fbpx

Instalacija Pozdrav Sunca dobit će nove atrakcije, ali će se početi naplaćivati!

Poznata zadarska instalacija Pozdrav Suncu ide na temeljitu rekonstrukciju vrijednu četiri milijuna kuna, a nakon što obnova bude dovršena započet će njeno komercijalno korištenje. Kroz projekt obnove instalacija će dobiti brojne nove atraktivne sadržaje, ali i sve one koje je njen autor Nikola Bašić prvotno bio zamislio no nisu nikad bili napravljeni, kao što su senzori pokreta i povezanost s obližnjim Morskim orguljama, tako da će svaki šum mora ili korak preko staklene površine na Pozdravu Suncu kreirati jedinstvene svjetlosne efekte.

– Na rekonstrukciju smo se odlučili iz nekoliko razloga. Održavatelj instalacije nas već godinama upozorava da su elektronski sklopovi dotrajali, a sama tehnologija zastarjela, što iz godine u godinu povećava troškove održavanja. Došli smo do trenutka kada instalaciju treba temeljito obnoviti ili joj prijeti propadanje – kaže Alan Kociper, direktor gradske tvrtke Inovativni Zadar koja je preuzela održavanje instalacije Pozdrav Suncu.

Nova gradska tvrtka će do početka ožujka raspisati natječaj za dobavljača opreme i izvođača radova čija je vrijednost procijenjena na četiri milijuna kuna. Završetak natječaja očekuje se do ljeta, a početak radova krajem godine, nakon ljetne sezone. Sami radovi ne bi trebali trajati dugo pa bi Pozdrav Suncu u novom ruhu mogao zasjati pred početak turističke sezone 2018. godine.

Svi predloženi zahvati na instalaciji dobili su suglasnost autora Nikole Bašića koji je godinama javno apelirao na potrebu pronalaska sustavnog rješenja za održavanje instalacije, ali i za dovršenje njegove izvorne ideje za Pozdrav Suncu po kojem je Zadar, uz Morske orgulje, postao prepoznatljiv u svijetu.

Drugi važan novitet vezan uz obnovu instalacije tiče se njene komercijalizacije. To ne znači da će Pozdrav Suncu nakon obnove osvanuti u ogradi ili da će se njegov obilazak naplaćivati, kao što su neki predlagali, već će se prostor instalacije iznajmljivati za privremeno korištenje, poput organizacije vjenčanja, rođendana ili promocije nekih vozila, a u planu su i drugi proizvodi na bazi novih tehnologija.

– Instalacijom će se moći opravljati računalno iz jednog centra, a optičkim kablovima bit će povezana na internet. To znači da ćemo je moći koristiti kao veliki video ekran za kreiranje posebnih svjetlosnih sadržaja ili događaja ili 3D hologramskih efekata. Još je teško govoriti kako će ti proizvodi izgledati, jer na njima tek radimo i bit će predstavljeni kad budu završeni. Naglasak stavljamo na interakciju s posjetiteljima. Oni će svojim prolaskom preko fotonaponskih ćelija, uz pomoć senzora pokreta, moći utjecati na svjetlosne efekte, ali će isto tako, primjerice, za određeni simboličan iznos, moći dobiti mogućnost slanja poruke preko instalacije u trajanju od nekoliko sekunda. Ili, pomoću posebne aplikacije, kreiranja neke svoje zvučne ili svjetlosne uspomene sa ljetovanja. Također razmišljamo o mogućnosti da ljudima iz cijelog svijeta damo priliku da u realnom vremenu prate trenutne svjetlosne senzacije na instalaciji.

Osim toga, instalacija će biti dana u komercijalno korištenje za, recimo, vjenčanja, rođendane, promocije proizvoda ili za snimanje nekih televizijskih ili filmskih sadržaja. U tim slučajevima prostor instalacije će biti privremeno ograđen, a korištenje će biti naplaćeno. Dio prihoda ići će u gradsku blagajnu, a dio će ostajati u našoj tvrtki za pokrivanje troškova održavanja instalacije. Ostalo vrijeme instalacija će biti dostupna građanima i turistima – objašnjava Kociper.

Predviđeni radovi, dodaje, tiču se uglavnom zamjene raznih elektronskih sklopova i vodova koji će sada biti otporniji na utjecaj atmosferilija i mora. Prostor Pozdrava Suncu je, ističe, plitki bazen i većina elektoronskih sklopova se cijelo vrijeme nalazi u vodi. Rekonstrukcijom će se povećati odvodni kanali za more, a novo ugrađeni materijali imat će puno veću otpornost. Osim toga, dodaje Kociper, na instalaciji neće biti građevinskih radova, niti će se raspored planeta uokolo Sunca mijenjati.

– Cilj je da ovom obnovom instalaciji produžimo život i učinimo je dodatno atraktivnom, a komercijalnu komponentu iskoristimo za njeno održavanje koje bi nakon obnove godišnje trebalo biti bitno manje nego do sada, oko 200.000 kuna – zaključuje direktor tvrtke Inovativni Zadar.
NA ODRŽAVANJE DOSAD UTORŠENO PREKO 4 MIL. KUNA
Knjigovodstvena vrijednost instalacije Pozdrav Suncu iznosi 7,8 milijuna kuna bez PDV-a, a kad se tome dodaju građevinski i kamenoklesarski radovi te troškovi projektiranja, cijena raste na iznosi između 9 i 10 milijuna kuna, bez PDV-a. Instalacija je predstavljena javnosti 2007. godine i od tada do danas na njoj je bilo nekoliko stotina intervencija, popravaka kvarova i zamjena solarnih ploča koje su jedno vrijeme bile namjerno vandalski uništavane. Posljednja veća rekonstrukcija instalacije obavljena je u siječnju 2013. godine, kada su također mijenjani elektronski sklopivi, a ukupan trošak je iznosio preko 600.000 kuna. Godišnji troškovi održavanja instalacije u prosijeku su se kretali oko 400-500 tisuća kuna, što znači da je dosad na njeno održavanje utrošeno preko četiri milijuna kuna.
ZAŠTO JE ODRŽAVANJE BILO SKUPO
Jedan od razloga visokih troškova održavanja Pozdrava Suncu leži u činjenici što je većina elekronskih dijelova bila napravljena ekskluzivno za od proizvođača iz Njemačke i Italije. Te su tvrke osiguravale i rezervne dijelove, a neke od njih su u međuvremenu i propale. Novi elektronski sustav bit će lakše održavati, kaže Kociper, jer za nove dijelove na tržištu postoji više različitih proizvođača, što znači da će i cijena biti povoljnija.

ENERGETSKA SAMOODRŽIVOST
Nakon procesa obnove, poznate instalacije Pozdrav Suncu i Morske orgulje konačno bi trebale dobiti informativne panoe na kojima će biti objašnjena njihova ideja i način na koji funkcioniraju. Razmišlja se i o postavljanju info ormarića koji će pokazivati energetsku samoodrživost instalacije, odnosno količinu sunčeve energije koju Pozdrav Suncu proizvodi pomoću fotonaponskih panela. Premda je postojala ideja da se tako proizvedena energija iskoristi za javnu rasvjetu na prostoru pristaništa za kruzere na Istarskoj obali, ona nikad nije zaživjela, jer država takav vid proizvodnje struje više ne sufinancira.

Zadarski.hr/ZDanas