fbpx

PLENKOVIĆ OBAVLJA POSLJEDNJE RAZGOVORE Za ministricu dovodi ženu koja je prva rekla NE Karamarku. U igri je i Plenkovićeva školska kolegica…

Jučer su u HDZ-u bili Cappelli i Kujundžić, a dan prije Martina Bienenfeld, Ćorić, G. Marić i Majdak

– Razgovori su dobro prošli, zadovoljan sam, već imamo više žena u ministarstvima. Potencijalnih i stvarnih – rekao je novinarima jučer ispred središnjice HDZ-a Andrej Plenković, koji je jučer nastavio razgovore s potencijalnim kandidatima za ulazak u Vladu. Mandatar Plenković do srijede, doznajemo, želi sastaviti Vladu. U HDZ-u su jučer na razgovoru, naime, bili Gari Cappelli i Milan Kujundžić, a dan ranije Martina Bienenfeld, Tomislav Čorić, Goran Marić, Tugomir Majdak te Davor Adžić.

No, Jutarnji list neslužbeno doznaje da je ulasku u Vladu sve bliže, među ostalima, bivša ministrica financija Martina Dalić, koja se čak u jednoj neslužbenoj verziji spominje kao moguća potpredsjednica Vlade.

Treba reći da ni ovo nije definitivna verzija sastava Plenkovićeve Vlade jer mandatar upravo ovih dana obavlja konačne razgovore s potencijalnim kandidatima.

– Mislim da je korektno da informacije ne cure u javnost, jer Plenković ide korak po korak te ozbiljno obavlja i ove razgovore – kaže nam izvor iz HDZ-a.

Napustila Karamarka

Što se tiče Martine Dalić, nekoliko argumenata ide njoj u prilog: prvi, da je stručna, drugi, da je žena, a treći, da je HDZ napustila radi neslaganja s bivšim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Dalić je bila dugo godina u stranci, a još je u vrijeme ministra Borislava Škegre bila spremna preuzeti odgovornost. Vodila je tada Povjerenstvo za potporu potrošačima kod uvođenja PDV-a, što je bilo izuzetno nepopularna mjera. Dalić je spremna biti izložena i kod provođenja nepopularnih odluka, a upravo takvu osobu trebat će i Vlada Andreja Plenkovića.

Što se tiče Ministarstva turizma, u dva dana u središnjici su bila dva, od ukupno tri, potencijalna kandidata, jer naši izvori govore da ne treba odbaci mogućnost da dosadašnji ministar Anton Kliman ipak ostane na toj funkciji. Iznenađenje je prekjučer, pak, bio dolazak Martine Bienenfeld, šefice Turističke zajednice grada Zagreba, u središnjicu. Ona na izlasku nije htjela ništa komentirati, a neslužbeno doznajemo da šefa stranke Plenkovića poznaje još iz školskih dana. U stranku je jučer došao još jedan potencijalni kandidat za Ministra turizma Cappelli, gradonačelnik Malog Lošinja koji je na izlasku novinarima na pitanje o tome je li spreman preuzeti mjesto ministra rekao:

– Svatko tko dolazi u HDZ na razgovor ima ambicija za preuzeti to mjesto.

Na sastanku je bio i Milan Kujundžić, koji se povezuje sa zdravstvom, ali neslužbeno doznajemo da je potencijalni kandidat za ministra zdravstva ipak Drago Prgomet.

No, neslužbeno se može čuti da je u konkurenciji još uvijek i ambiciozna doktorica iz Međimurja Dijana Zadravec. Kujundžić je, pak, novinarima na pitanje je li spreman preuzeti tu funkciju jučer ispred središnjice odgovorio:

– Rođen sam spreman. Prihvatio bih mjesto ministra kada bi pao izbor na mene, s Plenkovićem je uvijek zgodno razgovarati.

Zasad je neslužbeno poznato da bi u Vladi kao potpredsjednici trebali sjediti: Davor Ivo Stier, Damir Krstičević, Zdravko Marić te Ivan Kovačić iz Mosta. Najsigurniji ministar je Davor Ivo Stier koji će biti na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, potom bi Ministarstvo obrane trebalo pripasti Damiru Krstičeviću, dok u Ministarstvu financija ostaje Zdravko Marić. Za Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, neslužbeno doznajemo, postoje još uvijek dva kandidata: Tomislav Čorić i Goran Marić. Žena bi trebala, prema našim informacijama, voditi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a to je navodno Nada Murganić. Za ministarstvo kulture bori se već mjesecima Zlatko Hasanbegović, ali, prema našim informacijama, čini se da se mandatar Plenković ipak odlučio za Ninu Obuljen. U Ministarstvo poljoprivrede, doznajemo, trebao bi doći Davor Adžić, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja vjerojatno će preuzeti, prema našim informacijama, Ivana Mrkonjić.

Butković

Što se tiče ogromnog resora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, neslužbeno doznajemo kako je moguće da na čelu ostane Oleg Butković, iako to još nije konačna odluka te se spominje kao kandidat i Danijel Mileta iz Šibenika. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU trebao bi, neslužbeno doznajemo, voditi Tomislav Tolušić, a na čelu Ministarstva hrvatskih branitelja, kažu naši izvori, trebao bi biti Zvonko Milas. Na čelu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kažu nam, moguće je da ostane Lovro Kuščević, no jučer su se pojavile neslužbene informacije da bi to mogla biti i Mirjana Čagalj iz Splita. U ministarstvima koja su pripala Mostu poznato je da bi Ministarstvo zaštite okoliša trebao voditi Slaven Dobrović, na čelu MUP-a ostaje Vlaho Orepić, a pravosuđa Ante Šprlje, dok bi Ministarstvo uprave trebao preuzeti Ivan Kovačić.

Tko je M. Bienenfeld? Uspješna šefica Turističke zajednice

Aktualna direktorica Turističke zajednice grada Zagreba ostvarila je uistinu respektabilne rezultate. Zagreb od njenog dolaska na čelo Turističke zajednice bilježi stalan porast u turizmu, rušeći rekorde. Također je jedna je od najzaslužnijih za pokretanje Adventa u Zagrebu, zbog čega je glavni grad Hrvatske dobio pohvale s raznih krajeva svijeta. Iako ispred središnjice nije htjela reći o čemu je razgovarala s Plenkovićem, odmah su krenule spekulacije da je kandidatkinja za čelno mjestu u Ministarstvo turizma. Također neslužbeno doznajemo da je ona iz školskih dana prijateljica s Plenkovićem, a da joj podršku pruža i Milan Bandić.

Tko je Davor Adžić? Poduzetni veterinar iz Slavonije

Adžić je ispred središnjice HDZ-a u subotu potvrdio da je bio na razgovoru s predsjednikom HDZ-a Plenkovićem.

– Jesam jedan od kandidata. Ne bih sada o resoru, ali evo, takav je dogovor s predsjednikom – rekao je Adžić novinarima. On je slavonski veterinar i vlasnik farme krava te suvlasnik tvrtke Landia d.o.o. Sam se pohvalio da je njihova tvrtka od malog poduzeća narasla u ozbiljnu tvrtku koja ima veliku robotiziranu farmu mliječnih krava i bioplinsko postrojenje.

JL/ZDanas