fbpx

“BUDNICA” PROŠLA POLUOTOKOM Počela proslava Oluje

Gradska glazba Zadar budnicom je jutros na Poluotoku označila proslavu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koja se diljem Hrvatske obilježava cjelodnevnim događanjima.

U vojno redarstvenoj akciji „Oluja“ 1995.godine, na današnji dan su Hrvatska vojska i policija započele oslobađanje okupiranih područja pod nadzorom pobunjenih Srba, te je, osim istočne Slavonije, oslobođeno 10.400 četvornih kilometara okupiranog teritorija ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

U „Oluji“ je sudjelovalo između 150 i 200 tisuća branitelja, a prvi dan operacije je za Hrvatsku vojsku bio najkrvaviji dan čitavog Domovinskog rata – toga dana u život je izgubio 121 hrvatski vojnik. Ukupni hrvatski vojni gubitci bili su 174 poginulih, 1.100 ranjenih vojnika, tri zarobljena i 15 nestalih.

Operacija Oluja je najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske i jedan od simbola Domovinskog rata. Iako njome nije oslobođena cijela zemlja, Oluja se računa kao kraj rata u Hrvatskoj, te je njezino obilježavanje svake godine posebno svečano.

ZDdanas