fbpx

PALA VLADA Skupljeno više od 80 potpisa za rušenje Sabora

Inicijativa SDP-a za prikupljanje potpisa za samoraspuštanje Sabora je uspjela. Prikupljen je dovoljan broj potpisa za samoraspuštanje Sabora.

Miroslav Šimić kaže da je MOST predao svojih 12 potpisa. “Nemamo točnu informaciju o broju potpisa. U izbore idemo s ulogom vjerodostojnosti. Stalo nam je do čistog obraza. Ne vjerujem da će HDZ otezati. Vjerujem da će se danas pokazati da imamo 76 potpisa”, kazao je.

“Nismo imali formalne sastanke s SDP-om, već samo pojedinačne razgovore. Nikakvih tajnih razgovora nije bilo”, poručio je Šimić.

HNS-ov Beus Richembergh je potvrdio da je skupljeno dovoljno potpisa za rušenje Sabora.

Zoran Milanović u 12.40 sati ide na Pantovčak kod Kolinde. Iz SDP-a su za Index potvrdili da imaju više od 80 potpisa, a to je u Saboru potvrdio Peđa Grbin.

“U ovom trenutku natpolovična većina podnijela je zahtjev za raspuštanje Sabora”, objavio je Peđa Grbin. “Podnijeli smo zahtjev, predlažemo da se sjednica prekine, da u 13.30 nakon konzultacija odredite nastavka sjednice i dopunite je točkom – prijedlog odluke o raspištanju sabora”, kazao je Grbin.

Prgomet: Izbori trebaju biti u rujnu

Drago Prgomet je potvrdio da je i HDRID predao zahtjev za raspuštanje Sabora. “Kada će biti izbori ne znamo, nadamo se da će biti u rujnu. Mi smo sami podnijeli inicijativu za raspust Sabora”, kazao je Prgomet.

Reiner privremeno prekinuo sjednicu Sabora

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u petak je privremeno, na zahtjev oporbenih SDP-a i HNS-a koji su ustvrdili da su skupili dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora, prekinuo saborsko zasjedanje, ne preciziravši kad će sazvati nastavak. Ne znamo kad će završiti konzultacije s predsjednicom Republike, prema tome privremeno prekidam sjednicu, bit ćete svi obavješteni na vrijeme da se okupimo, rekao je Reiner, ali nije želio odrediti vrijeme.

Nećemo određivati vrijeme, možda danas u 13,30 sati, možda neće biti danas nego u ponedjeljak, dogovorit ćemo, nakon što se dovrše konzultacije sa predsjednicom, odgovorio Reiner SDP-ovu Peđi Grbinu i HNS-ovu Ivanu Vrdoljaku koji su tražili da se “danas svakako”, ne prije 13,30 sati, dakle kad završe konzultacije, Sabor ponovno okupi i na dnevni red uvrsti odluku o svom samoraspuštanju.

Više se ne možemo praviti da se ništa ne događa jer je natpolovična većina zastupnika upravo podnijela zahtjev za raspuštanje Sabora. Svima je jasno što to znači, to znači da je radu 8. saziva Sabora došao kraj, poručio je Grbin. Nema razloga da se sve ovo nastavlja, to bi bila samo daljnja kompromitacija političkih elita, suglasan je Vrdoljak.

Index.hr/ZDanas