fbpx

DEBLOKIRAN RAČUN Trgovački sud u Zadru odbacio zahtjev Fine za stečaj Tankerkomerca

Zahtjev Financijske agencije od 28. studenog prošle godine za otvaranje stečajnog postupka nad Tankerkomercom Trgovački sud Zadar nije prihvatio.

Naime, 3. siječnja ove godine Tankerkomerc je dostavio potvrdu od Fine da nema nepodmirenih obveza i da mu žiro-račun nije više u blokadi. Stoga je predsjednica Trgovačkog suda Zadar Ardena Bajlo danas objavila rješenje prema kojem se odbacuje zahtjev za otvaranje stečajnog postupka.

Kao što je poznato za Tankerkomerc je još 2014. godine sklopljena predstečajna nagodba koja se otada provodi. Međutim, još uvijek nije riješeno pitanje koncesije na pomorskom dobru, a zadnjih dana prošle godine Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je Trgovačkom sudu tužbu protiv Tankerkomerca zbog korištenja marine bez koncesije.

Prema navodu tužbe koncesija se bez odobrenja države koristi na 15.714 četvornih metara kopnenog dijela te 40.497 četvornih metara akvatorija na pomorskom dobru. DORH je zatražio da ova zadarska tvrtka isplati državi 4,787.821 kunu i zatezne kamate.

Poznato je, međutim, da je Tankerkomerc godinama ulagao vlastita sredstva u oplemenjivanje marine te da je cijeli slučaj oko koncesije već u dugogodišnjem sporu.

Ishod spora očekuju potencijalni koncesionari koji su se prijavili na natječaj za koncesiju na ovoj marini raspisan još prije tri i pol godine, za 30 godišnju koncesiju javili su se uz Tankerkomerc, konzorcij “Porto Jadera 1177”, ACI, turska “Dogus grupa”, “Marina Signum” iz Sutomišćice.

Taj je natječaj predmet sudskog postupka jer se Tankerkomerc žali, dokazuje da je u uređenje nekadašnje uvale u marnu uložio 40 milijuna eura. Dok se čeka ishod ovog spora traju razni pritisci, lobiranja kome će pripasti jedan od najatraktivnijih gradskih prostora na Jadranu.

U te pritiske se može ubrojiti čudna situacija oko početka uređenja nekadašnje Maraske u Doguš-Hyattov hotel, prezentiranje pojedinih projekata uređenja ove marine u nekim medijima, glasine o zainteresiranim domaćim poslovnim ljudima, pa vjerojatno i zahtjev za pokretanje stečaja nad Tankerkomercom.

Direktor Robert Motušić nije ovom prilikom želio komentirati cijelu situaciju, no u svakom slučaju vrlo je pozitivna činjenica da je račun Tankerkomerca deblokiran i da nema razloga za pokretanje stečaja.

ZDdanas/RTL