo.

Što se Milana Bandića i njegovih dvoje zastupnika tiče, čini se da on (još uvijek) čvrsto stoji uz ovu Vladu iako već danima prijeti Mostu govoreći o mogućem preslagivanju iste i povećanju svog kluba zastupnika. Bandić je u nekoliko navrata govorio o preslagivanju, a priznao je da je o tome pričao i s Karamarkom.

“Ne samo s Karamarkom već sa svima onima koji mogu demonstrirati da žele raditi. Ja imam 60 godina – dovoljno iskustva da ne ponavljam greške, a dovoljno energije da djelujem”, rekao je Bandić prije dva tjedna.

Potencijalni partneri u tom preslagivanju su, rekao je tada Bandić, “svi oni koji su spremni demonstrirati odgovornost i htjeti da se nešto radi”.

“Ovoj Vladi nećemo dati više od 6 mjeseci, a nakon toga se miješaju karte. Nemam konce u svojim rukama, ali imam autoritet. Razgovaram s ljudima koji čine većinu u parlamentu. Svaki dan sam u kontaktu sa svima onima koji razmišljaju o tome da ne izgubimo još četiri godine”, kazao je Bandić pred nekoliko dana.

Prije četiri dana je Bandićeve riječi donekle potvrdio ministar graditeljstva Lovro Kuščević koji je također spomenuo mogućnost preslagivanja.

“Naravno da su preslagivanja moguća tijekom cijelog mandata, ima ministara koji su bolji, ima koji su malo manje bolji i tu ništa nije nenormalno”, rekao je Kuščević.

Ilustracija: Index.hr
Ilustracija: Index.hr

Većina na rubu Mosta koji se ljulja

No eventualna neposlušnost Ivana Kovačića mogla bi se pokazati prilično velikim problemom po funkcioniranje većine. Ukoliko zamislimo da Vlada zaista nema (sigurnu) podršku HDSSB-a i Čačića, ostaje na broju od osamdeset ljudi, tek četiri ruke više nego što joj u najgorem slučaju treba.

Bez Kovačića i Lovrinovića, koji je i glasao protiv povjerenja Vladi, ta brojka iznosi 79 zastupnika. U tom slučaju, saborska većina ovisi o 59 zastupnika Domoljubne koalicije, 13 Mostovaca, dvoje Bandićevih i pet manjinaca, što teško da možemo nazvati stabilnom većinom.

Naravno, naučeni dosadašnjim iskustvom, možemo očekivati nova podrhtavanja u Mostu, ali i unutar Domoljubne koalicije u kojoj također postoji permanentno nezadovoljstvo.

Podrhtava i Domoljubna koalicija: Kosor najavljuje nove izbore

Od samog početka HSLS-ov Darinko Kosor, koji broji dva zastupnika u sklopu Domoljubne koalicije, više je puta iznosio brojne primjedbe na rad Vlade. Tako je još početkom ožujka Darinko Kosor priličnu buru u javnosti podigao izjavom kako ništa ne funkcionira.

“Treba sve resetirati ili ići na nove izbore jer ništa ne funkcionira”, jasno i nedvosmisleno je tada rekao Kosor novinarima.

Kosor je u razgovoru za Index rekao kako njegova stranka sigurno neće sudjelovati u preslagivanju.

“Mi smo apsolutno protiv preslagivanja unutar vladajuće koalicije. Mi u tome nećemo sudjelovati već vidimo izlaz u izborima koji bi bili na jesen”, rekao je šef HSLS-a u razgovoru za Index, komentirajući posljednje izjave Kovačića iz MOST-a. Kako je Kosor istaknuo, njegova stranka svakako ne bi bila za preslagivanje, a posebno ono koje bi predvodio Milan Bandić.

Kosor kaže da prvih 100 dana Vlade nije zadovoljavajuće te dodaje kako su svi partneri na vlasti podjednako krivi za tako stanje.

“Drago mi je da su napokon izašle reformske mjere i da smo se maknuli s ideoloških pitanja. No sada je pitanje realizacije”, kaže Kosor o odnosima unutar Domoljubne koalicije.

Beljak iz HSS-a: Jasno je da Vlada sada ne funkcionira

Vladu je u nekoliko navrata kritizirao i novi predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji je na lokalnoj razini u prilično dobrim odnosima sa SDP-om. Beljak ne taji ni svoj animozitet prema Mostu kojeg je, premda je tek postao šefom HSS-a, nekoliko puta snažno iskritizirao u javnosti.

“Bilo bi bolje da je Karamarko premijer po pitanju komunikacije, ali po pitanju reformi i društva to ne znam i ne možemo znati. Ova Vlada radi malo ili ništa na reformama. Mi nismo uopće kotačić u koaliciji, mi smo pridruženi član. Postoje pokušaji reforma, u zdravstvu, smanjivanju plaća lokalnih službenika. Ti pokušaji reforme mi liče na pokušaje liječenja kuge u 16. stoljeću, kada se ljudima puštala krv. Gotovo nitko od ljudi na vrhu vlasti ne zna što radi”, rekao je Beljak gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 u travnju.

“U ovoj Koaliciji ćemo sudjelovati dok Glavni odbor HSS-a ne odluči drugačije. Mi ćemo unutar 100 dana pripremiti 3-4 zakonska prijedloga i predložiti ih kao takve. Reforme koje ćemo mi ponuditi, a za koje smatramo da mogu doprinijeti da društvo krene prema naprijed”, dodao je tada Beljak, rekavši i da Petrov u Metkoviću nije napravio ništa. Od tada se još nekoliko puta javno obrušio na Most, a ni iz Mosta nisu ostali dužni.

“Ne znam je li gospodin Beljak svjestan da je njegovom stranačkom kolegi Jambi potvrđena optužnica USKOK-a i da je u tijeku suđenje zbog 666.000 kn gradskog novca za koji je oštetio našu skromnu gradsku blagajnu. Taj novac Stipe Gabrić Jambo iskoristio je za kupovinu maslina koje su se dijelile u parlamentarnoj kampanji tog istog HSS-a kojeg gospodin Beljak tako nadmeno reklamira kao poštenu alternativu. Izgleda da u HSS-u moraš nešto ukrasti da bi dobio poziciju u vrhu stranke. Ili novac iz gradskog proračuna ili barem kazetofon”, uzvratio je tog 10. travnja Grmoja Beljaku.

No, Krešo Beljak sad je u razgovoru za Index donekle spustio loptu na zemlju.

“HSS neće raditi probleme. No, trebali bi napokon početi raditi, odnosno Vlada bi napokon trebala profunkcionirati. Ne zbog stranačkih interesa nego zbog Hrvatske”, kaže Krešo Beljak čelnik HSS-a dodajući kako je svakome jasno da stvari u Vladi za sada ne funkcioniraju. Beljak nije siguran da bi novi izbori bili pravo rješenje.

“To je još godinu izgubljenih dana. Nisam siguran da Hrvatska to može priuštiti niti itko od nas”, kaže Beljak, dodajući da ako već mora doći do prijevremenih izbora onda je bolje da se oni dogode što prije. Što se tiče preslagivanja unutar većine u Saboru, Beljak kaže kako bi HSS teško u tome sudjelovao.

“Najbolja je opcija da krenu raditi”, kaže Beljak na kraju o aktualnoj vlasti.

BUZ: Dat ćemo im još deset dana pa ćemo vidjeti kako dalje

Čelnik BUZ-a Milivoj Špika kaže da je stanje u Domoljubnoj koaliciji za sada stabilno, no sve se može uskoro promijeniti.

“Ako MOST želi nove izbore, onda hajdemo u nove izbore”, rekao je za Index čelnik BUZ-a Milivoj Špika, komentirajući izjave sada već bivšeg šefa kluba zastupnika MOST-a Ivana Kovačića. Špika tvrdi kako je vrlo očigledno da suradnja između MOST-a i Domoljubne koalicije ne funkcionira, a kako kaže, glavni krivac je upravo ona druga strana – Most.

“Oni su lažna reformska snaga. MOST ima takav nastup, predstavljaju se kao veliki reformatori, no nemaju snagu. Ništa ne stoji iza njihovih riječi”, kaže Špika, dodajući kako je sada već jasno da nas čekaju ili novi izbori ili novo preslagivanje vladajuće većine. Čelnik BUZ-a smatra kako bi dio zastupnika MOST-a mogao izaći te da bi im se mogli priključiti i drugi zastupnici kako bi Domoljubna koalicija s novim partnerima opet mogla biti na vlasti.

Stanje u samoj Domoljubnoj koaliciji Špika ocjenjuje kao “za sada stabilno”.

“Jedini uvjet naše koalicije s HDZ-om bilo je da BUZ kreira mirovinsku i socijalnu politiku. No, to se kao što vidite, nije dogodilo. Dat ćemo našim partnerima još 10 dana da razmisle, a onda ćemo unutar BUZ-a odlučiti kako dalje”, kaže Špika, dodajući kako prvih 100 dana ove Vlade nikako nije zadovoljavajuće.

Izvor: Index.hr