fbpx

Turci hoće Gaženicu, a u Luci Bar malverzirali, producirali kaos i štrajkove

Povodom nove koncesije nad lukom Gaženica, istražili smo malo iskustva sa tvrtkom Global ports u Crnoj Gori, konkretno u Luci Bar čiji je koncesionar ista tvrtka. Ukratko, iskustva susjeda vrlo su zabrinjavajuća.

Na lokalnom portalu Barinfo.me još 2016. godine objavljen je tekst u kojem sindikat Luke Bar upozorava na izmjenu ponude koncesionara. Naime, sindikat upozorava da je Izvršni odbor Luke Bar pogodovao tvrtki Global ports. Prema podacima iznesenim u članku, Luka Bar je imala profit od 1.148.000 eura dok je Global ports u istom razdoblju ostvario gubitak od 613.000 eura. Sindikat također upozorava da je tvrtka Global ports samo “uspješna” u prikupljanju tužbi radnika protiv njih.

KLIKNI za članak!

Sindikat nadalje upozorava preko portala Vijesti.me da je tvrtka drastično smanjila broj radnika te najavila daljnja otpuštanja. Sindikat navodi kako novi vlasnik dijeli otkaze kositećiirupe u zakonodavstvu. Sindikat nadalje upozorava da je tvrtka nije ispunika ugovornu obvezu te zahtjeva da se razkine ugovor potpisan sa tvrtkom Global ports.

KLIKNI za članak!
KLIKNI za video!

Turska grupa Global Ports Holding imala je potpisan predugovor za koncesiju terminala u Gružu. Ugovor je raskinut, a po riječima ministra Butkovića,  investitor nije bio u stanju zatvoriti financijsku konstrukciju, tražio je državna jamstva i kršio odredbe natječaja. Ako su navodi ministra Butkovića točni, ponudu Turske grupe Global Ports Holding trebalo bi ponovno razmotriti.

Nejasno je kako se uopće razmatra ponuda Turskih investitora koji su malverzirali i proizveli kaos u Luci Bar te nisu poštovali potpisan ugovor sa Vladom Republike Hrvatske u luku Gruž!?

ZDdanas