fbpx

ZBOG NAPADA NA NOVINARA Jakov Surać osuđen na 10 mjeseci uvjetne kazne uz rok kušnje od 3 godine

Bivši nogometaš NK Zadra Jakov Surać danas je zbog premlaćivanja novinara Hrvoja Bajla zbog tekstova koje je objavio, nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci uvjetne kazne uz rok kušnje od 3 godine. Odlučila je tako sutkinja zadarskog Općinskog suda Mitra Meštrović.

Jakov Surać proglašen je krivim jer je 24-og lipnja 2018. godine vidjevši da prolazi novinar Hrvoje Bajlo kojem je zamjerio sadržaj tekstova koje je objavio o Kalmeti, Livakoviću i HDZ-u, izašao iz svog automobila stao ispred njega te ga počeo vrijeđati, a zatim ga je i udario šakom u glavu nakon čega je on pao na pod, a bivši nogometaš nastavio ga je udarati – objavila je presudu sutkinja zadarskog Općinskog suda Mitra Meštrović:

Dakle, drugoga je teško tjelesno ozlijedio i time je počinio kazneno djelo protiv života i tijela. Tešku tjelesnu ozljedu iz članka 118. stavka 1. Kaznenoga zakona, pa se time temeljem citirane odredbe okrivljenik Jakov Surać osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, time da se prema njemu primjenjuje članak 56. Kaznenoga zakona i izriče mu se uvjetna osuda. Kazna u trajanju od 10 mjeseci neće se izvršiti ukoliko okrivljenik u roku kušnje od 3 godine ne počini kakvo novo kazneno djelo.

Novinar Hrvoje Bajlo zgrožen je presudom:

Presuda je smiješna i po meni skandalozna s obzirom da je utvrđeno da su nastale teške tjelesne ozljede. Mislim još ne mogu sabrati dojmove. Ovo je strašno. Mislim da su novinarima stavljene mete na čelo, na leđa. I da je jasno rečeno da ih se može normalno prebijati i da ljudi neće uopće ići u zatvor radi toga.

Nije zadovoljan ni odvjetnik Jakova Suraća – Andrej Korljan:

Držim da je presuda neutemeljena. Naime, tijekom cijelog postupka gospodin Bajlo je tvrdio da je teška tjelesna ozljeda nastala tako što ga je Jakov Surać tukao po desnoj ruci. Vještak doktor Majer je utvrdio da je ta ozljeda nastala uslijed pada , isto tako utvrdio je da se radilo o sukobu slabijeg intenziteta.

Obje strane stoga su već najavile žalbu na nepravomoćnu presudu.

ZDanas/HRT