fbpx

ON SE ODLUČIO SUPROTSTAVITI SINOVČIĆU Leo Burčul: Želim demokratizirati Županijski nogometni savez i klubovima omogućiti donošenje i provođenje odluka

Zbog nedostatka kvoruma Reno Sinovčić nije uspio održati izbornu Skupštinu Županijskog nogometnog saveza na kojoj je kao jedini kandidat trebao biti izabran za novi predsjednički mandat. Za sljedeći je petak zakazn novi pokušaj, ali se u međuvremenu, potaknuta nezadovoljstvom NK Zadra, pojavila nova inicijativa usmjerena na rušenje i tog drugog pokušaja Sinovčićevog izbora. Osim nezadovoljstva sa Stanova, vrlo sličan stav su pokazali i brojni drugi županijski klubovi čiji su predstavnici bojkotirali Sinovčićev pokušaj ostajanja na čelnom mjestu Saveza.

U ulozi neke vrste “koordinatora” tog nezadovoljstva pojavilo se ime dugogodišnjeg nogometaša i trenera Lea Burčula, ali Burčul tvrdi da se ne radi o “njegovoj kandidaturi protiv dosadašnjueg predsjednika”.

-Inicijativa da se kandidiram kao predstavnik NK Zadra u Skupštini Županijskog nogometnog saveza potekla je od mog prijatelja i direktora NK Zadra Svetka Ćustića. Odmah naglašavam: nije cilj zamijeniti jednog čovjeka drugim. Cilj su promjene u razini otvorenosti i demokratičnosti Saveza, želimo postići da svaki klub participira u donošenju i provedbi odluka na dobrobit županijskog nogometa, kaže Burčul.

Čime su to nezadovoljni županijski klubovi?

– Ne treba bježati od činjenica: prije tri godine imali smo prvoligaša i tri trećeligaša i to treba priznati dosadašnjoj garnituri koja je vodila Svez. Ali, ta je garnitura bila tu i kada je zadarski nogomet počeo tonuti, pa sada ima samo dva trećeligaša. Osim toga, ne funkcionira udruga nogometnih trenera, udrugu sudaca treba dići na višu razinu, a loša je i suradnja sa susjednim savezima, ali i HNS-om koji nam pruža potporu u nastojanjima da Savez vratimo tamo gdje mislimo da treba biti. U razgovorima s nogometnim ljudima, klubovima i njihovim predstavnicima, uvidjeli smo da postoji kritična masa nezadovoljnih, većina njih je ogorčena nedemokratskom provedbom prošle Skupštine. Njih je 26 potpisalo kandidaturu starog predsjednika jer im je prezentirano da nema drugog kandidata, pa se prošloj izbornoj skupštini nisu odazvali predstavnici 21 kluba.

Što očekujete da će se dogodirti na ponavljanju sjednice Skupštine u petak?

– Zakonska je mogućnost rušenje kvoruma. Očekujem novi bojkot. Nakon toga ćemo tražiti zakazivanje nove izborne skupštine na kojoj se za predsjednika može kandidirati svatko tko zadovoljava uvjete. Komuniciramo s klubovima, ali tek ćemo vidjeti tko će biti kandidati za predsjednika. Osobno ću prihvatiti sve što klubovi kroz razgovore i koordinirano ponude kao kadrovsko i organizacijsko rješenje, kaže Burčul uvjeren da “Sinovčićeva sjednica” u petak opet neće imati kvorum.

Izvor: Zadarski.hr