fbpx

UPU BREGDETTI – Botić: Državna revizija odbija dati svoj uvid u stanje proračunske odgovornosti Grada Zadra

Državna revizija odbija dati svoj uvid u stanje proračunske odgovornosti Grada Zadra, zaključuje zadarska oporba. Marjana Botić danas je poslala medijima priopćenje u ime Kluba Akcije mladih i Mosta, te koordinacije Zadarskog bloka, povodom zaprimljenog odgovora Ureda državne revizije na njihov dopis poslan 1. veljače 2019., a u vezi donošenja Urbanističkog plana uređenja dijela uvale Bregdetti. 

Priopćenje Akcije mladih prenosimo u cijelosti.


Klub Akcije mladih i Mosta u jeku javnih prijepora oko urbanističkih planova uvala Bregdetti i Vitrenjak koji su izrađeni na temelju zahtjeva tvrtki u vlasništvu Zdenka Zrilića koje je Gradsko vijeće Grada Zadra, uz naše izričito protivljenje prihvatilo u svibnju prošle godine, odlučio je istražiti kako to pa se mogu dozvoliti izrade urbanističkih planova cijelih dijelova Grada vlasniku tvrtke koja istovremeno Gradu Zadru duguje milijunske iznose?!

Uputili smo pitanja na Ured Državne revizije (u privitku) i Unutarnjoj reviziji Grada Zadra u smislu što se zbiva pa se tako velika dugovanja ne pokušavaju naplatiti (sad kad je vidljivo da vlasnik raspolaže dostatnim sredstvima jer ima za izrade UPUa)? Takvo ponašanje Grada Zadra je suprotno zakonima o fiskalnoj i proračunskoj odgovornosti, a kojom naša socijalna država opravdava ovrhe radi milijun puta manjih dugovanja.

Zbog te proračunske odgovornosti „obični” građani ne mogu registrirati automobil ako duguju kaznu za parkiranje, ili dobiju ovrhu u mnogostruko većem iznosu od duga ako duguju par sto kuna za režije, a ako duguju koju ratu (lihvarskog) kredita tjera ih se iz domova, ali sve to izgleda ne vrijedi za dugove koji su se nakon dugogodišnjih sudskih parnica napokon pripisali određenom dužniku – pod uvjetom da se radi od dugu s najmanje šest nula i da ste poznati „poduzetnik”.

Odgovor od Unutarnje revizije Grada Zadra nismo još dobili jer odgovori iz Grada Zadra unatoč Uredu Grada/Gradonačelnika koji broji desetke osoba zaduženih za nekakvo izvještavanje i informiranje, ne dobivamo ni po ovom ni po drugim pitanjima, pa je to stanje nerada izgleda redovno u uredima Grada Zadra ili se po nečijem nalogu „smiruje situacija” i ne komentira se „ružičasti slon u staklani” (Gradonačelniče Dukić pitajte vašeg vanjskog PR u Splitu što ta fraza u svijetu odnosa s javnosti znači – i kakav Vi ispadate kad sve to dozvoljavate?).

Odgovor Ureda Državne revizije međutim smo dobili u rekordnom roku, nažalost uglavnom o tome zašto neće ništa raditi.

Uglavnom Ured Državne revizije ne djeluje po nikakvoj sumnji na proračunsku neodgovornost i ne odgovara na zahtjeve čak ni Hrvatskog sabora ako se valjda ne poklope uštap i neka velika (ne)zgoda, pa to nekako omogući da se njihov Godišnji Program i Plan kojeg donosi glavni državni revizor prilagodi realnim pitanjima o stanju proračunske odgovornosti, u ovom slučaju Grada Zadra!

Pitamo se čemu onda uopće takav Ured kad su nas u odgovoru lijepo izmjestili da nisu dužni postupati čak i ako se sumnja da je netko u Gradu Zadru godinama neodgovoran recimo petinu godišnjeg 500-njak milijuna vlastitog proračuna? Toliko sumnjamo da Grad Zadar otprilike pušta da otiđe u zastaru ili neki sličan „zaborav” tvrtkama Zdenka Zrilića.

Sad čekamo odgovor Unutarnje revizije Grada Zadra da vidimo znaju li oni što (ne)poduzimaju kako bi tvrtkama Zdenka Zrilića oprostili ili (ne)naplatili ogromne dugove Gradu i možemo li mi obični građani/vijećnici znati koliki su uopće ti dugovi Gradu Zadru (ili je objavljivanje iznosa dugovanja, s osobnim podacima dužnika opet rezervirano ako spadate u skupinu malih dužnika, malih građana i malih pred zakonom?).

Po prispijeću odgovora iz Grada Zadra Klub Akcije mladih i Mosta o svemu će izgleda morati obavijestiti ne samo Hrvatski sabor (kojeg Ured Državne revizije kako su nam odgovorili u „neodgovoru” ne mora poslušati i postupiti ako to neće jer smatra da nije dovoljno opravdano), već stoga i nadležna tijela za suzbijanje korupcije u javnim ustanovama Europske unije.

Vjerujemo kad naše „institucije rade svoj posao” ovako kako rade, te se samo možemo ovako š(ž)aliti, da će za razliku od njih, institucije EU biti puno, puno ozbiljnije.

Marjana Botić