fbpx

SVJETSKO ISTRAŽIVANJE Hrvatska ima najgori javni sektor nakon Venezule!

Hrvatski javni sektor je najgori na svijetu. Odnosno, ne baš najgori. Najgori je javni sektor Venezuele, južnoameričke zemlje koju je posljednjih godina uništio suludi socijalistički eksperiment. Zemlja u kojoj nema toaletnog papira u prodaji je, dakle, jedina gora od Hrvatske po učinkovitosti javnog sektora, piše portal Index.hr

Ali krenimo iz početka. Jučer je objavljena ljestvica globalne konkurentnosti za 2018. godinu, na kojoj se Hrvatska nalazi na 68. mjestu među 140 gospodarstava svijeta, s ocjenom od 60,1. Riječ je o velikom dokumentu koje se zove “Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2018.-2019.”, a koje objavljuje Svjetski gospodarski forum.

Analiza ima velik broj potkategorija, a u jednoj od njih, onoj o učinkovitosti javnog sektora, Hrvatska se nalazi na predzadnjem, 136. mjestu. Gora je jedino, da se vratimo na početak teksta, propala Venezuela.

”Prema globalnom indeksu konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma, Hrvatska je pozicionirana kao najmanje konkurentna od svih članica Europske unije, a pokazalo se da smo u cijelom svijetu, po efikasnosti javne uprave, uspješniji samo od Venezuele. Dakle, javna uprava služila bi vam bolje kao građaninu bilo koje druge od 140 analiziranih zemalja, neovisno radi li se o državi naše regije, Afrike, EU ili nekoj od siromašnih, prirodnim katastrofama opterećenih zemalja. Što Ministarstvo uprave čeka s provođenjem reforme? Ima li jasnijeg pokazatelja očajnog stanja u javnoj upravi od toga da je iza nas samo država u kojoj je 80 % stanovništva ispod granice siromaštva, u kojoj vlada korupcija, glad i kolaps zdravstvenog i mirovinskog sustava? Koliko je onda Hrvatska daleko od tog stanja kad nam je javna uprava najsličnija njihovoj?” kaže Mostova Sonja Čikotić koja je prva komentirala ovakve podatke vezane za javni sektor.

”Javna uprava mora hitno prestati biti poligon za političko kadroviranje. Troškove javne uprave od 27,9 mlrd kuna potrebno je smanjiti bez odgode kroz optimizaciju poslova i nadležnosti te okrupnjavanje jedinica lokalne s ciljem kvalitetnog servisa građanima i poduzetnicima i prestanimo se sramotiti u svijetu ovakvim poraznim podacima. Apsurdno je da se ministar Kuščević za to vrijeme na društvenim mrežama hvali kako građanima, i to valjda samo onima iz svog kraja, pomaže kad mu se jave preko WhatsApp poruka. U svakoj bi državi, osim eto možda Venezuele, to bio skandal”, izjavila je Sonja Čikotić.

Svi susjedi su daleko bolji od nas

A u kakvom se društvu nalazi Hrvatska?

S 2,3 boda (od ukupno sedam), Hrvatska se smjestila ispred Venezuele. Javnim sektorom ne može se pohvaliti ni susjedna Italija, kao ni Grčka. One su zauzele 135. odnosno 134. mjesto.

Od susjeda, Bosna i Hercegovina je na 128. mjestu. Srbija je 98. Slovenija je 102.

Najefikasniji javni sektor, da i to spomenemo, ima Singapur. Na drugom mjestu su Ujedinjeni Arapski Emirati, a treća je Švicarska.

U top deset još su se smjestili Ruanda, SAD, Hong Kong, Novi Zeland, Finska, Katar i Luksemburg. Njemačka je 11., Nizozemska 12, a Norveška je na 13. mjestu.