Frankfurter Allgemeine Zeitung optužuje Hrvatsku da je kineski igrač u EU

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je veliki članak u kojemu tematizira uspon kineske moći u Europi, a kao jedan od primjera tog trend navode i činjenicu da kineska državna kompanija gradi Pelješki most. FAZ ističe da Kina tako stvara ovisnost određenih istočnoeuropskih zemalja o sebi, ali da Europska unija nema odgovarajući odgovor na taj izazov osim da se na njega žali.

FAZ piše da “Peking u dalekim glavnim gradovima poput Atene, Praga i Zagreba ima značajan utjecaj”, te da se vlade nekih europskih država, među kojima je i Hrvatska, ponašaju pokorno prema interesima Kine. Podsjeća se da su i 2015. godine Grčka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska uspjele razvodniti službeni stav Europske unije o situaciji u Južnokineskom moru, u kojem Kina ima granične nesuglasice sa susjedima, a prošle godine je mađarski premijer Viktor Orban odbio potpisati pismo EU-a u kojem se osuđuju povrede ljudskih prava u Kini.

Bruxelles nije sretan što Kinezi grade Pelješki most

Ipak, FAZ piše da Kina najveći utjecaj ima u Grčkoj – u kojoj je vlasnik luke u Pireju – i u Češkoj, ali i da se povećava utjecaj Kine u Hrvatskoj kroz gradnju Pelješkog mosta, što je uznemirilo Europsku komisiju, koja financira taj projekt s 85 posto potrebnih sredstava.

“Činjenica da nijedan europski koncern nije pobijedio na natječaju za izgradnju mosta, iako se isti financira europskim sredstvima je novost”, konstatira njemački list.

“U Bruxellesu rastu brige zbog sve većeg utjecaja Kine”, piše FAZ i dodaje: “Pelješki most je iz briselske perspektive jedan od najvažnijih prometnih projekata EU-a, dok ga Kina smatra dijelom svoje inicijative o novom Putu svile.” List u tom kontekstu citira bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela koji je izjavio da je namjera Kine “ponuditi sistemsku alternativu” u odnosu na Zapad.

Izvor: Index.hr