fbpx

AFERA PATERGATE Pater Tolj lažno se predstavljao u ime vlade. Nitko ga neće tužiti

Premijer Andrej Plenković neće prijaviti, niti će od predstavnika Styrije u Hrvatskoj, patera Ivana Tolja, tražiti naknadu štete zbog lažnog predstavljanja.

Državno odvjetništvo potvrdilo nam je u odgovoru za Index kako nema elemenata da bi se patera Tolja moglo goniti po službenoj dužnosti, a cijeli rasplet događaja, za sada, ide u prilog slovenskoj verziji koja tvrdi da je Tolj u ime hrvatske vlade tražio od slovenskih novinara da ne objave članak.

No, krenimo redom.

Slovenski mediji objavili su kako je pater Ivan Tolj, predsjednik Styrije Austrija u Hrvatskoj pod kojom djeluju Večernji list i 24sata, u ime hrvatske vlade na toj televiziji i njihovu portalu 24ur pokušao spriječiti objavu priče o hrvatskom špijunu i arbitraži. Televizijska postaja POP-TV objavila je da je hrvatska vlada “preko posrednika” pokušala utjecati na njihovo uredništvo kako ne bi objavili otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži stoje hrvatske obavještajne službe.

Tolj nikad nije opovrgnuo objavljenu snimku na kojoj jasno kaže da govori u ime vlade

Prvo je objavljeno kako je Tolj razgovarao s direktorom jedne multinacionalne medijske kompanije, da bi naknadno bilo otkriveno kako je riječ o Ludu Bammensu, direktoru za Europu američkog investicijskog fonda KKR-a. Iz audiosnimke koja je objavljena, a koju pater Tolj nikada nije opovrgnuo, jasno je kako Tolj kaže da govori u ime vlade.

“Sa mnom nitko nije razgovarao o tome, a kako netko može razgovarati u ime vlade a da pritom nije razgovarao s njezinim predsjednikom. Ja uopće ne znam je li to istina, nemam nikakvih dokaza tko je u pitanju, tko je na telefonu i tko s kim razgovara”, rekao je Plenković prije dva dana, kazavši kako pater nije mogao razgovoriti u ime njegove vlade.

Neslužbeno iz vlade: Nema sankcija za patera Tolja

No vlada zbog toga neće kazneno goniti patera Tolja. Naime, vladi smo prije 3 dana poslali upit hoće li prijaviti patera Tolja, no prvo su izbjegavali odgovor zbog “posla oko kineske delegacije”, a onda nam neslužbeno potvrdili kako za patera Tolja neće biti nikakvih sankcija. Neslužbeno saznajemo kako bi za vladu i cijeli slučaj ovaj bio “nezgodan” ako bi došao u fazu formalne istrage.

Ni Državno odvjetništvo neće službeno goniti patera Tolja koji se u inozemstvu predstavljao kao član vlade.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije pokrenulo postupak s obzirom da kazneno djelo koje navodite u svom upitu nije u važećem Kaznenom zakonu”, kažu nam iz DORH-a. Riječ je o članku 328. Kaznenog zakona koji definira lažno predstavljanje. Da bi se neka institucija angažirala oko ovog slučaja, oštećena strana, u ovom slučaju vlada, trebala bi slučaj i prijaviti.

Na kraju sve ostaje na Plenkovićevoj izjavi danoj novinarima u hodniku kako pater Tolj nije pregovarao u ime vlade, odnosno jasno je kako će hrvatske institucije, potpomognute provladinim medijima, napraviti sve da se cijela afera zataška.

Izvor: Index.hr