KALMETA NA SUDU “Pa i u drugim ministarstvima se kralo, a ministre u to nisu uvlačili”

Bivši ministar Božidar Kalmeta danas je odgovarao na pitanja sutkinje Gordane Mihele Grahovac o optužbama za izvlačenje nešto više od 20 milijuna kuna iz javnih poduzeća koja su surađivala s HAC-om. Mahom je tvrdio kako nije bio upoznat s tim, da nije znao ili je tek iz medija doznao na koji su način te firme poslovale i kako su dobivale poslove na natječajima, piše portal Telegram.hr

Priznao je, doduše, da je čuo za tzv. “Kalmetinu salvetu”, navodni dokument na kojem su se nalazila imena izvođača radova na hrvatskim autocestama te brojke koje su navodno predstavljale postotke provizije što su ih morale isplaćivati ne bi li nastavile biti u krugu onih s kojima se surađuje. O tome je čak razgovarao s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i njegovim tadašnjim zamjenikom Dinkom Cvitanom. Da je čuo za još neke nepravilnosti, uvjerava, sam bi ih prijavio.

BEZ KOMENTARA NA OPTUŽBE POKAJNIKA

Međutim, Kalmeta nije dao nikakvo konkretno obrazloženje na pitanje sutkinje o detaljima iskaza Igora Premilovca, čovjeka preko čijih se tvrtki izvlačio novac iz HAC-a. Premilovac je još na početku procesa priznao kako je HAC-u ispostavljao lažne račune, a zatim izvučeni novac predavao Josipu Sapunaru, bivšem članu uprave HAC-a. Sapunar je pak na sudu tvrdio kako je novac dalje prosljeđivao Zdravku Livakoviću, koji je bio Kalmetin državni tajnik u Ministarstvu prometa, te Milivoju Mikuliću koji je također bio u upravi HAC-a.

“Kako ste se osjećali kad ste to čuli?”, pitala je sutkinja Kalmetu, a on je sarkastično odgovorio: “Odlično”.

“Ali to je bilo vaše ministarstvo. Kako niste znali što vam suradnici rade? Je li do vas o tome došla neka, kako ste ranije kazali, ćakula”, pitala je dalje sutkinja.

KALMETA TVRDI DA SU SE TO SAMO ĆAKULE

“Bilo je svakakvih ćakula o meni, no u ćakulama se nije pričalo o izvlačenju novca. Za to sam doznao tek kada je pukla afera oko HGK”, pojasnio je Kalmeta i nastavio: “Što ja imam s tim? Ne želim preuzimati odgovornost za nešto s čim nemam veze. Pa i u drugim ministarstvima se kralo, a ministre u to nisu uvlačili. Samo mene se u to uvlači. Zašto bih trebao biti odgovoran za kriminal u svom ministarstvu? Ako je netko krao, neka odgovora”. On je, kaže, za sve to doznao tek nakon hapšenja Premilovca i Sapunara.

Kao jednu o ćakula spomenuo je i DVD na kojem je bila izjava plesačice iz jednog sumnjivog zadarskog noćnog kluba koja je tvrdila da je on tamo često zalazio. A on, kako kaže, u tom klubu baš nikada nije bio. Sve je, smatra, podmetanje nekih tipova iz Zadra kojima se zamjerio.

JE LI MOGUĆE DA JE SVE BAŠ BIO KRIMINAL?

Priznao je da je šutke, samo na zahtjev tadašnjeg premijera Ive Sanadera smijenio Milivoja Mikulića, iako je znao da je ovaj stručan i da dobro obavlja svoj posao. “Meni je to bio šok, al’ što ću”, slegnuo je ramenima Kalmeta potvrđujući koliku je moć imao Sanader.

Znakovit je bio i Kalmetin odgovor na pitanje o suradnji Ministarstva i HAC-a s Fimi medijom, tvrtkom u vlasništvu Nevenke Jurak preko koje se, prema više optužnica, izvlačio novac za crne fondove HDZ-a. Dakle, Nevenku Jurak gospodin Kalmeta upoznao je na otvorenjima nekih dionica autocesta. Kako se uvjerio u njezinu stručnost povjerio joj je izradu filmića “Prometna renesansa Hrvatske”, koji je, kako stoji u optužnici, također poslužio za izvlačenje novca.

“Siguran sam da nije sve što je Nevenka Jurak radila kriminalno jer ovo što je radila za mene nije bio kriminal”, zaključio je Kalmeta.

Izvor: Telegram.hr