fbpx

Rapidan pad vrijednosti dionica Global Ports Holdinga – Upitno preuzimanje Gaženice?

Tvrtka Global Ports Holding, koncesionar za putničku luku Gaženica trebala je preuzeti upravljanje sa putničkom lukom prije mjesec dana, kako je definirano i ugovorom. Zašto tvrtka GPH nije preuzela Gaženicu još nismo uspjeli doznati. U međuvremenu strani mediji prenose kako na tržištu dionica ista tvrtka bilježi rapidan pad vrijednosti dionica.

Dionice Global Ports Holding PLC dosegnule su najnižu cijenu u zadnja 52 tjedna. Nekoliko analitičara je analiziralo je trgovanje istim dionicama. Barclays je smanjio procjenu cijene dionice Global Ports sa GBX 920 (12,02 dolara) na GBX 590 (7,71 dolara) odnosno za 35,85%

Tvrtka Global Port Holding PLC priopćila je u petak da je većinski vlasnik, dioničar Global Yatirim Holding AS, prodao 4 milijuna dionica tvrtke, odnosno ukupno 6,4% svojih dionica. Nadalje, uprava Global Ports Holdinga je izjavila da će oko 3,0% temeljnog kapitala biti prodano u sekundarnom plasmanu, a od kojeg neće biti ostvaren nikakav prihod.

Global Yatirim Holding AS – brokerska tvrtka iz Instanbula – posjedovala je ukupno 66% tvrtke Global Ports putem svoje podružnice Global Ports Holding BV, a nakon prodaje taj udio je pao na 59,3%. U četvrtak je predložena prodaja najmanje 2 milijuna dionica no naknadno je odlučeno povećati broj na 4 milijuna zbog dodatne potražnje investitora, priopćili su u petak iz Global Ports-a.

ZDdanas