fbpx

Ukupno 19,5 milijuna kuna za prometne master planove

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric, potpisat će danas ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te Gradu Zadru.

S ukupno 19,3 milijuna kuna izradit će se prometni Masterplanovi funkcionalnih regija Sjeverni Jadran, Srednja Dalmacija i Sjeverna Dalmacija.

U ime Grada Zadra ugovor će potpisati pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric, potpisat će u srijedu, 19. travnja tri ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, kroz koje će se Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te Gradu Zadru dodijeliti ukupno 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izradu prometnih Masterplanova funkcionalnih regija Sjeverni Jadran, Srednja Dalmacija i Sjeverna Dalmacija.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 22,7 milijuna kuna, a korisnici sredstava su Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zadar. Ispred Primorsko-goranske županije Ugovor će potpisati zamjenica župana Marina Medarić, ispred Splitsko-dalmatinske županije zamjenik župana Luka Brčić, a ispred Grada Zadra pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić.

Potpisivanju ugovora uz ministra Butkovića prisustvovat će i državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić i pomoćnik ministra u Upravi za fondove EU Josip Bilaver.

Ugovorima Glavni plan razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, Masterplan prometnog razvitka funkcionalne regije Srednja Dalmacija i strateška procjena utjecaja Masterplana na okoliš i Izrada prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija, koji će se potpisati u srijedu, 19. travnja 2017., izradit će se Masterplanovi koji će pružiti izravno strateško uporište za sve buduće prometne projekte i postaviti okvir dugoročnog razvoja prometa na područjima funkcionalnih regija, odnosno područjima koja međusobno prometno gravitiraju. Masterplanom će se također analizirati promet na područjima funkcionalnih regija, zatim identificirati problemi te generirati mjere kao moguća poboljšanja i rješenja tih problema. Na taj će se način značajno ubrzati priprema prometnihprojekata u obuhvatu Masterplana te povećavati vjerojatnost financiranja tih projekata iz fondova EU.

U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, iz kojeg će se navedeni ugovori financirati, za sektor prometa na raspolaganju je oko 9,5 milijardi kuna, a ulagat će se u sektor željeznica, cesta, unutarnje plovidbe, gradsko-prigradskog i zračnog prometa.

HRT/ZDanas