fbpx

FRANCUSKA STUDIJA DOKAZUJE U Gaženici se sprema velika pljačka

Tjednik NACIONAL otkriva sadržaj prešućene studije francuske tvrtke Egis Bceom International koja predviđa da bi država od varijabilnog dijela koncesijske naknade u luci Gaženica trebala uzimati 50 posto zarade, a sada bi država trebala dobiti svega 12 posto! Istu studiju vlasti su platile 2,6 milijuna eura, odnosno čak oko 20 milijuna kuna!

Tjednik NACIONAL došao je do stručnog dokumenta koji baca novo svijetlo na na dodjelu koncesije u luci Gaženici. Taj dokument budi ozbiljnu sumnju da su uvjeti pod kojima su vlasti nedavno dodijelile tu koncesiju, takvi da bi država mogla biti dramatično oštećena.

NACIONAL upravo smatra zanimljivim da je na istu zaboravio i sam Božidar Kalmeta za čijeg je ministarskog mandata studija naručena, odnosno preciznije, 2009. godine. NACIONAL doznaje da je studija bila naručena upravo za Lučku upravu Zadar, a izradila ju je francuska tvrtka Egis Ikeom International i u finalnoj verziji isporučila ju 2012. godine. Studija je prilično ekstenzivna te sadrži 134 stranice s detaljnom analizom modela po kojem bi se Gaženica trebala dati u koncesiju, kao i pod kojim uvijetima. Prema pisanju brojnih medija iz tog vremena, koje nitko nije demantirao, vlasti su studiju platile 2,6 milijuna eura, odnosno čak oko 20 milijuna kuna!

Saborski zastupnik MOST-a, Miro Bulj, za NACIONAL je na temu zaboravljene studije izjavio: “Otkriće o postojaniu te prešućene studije jest šokantno. ali dodatno potvrđuje sve ono o čemu sam govorio vezano uz Gaženicu. Zatražio sam da se sazove posebna sjednica mjerodavnog saborskog odbora te sam više puta o tome javno govorio. Zanimljivo je da na sjednici nisu pojavilli ni autori studije koja je očito bila, podloga za donošenje sporne odluke, ali ni resorni ministar Oleg Butković. Butković se prema projektu ponaša kao da se u koncesiju daje jedna obična bova. On od svega pere ruke. Na sjednici saborskog Odbora nisu prezentirani nikakvi suvisli odgovori. Odabir koncesionara je skandalozan, sve se to pretvara u jednu prvorazrednu aferu, svakako jednu od većih za premijerskog mandata Andreja Plenkovića. Gaženica je projekt koji je po opsegu ved od gradnje Pelješkog mosta, a Plenković je sve to povierio lokalnim kadrovima, onima koji su poznati po bojenju tunela na autocestama. Zato ne čudi što će država ovdje propustiti ostvariti desetke milijuna eura prihoda. Samo je pitanje kada će svi uključeni u ovaj skandal i kazneno odgovarati.”

Županijski vijećnik Rudolf Dvorski za NACIONAL navodi da mu nije jasno zašto je prešučena studija plaćena 2o milijuna kuna, a koja bi zadarskoj lučkoj upravi donijela znatno veću dobit. Dvorski se upitao hoće li netko biti nagraden za taj “posao”. Dvorski je za NACIONAL izjavio; “Razmjeri štete, odnosno izgubljene dobiti koju bi imala Hrvatska ako se ne poništi ova koncesija po prihodima koje najavljuje Božidar Longin, a koji će po procjenama koncesionara iznositi više od 300 milijuna eura, bili bi između 6o i 100 eura. Toliko manje će zadarska lučka uprava uprihoditi ako se prihvati ovaj postotak u odnosu na preporučenu podjelu popola koju preporučuje studija tvrtke Egis BCEOM Intemationa. Ta studija plaćena je 2o milijuna kuna i na kraju nije uzeta u obzir, zamislite to. Zadarska lučka uprava bi po sadašnjem modelu trebala zaraditi maksimalno 3o do 40 milijuna eura, a po preporučenom modelu iz postojećeg dokumenta EGIS-a – 100 do 140 mil. eura. Ne znam hoće li netko biti nagraden za takav aranžman, ali znam da ni puno bogatije države od naše ne bi mogle izdržati takve promašene, iz pristojnosti ču reći – poslovne odluke.” Vidno Šokirani Dvorski najavio je podnošenje kaznene prijave protiv svih uključenih u ovaj slučaj, kao i nastavak angažmana s ciljem da se postoječa koncesija, u ovakvom obliku, poništi.

NACIONAL nadalje navodi kako je kontaktirao i bivšeg resornog ministra Božidara Kalmetu. Iz odgovora Božidara Kalmete za NACIONAL ne proizlazi da se sjeća studije koja za Lučku upravu predlaže znatno povoljniju raspodijelu koncesijskih prihoda. Kalmeta je u razgovoru za NACIONAL ekstenzivno opisao cijeli proces nastanka luke Gaženica još od 2000. godine do danas, ali nigdje nije spomenuo studiju EGIS-a koja je naručena upravo u vrijeme njegova upravljanja ključnim razvojnim ministarstvom. Jedina raspodjela koju Kalmeta spominje je ona u omjeru 88/12 posto koju je potpisao župan Božidar Longin. Ona je Kalmeti “OK”.

Tjednik NACIONAL navodi da je župan Božidar Longin ostao je nedostupan za odgovore na postavljena pitanja, a Škifić je isprva ponudio neke načelne odgovore, da bi potom, suočen s dodatnim detaljnim pitanjima, prema pisanju NACIONAL-a, zatražio duži rok da na njih odgovori.

ZDdanas