fbpx

OTKAZALE KOMANDE Katamaran Novalja nasukao se na lukobran gradske luke

Nema teško ozlijeđenih, nema opasnosti od ekološkog incidenta. To su najvažniji detalji jutrošnjeg nasukavanja Jadrolinijina katamarana Novalja na lukobran zadarske gradske luke. Hvale vrijedna je prisebnost zapovjednika broda.

Odličnom reakcijom zapovjednika spriječena je katastrofa neslućenih razmjera nakon što su jutros prije 8 sati otkazale komande broda Novalja koji je s Ista i Molata dovozio putnike u Zadar, kazao je lučki kapetan Alen Rukavina.

On je pokušao pristati. U tom trenutku uvidio je da postoje određeni tehnički problemi, pokušao se okrenuti i isploviti iz luke kako ne bi bio, kao takav, rizik ostalim sudionicima pomorskog prometa.

Izbjegnuta je golema nesreća. Tek su lakše ozlijeđena dva putnika i jedan član posade, a moglo je biti puno gore. U trenutku kada je otkazao upravljački sustav, brodski pogonski strojevi su bili u punom pogonu, a gledamo li panoramski, na putu katamarana našli su se brodovi, gradski most, benzinska postaja, a svega nekoliko metara od mjesta nasukavanja su i brojne jahte, prva do je Agrokorova jahta Agram. Ovako se tek bilježi materijalna šteta na katamaranu i obali, a nema ni mogućnosti ekološkog onečišćenja:

Mogućnost ekološkog onečišćenja ne postoji. U ovom dijelu broda kojim je udario nalaze se suhi prostori. Znači, može doći, eventualno, do prodora mora unutra, a to će se sanirati prije odsukavanja.

Sve je sa svog radnog mjesta vidio barkajol Zvonko Gregov:

Osjetia je da mu komande ne radu. Da ne bi udria u Doru, on se uspia okrenuti, kad se okrenia njemu su već sve skroz komande otkazale, i timun i sve… Ja san gleda odozdola. Ja govorin: – Pa neće valjda udrit u rivu. Međutin, vidin da je zapara u rivu i evo osta je.

Ostat će tu dok se ne obavi očevid i utvrdi šteta, a brod će se potom sanirati i odsukati.

ZDanas/HRT