fbpx

Policija osnovala radnu skupinu koja će istražiti napade na Domagoja Margetića

Štrajk glađu novinara Domagoja Margetića u srijedu je ušao u 43. dan. Zdravstveno stanje je nepromijenjeno, kažu njegovi prijatelji koji ga čuvaju. Prosvjed se nastavlja, a podrška je stigla i iz europskih institucija. Margetić je, kažu njegovi prijatelji, „nepokretan, leži u stanu, ali je svjestan i priseban. Razgovarao je telefonom sa povjerenicom Vijeća Europe za ljudska prava, koja ga je zamolila da prekine štrajk glađu i pozvala ga da nastavi svoj istraživački novinarski rad i naglasila njegov doprinos otkrivanju brojnih korupcijskih afera i organiziranog kriminala u zemljama u regiji i šire.”

Iz Margetićeva kućnog stožera javljaju i da je „Domagoj imao i razgovor s predstavnicom Europskog centra za novinarske i medijske slobode, kojima je vrlo detaljno ispričao razloge zbog kojih je započeo štrajk glađu. Nažalost, Domagoj je odbio pozive na prekid štrajka glađu i nastavlja štrajk danas već 43. dan. Podršku mu je dala i Europska federacija novinara koja je pozvala Vladu na hitnu reakciju na njegove zahtjeve, a pozvali su i Domagoja na prekid štrajka glađu zbog njegovog zdravstvenog stanja i poručili mu: “Nisi sam!”.”

Na probleme na koje je ukazao Margetić reagirao je i MUP kojem je Margetić u srijedu podnio novu kaznenu prijavu zbog najnovijih prijetnji koje je primio u zadnjih par dana. Za njih kaže da dolaze iz istog miljea kao i ranije prijetnje tijekom srpnja, kolovoza i rujna. „Dobili smo informaciju od policije da su svi predmeti u vezi s napadima na Domagoja objedinjeni, te da je u sjedištu Sektora kriminalističke policije u Odjelu organiziranog kriminaliteta formirana posebna radna grupa zadužena da postupa slučajeve napada, prijetnji i pritisaka na Domagoja”, tvrde njegovi prijatelji koji održavaju kontakte s javnošću.

Margetić je saborskim tijelima – Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odboru za informatizaciju i medije, Odboru za predstavke i Antikorupcijskom vijeću Sabora – podnio vrlo opširnu predstavku “Prijavu o pozadini pokušaja ubojstva, napada, prijetnji, pritisaka, ucjena i diskreditacija” kojima je izložen u kontinuitetu u zadnjih par godina. U toj je predstavci nadležnim institucijama naglasio moguće motive, ali i naručitelje i organizatore koji stoje iza napada na njega kao istraživačkog novinara.

Na društvenim mrežama Margetićevi suradnici objavili su da će se peticija za slobodu medija potpisivati do petka. Do sada je sakupljeno nešto više od tisuću potpisa.

Izvor: Glasistre.hr