fbpx

Horvatinčić prodaje šoping centar i garažu na Cvjetnom trgu

Centar Cvjetni, šoping centar Tomislava Horvatinčića čija je gradnja izazivala građanske prosvjede, uskoro bi trebao dobiti novog vlasnika. Kako doznaje Index, Horvatinčićeva tvrtka je pred dogovorom o prodaji trgovačkog centra, a kao potencijalni kupac spominje se austrijska Supernova.

Od Hoto grupe i Krešimira Horvatinčića zatražili smo potvrdu prodaje trgovačkog centra i goleme garaže, ali i informacije da je najavljen otkaz za 30 zaposlenika. Pitanje smo poslali još sinoć, a Krešimir Horvatinčić nam je danas poslao odgovor.

“Društvo HOTO GRUPA d.o.o. u postupku restrukturiranja svog poslovanja uskoro zasniva strateško partnerstvo s uglednim međunarodnim investitorom. U sklopu tog partnerstva previđena je i kupoprodaja dijela portfelja naših nekretnina, konkretno dijela kompleksa Cvjetni pri čemu će se izvršiti i reorganizacija ljudskih resursa i njihov angažman na drugim segmentima poslovanja.

Ovdje posebice ističemo prenamjenu objekta Hoto Centar u Svetoj Nedelji u moderan medicinsko – poslovni centar koji će zahtijevati angažman novih ljudskih resursa. Također, u proširenju našeg poslovanja, otvaranju ekskluzivne ugostiteljske ponude zaposlili smo u proteklom razdoblju 65 novih djelatnika. Držimo kako će postupak restrukturiranja poslovanja uskoro uspješno završiti a Hoto Grupa d.o.o. nastaviti i dalje sa svojim uspješnim poslovanjem,” odgovorili su Indexu.

Drugim riječima, Horvatinčić kaže da prodaju Cvjetni kako bi investirali u medicinski centar u Svetoj Nedjelji. Nije nam potvrdio otouštanje 30 djelatnika, a 65 novih zaposlenika koje spominje, već je najavljivao prilikom otvaranja novog ugostiteljskog objekta MyWay, čija je terasa izazvala protest građana. Pitali smo i Supernovu, hoće li preuzeti Horvatinčićev centar, ali do objave teksta nismo uspjeli dobiti odgovor.

Dug od pola milijarde kuna

Početak gradnje Centra Cvjetni popraćen je prosvjedima zbog uništavanja pješačke zone za potrebe podzemne garaže. No to je tek dio priče, slučaj Varšavska postala je sinonim za društvenu nepravdu. Gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem na više načina pomagala je poduzetniku Horvatinčiću, mijenjajući GUP kako bi se njegova investicija mogla realizirati, a policija je privodila prosvjednike.

Centar Cvjetni je otvoren 2011. a iako se Tomo Horvatinčić hvalio da posluje odlično, uvidom u njegova poslovna izvješća jasno je zašto se odlučio na prodaju. Naime, kratkoročne obveze prema bankama u izvješću s kraja prošle godine iznosile su 650 milijuna kuna. Najveći je zajam od oko 500 milijuna kuna prema Alpe Adria poslovodstvu. Ta je tvrtka u vlasništvu Hetta Asseta, “loše banke” u koju su izdvojene dubioze Hypo banke. Nije teško zaključiti da su austrijski bankari izgubili strpljenje za hrvatskog poduzetnika.

Index.hr/ZDanas