fbpx

ZADNJA LINIJA OBRANE Iako je Erdogan tvrdio da ih neće dizati, kamate podignute

Turska centralna banka drastično je povećala ključnu kamatnu stopu na tjedne repo operacije na 24 posto, u pokušaju da podigne vrijednost lire.

Poslije podizanja kamate, vrijednost turske lire se počela oporavljati te je porasla za 3,4 posto odnosno na 6,01 lira za jedan dolar sa prethodnog nivoa od 6,4176. Turska valuta je jutros bila u padu od 3,0 posto.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije u četvrtak ponovio svoje protivljenje podizanju kamatnih stopa, navodeći da su pogrešni koraci centralne banke razlog visoke inflacije u zemlji, podsjeća agencija Reuters.

Erdoganove optužbe
Centralna banka je navela da pogoršanje trenda kretanja cijena i dalje predstavlja rizik u pogledu nastavka rasta inflacije, uprkos uvjetima slabije domaće potražnje.

“U skladu s tim, Odbor je donio odluku da snažno pooštri monetarnu politiku kako bi podržao stabilnost cijena”, navodi se u priopćenju Odbora za monetarnu politiku centralne banke Turske.

Erdogan, koji je za pad lire optužio ekonomski rat koji se vodi protiv Turske, tvrdi da nacionalna valuta prolazi kroz “lažnu volatilnost” i da su najnovije poteškoće Turske posljedica manipulacija.

Također je kritizirao privatne banke, od kojih su pojedine, kako kaže, povećale svoje kamatne stope na 50 posto.

Prodaja nekretnina u lirama
U međuvremenu, Turska je odlučila da se prodaja nekretnina, njihovo iznajmljivanje i leasing transakcije moraju obavljati samo u lirama u nastojanju da zaustavi korištenje stranih valuta u takvim poslovima, što je novi pokušaj da se održi posrnula domaća valuta, javlja Reuters.

Svi poslovni ugovori u zemlji obvezni su sklapati se u lirama, rekao je Erdogan, dodajući da niko osim izvoznika i uvoznika nema potrebe poslovati sa stranim valutama.

“Riješiti ćemo jednom zauvijek pitanje usluga iznajmljivanja u stranoj valuti, koje se odnosi na mnogo naših poduzetnika”, rekao je Erdogan na sastanku Konfederacije trgovaca.

“Za svaki posao u ovoj zemlji cijena, ugovaranje i izvršavanje plaćanja obvezno je da budu u našoj vlastitoj valuti”, rekao je on, dodajući se pripremaju dalji potezi za podršku liri, navodi Reuters.

Izvor: Al Jazeera