fbpx

ZRILIĆEV I SINOVČIĆEV SURADNIK Branko Šegon i obitelj, bivši poreznik te djelatnica Fine, dobili od države posao težak 47 milijuna kuna!

Ivo Šegon, sin Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija Slavka Linića, potpisao je unosan ugovor sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem o koncesiji na gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma, marine u Veloj Luci, piše portal Index.hr

Ivo Šegon kao direktor tvrtke Ovalis Nova potpisao je i ugovor sa šefom Županijske lučke uprave Vela Luke, Borisom Žuvelom o izvođenju radova na javnoj infrastrukturi.

Uvijek u vladi, sad gradi marine od 47 milijuna kuna

Kako je objavljeno na službenim stranicama Županije, potpisivanjem ovih ugovora kreće realizacija projekta uređenja i izgradnje marine u Veloj Luci kapaciteta do 200 vezova, a vrijednost projekta je 47 milijuna kuna.

Tvrtka Ovalis Nova najnovija je u obitelji Šegon, a osnovana je u travnju ove godine, točnije 21. travnja za svega 20 tisuća kuna. Prema poslovnim podacima već u kolovozu ove godine račun tvrtke je bio blokiran na jedan dan i to 24. kolovoza.

Osnivačica tvrtke je Ivna Šegon, supruga Branka Šegona i bivša članica Uprave Financijske agencije (FINA), a o kojoj je Index već pisao.

vna Šegon bila je članica uprave Fine od 2012. do 2016. godine. Bila je i savjetnica potpredsjednika vlade od 1998. do 2012., a među one koje je savjetovala bili su Borislav Škegro, Slavko Linić, Andrija Hebrang, Damir Polančec, Petar Čobanković i Ivan Šuker. Unatoč dugogodišnjem stažu po državnim institucijama, nikada nije predala imovinsku karticu.

Financijski problemi Šegonovih tvrtki

Podsjetimo, tvrtke u vlasništvu obitelji Šegona osim Facta Vere, Tempore, Trident Centar i Sun Corporation nalaze se godinama u financijskim problemima pa je za nositelja ovog gotovo 50 milijunskog projekta “iskrsnula” nova tvrtka Ovalis Nova koju sada vodi njihov sin Ivo.

O lošem financijskom stanju Šegonovih tvrtki pisali smo više puta.

Kako je objavljeno, naknada za koncesiju iznosi 285.285 kuna, uvećano za prosječno 4,1 posto od prihoda godišnje. Projekt se odvija u dvije faze, od čega jedna vrijedna 31 milijun kuna podrazumijeva izgradnju same marine, a druga obuhvaća obnovu područja pod tamošnjom Lučkom upravom pa tako investicija u lučko područje od oko 15 milijuna kuna, koja je nužna za marinu, ostaje na korištenje lučkoj upravi.

“Odlukom o dodjeli koncesije tvrtki Ovalis Nova d.o.o., koju je donijela Županijska skupština, nastavljamo niz koncesija na pomorskom dobru”, naglasio je župan Nikola Dobroslavić prilikom potpisivanja ugovora.

Osporavani projekt koji je podupirao lokalni HDZ

Riječ je isto tako o osporavanom projektu marine koji je stopirala vlada Zorana Milanovića. Šegonovi sinovi godinama su radili s HDZ-ovim čelnicima Dubrovačko-neretvanske županije na papirologiji za velolučku marinu, a od početka su računali kako će upravo oni dobiti koncesiju.

Cijeli postupak započela je tvrtka Facta Vera Tonija Šegona kada su iz Ministarstva zaštite okoliša za vrijeme vlasti Kukuriku koalicije dobili rješenje da za investiciju izgradnju nautičke luke nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš.

U prvoj fazi tvrtka Facta Vera planirala je u blizini svog hotela Korkyra u Veloj Luci izgraditi luku sa 132 veza, a u drugoj fazi gradilo bi se još 177 vezova. Ti dodatni vezovi trebali su biti ispred bivše tvornice Jadranka. No taj projekt za vrijeme vladavine premijera Milanovića nikad se nije našao na stolu vlade.

Velu Luku ne zanima odakle Šegonu novac jer ulaže u mjesto

“Mene ne zanima kako su Šegonovi zaradili svoj prvi milijun. Ja sam od 90-ih godina bio protiv neoliberalizma koji je zavladao Hrvatskom, ali to je ono što su Hrvati htjeli, to su pravila igre i mi smo ih prihvatili. U tom smislu me ne zanima ni odakle Šegonu kapital koji ulaže u mjesto. Mogao bi to biti bijelac, crnac, Hrvat, Srbin, Šegon ili netko drugi, meni je važno da on bude korektan, a Šegon je to uvijek bio”, rekao je prije tri godine sada već bivši načelnik Vele Luke Tonko Gugić govoreći o budućoj Šegonovoj marini.

I bivši načelnik Vele Luke, HDZ-ovac Boris Žuvela koji je bio prvi čovjek mjesne vlasti od 2009. do 2013. – u razdoblju kada su Šegonovi širili svoje investicije u ovom korčulanskom mjestu – imao je lijepe riječi za Šegona.

“Šegon je bio jedini i pravi ozbiljan investitor u Veloj Luci”, rekao je tada Žuvela, a koji je danas kao šef Županijske lučke uprave Vele Luke potpisao ugovor o izvođenju radova.

Veze sa Slavkom Linićem

Podsjetimo kako je Šegona u Ministarstvo financija doveo Slavko Linić, iako je policija još od 2010. preko Porezne uprave neuspješno pokušavala dobiti podatke o tome koliko teži Šegonova imovina i kako je zapravo došao do imovine koja se neslužbeno procjenjuje na oko 60 milijuna kuna.

Linić je Šegona postavio odmah ispod sebe, a podređena im je bila Porezna uprava koja unatoč zahtjevima i požurnicama godinama ni policiji niti DORH-u nije htjela dati podatke o imovini Šegona.

Koliko su jake veze Šegona i Linića postalo je jasno u “Aferi Pomoćnik” koju je potpuno razotkrio Index. Afera je krenula kada je Index 10. siječnja prošle godine objavio da je tvrtka pomoćnika ministra financija Slavka Linića, Branka Šegona korisnica kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a kredit je realiziran 2012. u iznosu od 31,2 milijuna kuna. U vrijeme kada je HBOR odobrio kredit, Šegon je bio pomoćnik ministra, a predsjednik Nadzornog odbora državnog HBOR-a je bio tadašnji šef u Ministarstvu financija Linić.

Linić nije htio razdvojiti politiku od biznisa

Linić je čvrsto branio Šegona, tvrdeći da se pridržavao zakonske procedure i sve svoje poslove prenio na određena odvjetnička društva nakon što je postao državni dužnosnik.

Najavljivao je da će razriješiti Šegona ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdi sukob interesa, a premijer Milanović smatrao je kako treba “razdvojiti politiku od biznisa” te je pozvao sve koji sudjeluju u vlasti da se posvete isključivo tome, a privatni biznis ostave po strani.

Milanović nije čekao odluku Povjerenstva, nego je najavio da će zbog sumnje u sukob interesa Šegon biti smijenjen te je Liniću zamjerio “trgovanje kapitalom SDP-a”.

Linić je 31. siječnja, na zahtjev Milanovića, zatražio Šegonovo razrješenje, što je vlada učinila 6. veljače, a nakon toga Šegona je zbog sukoba interesa sa 40.000 kuna kaznilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Šegonov uzlet kreće sa Zrilićem

Šegonova poduzetnička karijera započela je u Zadru, suradnjom s nizom kontroverznih poduzetnika, a politička karijera uz Linića dovela ga je do mjesta pomoćnika ministra financija, gdje će pasti zbog slučaja sukoba interesa.

U privatno poduzetništvo Šegona je uveo Zdenko Zrilić, višegodišnji savjetnik Hypo Alpe Adria banke, čije se ime u medijima u više navrata vezivalo uz nikad do kraja procesuiranu aferu Hypo. Tijekom 90-ih godina Šegon je bio šef uprave Zrilićeve firme Trgo folijaplast koja kasnije mijenja ime u Nautilus. U ovoj firmi Šegon je, prema biografiji objavljenoj na stranicama Ministarstva financija, radio od 1994. do 2003., kada je započeo vlastiti biznis.

Za Zrilića je Šegon, kako pokazuje izvješće Državne revizije, obavio pregovore oko preuzimanja Zadranke, trgovačkog lanca koji je nekad imao 178 prodavaonica i zapošljavao 1153 radnika. Šegon je 2000. ušao i u Nadzorni odbor Zadranke. U međuvremenu je Zadranka otišla u stečaj; od jednog od najvećih hrvatskih trgovačkih lanaca nije ostao ni kamen na kamenu. Radilo se o firmi koja je, u trenutku preuzimanja, vrijedila oko 21 milijun tadašnjih njemačkih maraka.

Veze sa Sinovčićem, a s Bajićem pio kave

U vrijeme privatizacije Zadranke Šegon je, sugerira izvješće Državne revizije, upoznao Renu Sinovčića i Zvonimira Nižića zvanog Grof koji su se također bavili preprodajom dionica te firme. I oni, baš poput Zrilića, pripadaju krugu kontroverznih zadarskih poduzetnika.

Poznato je kako je Reno Sinovčić osumnjičen za predstečajnu pljačku, a Uskok tvrdi da je prouzročio štetu od čak 130 milijuna kuna. To se sve događalo u vrijeme mandata ministra financija Slavka Linića i njegova pomoćnika Branka Šegona.

“Sa svojim prijateljem Mladenom Bajićem znam popiti kavu”, rekao je Šegon, a Index je pokušavao odgovoriti na pitanje kako je moguće da pet godina kaznena prijava u kojoj se preispituje bogatstvo Šegonovih stoji u ladici Uskoka.

Kaznena prijava protiv Šegona podnesena je još u siječnju 2010. Podnositelj kaznene prijave je nevladina udruga Partnerstvo za društveni razvoj kojima se obratio anonimni građanin te izrazio sumnju u kazneno djelo pranja novca. U prijavi stoji kako bi bilo dobro ispitati poslovanje tvrtke Facta Vera kao i suprugu Branka Šegona Ivnu Šegon koja je bila u Ministarstvu gospodarstva i za vrijeme Slavka Linića i smijenjenog potpredsjednika Damira Polančeca.

Godinama se čekao porezni nadzor

U imovini Šegonovih, prema kaznenoj prijavi, ističe se izgradnja 12 apartmana u Veloj Luci vrijednosti pola milijuna eura, kupnja stare obiteljske kuće u Veloj Luci vrijednosti pola milijuna eura, restoran Porat i caffe bar Cesarica u centru Vele Luke, ugostiteljski objekt u Zagrebu, turistička agencija, kupnja hotela Korkyra za oko 3 milijuna eura, uređenje istog hotela za oko 3,5 milijuna eura, dobivanje koncesije za otok Proizd, kupališta u Veloj Luci, koncesiju za prodaju karata Jadrolinije te kupnja skupocjenog voznog parka. U prijavi se spominje i kredit Hrvatske poštanske banke iz 2003. koji se dovodi u vezu s bogaćenjem obitelji Šegonovih.

Kako smo otkrili, a Uskok potvrdio, istražni organi triput su tijekom 2011., 2012. i krajem 2013. uputili požurnice policijskoj upravi jesu li zaprimili rezultate poreznog nadzora. Porezni nadzor trebala je obaviti Porezna uprava koja je naravno, pod ingerencijom Ministarstva financija. Kako smo provjerili, kaznena prijava nije odbačena.

Dok ga istraživala policija, član ravnateljstva s obitelji Šegon gradio viletine

O kojoj se hobotnici radi postalo je jasno kada smo otkrili da je član Ravnateljstva policije s obitelji Šegon u Veloj Luci izgradio luksuznu, ali ilegalnu vilu. Riječ je o Ivici Cetini, pomoćniku načelnika Uprave kriminalističke policije, odnosno pomoćniku načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Ravnateljstvu policije – glavni čovjek u MUP-u zadužen za porezne prijevare.

Cetina je iz MUP-a prebačen u Ministarstvo financija, a kasnije u Carinu i koliko nam je poznato iz odgovora MUP-a i Uskoka, nikada nije provedena istraga o njegovoj imovini, ali ni o ovom slučaju.

Izvor: Index.hr